OD 10. DO 12. SVIBNJA

26. VINISTRA U POREČU Za ocjenjivanje prijavljeno ukupno 514 uzoraka vina

| Autor: Davor ŠIŠOVIĆ
(M. MIJOŠEK/ARHIVA)

(M. MIJOŠEK/ARHIVA)


Za 11. Svijet malvazija, natjecanje malvazija iz cijelog svijeta, ove su godine prijavljena rekordna 272 uzorka, i to iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Španjolske i Grčke

"Kvaliteta uzoraka vina na ocjenjivanju je izvrsna. Na današnjem ocjenjivanju prvi smo put dodijelili velike zlatne medalje istarskim teranima. Čast mi je što sam s kolegama ocjenjivačima podijelila iskustvo prepoznavanja tih vrlo izuzetnih vina", ponosno je priopćila Caroline Gilby, predsjednica ocjenjivačke komisije na 26. međunarodnoj izložbi vina i vinarske opreme Vinistra koja će se u porečkoj dvorani Žatika održati od 10. do 12. svibnja.

Konferencija za novinare kojom je najavljeno ovogodišnje izdanje izložbe održana je u porečkom hotelu Parentium, gdje traje trodnevno ocjenjivanje ukupno 514 uzoraka vina za ovogodišnju Vinistru. Drugi dan ocjenjivanja bio je posvećen 11. Svijetu malvazija, natjecanju malvazija iz cijelog svijeta na koje je ove godine prijavljeno najviše uzoraka ikad: rekordnih 272, i to iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Španjolske i Grčke. Od svih ostalih vina ocjenjuju se ukupno 242 uzorka, a s trideset uzoraka ove je godine rekordan i broj jakih alkoholnih pića na ocjenjivanju.

Tradicionalno najznačajnije nagrade na Vinistri su šampionske titule za najbolje ocijenjene istarske autohtone sorte vina, a takvih bi šampiona trebalo biti šest: za mladu i odležanu malvaziju, za mladi i odležani teran te za mladi i odležani refošk.

Predsjednik udruge Vinistra Nikola Benvenuti izvijestio je da su ove godine u ocjenjivanje vina uvedene dvije novine. Prva je povećanje bodovnog praga pa će brončanu medalju dobivati vina koja dobiju od 80 do 82,99 bodova, srebrnu od 83 do 86,99 bodova, zlatnu od 87 do 91,99 bodova, a za veliku zlatnu medalju treba dobiti od 92 do 100 bodova. Druga novina odnosi se na način ocjenjivanja. Dok se ranijih godina to moralo raditi u tišini, panelisti ove godine sjede u krugu i mogu komentirati kušana vina prije donošenja završne ocjene.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter