Manifestacija u Vodnjanu

Mlado maslinovo ulje ima još uvijek nedovoljno priznatu, a vrhunsku kvalitetu

| Autor: Jelena MILOVIĆ
(Snimio Milivoj Mijošek)

(Snimio Milivoj Mijošek)


Dani mladog maslinovog ulja, 19. po redu, nakon otvorenja u petak održali su visok interes gostiju i odličnu posjećenost i u svom nastavku. Ova osebujna manifestacija ima svoju publiku, a raznovrsnost programa pokazala se kao dobitna kombinacija za motiviranost dolaska na nju. I za ovu priliku podignut je šator na velikom parkiralištu na ulazu u Vodnjan.

(Snimila Jelena Milović)(Snimila Jelena Milović)

Vođene degustacije

S obzirom na ugodne temperature koje nas prate, ali i činjenicu da je unutar šatora bilo više nego ugodno, viđeno pokazuje da je ova manifestacija rado dočekana od domaćeg stanovništva, ali i gostiju koji ga rado upisuju u svoj kalendar događanja. Subotnji program, kada smo ga i pohodili, održavao se od 10 do 21 sat, a posjetitelji su već od jutra mogli razgledavati izložbene prostore i degustirati mlado ulje u Oil Baru i Tasting Roomu, gdje su se vođene degustacije održavale tijekom cijelog dana. Za najmlađe je bio otvoren dječji kutak, dok su se u sklopu Gourmet Cornera by LF Catering cijeli dan posluživala jela spravljena s mladim uljem, slatki zalogaji, tematske degustacije i sezonske interpretacije istarskih namirnica.

(Snimio Milivoj Mijošek)(Snimio Milivoj Mijošek)

- Puležani smo i svake smo godine ovdje. Možemo reći da je sve bolje i bolje. Svake se godine program i ponuda unaprijeđuju i veći je izbor. Volimo maslinovo ulje i konzumiramo ga, a sviđa nam se i cijela priča oko tog ulja. Mišljenja smo da trebamo jesti autohtone proizvode, pa samim time i sezonske u doba kad je vrijeme za njih. Program je zanimljiv, a jedina konstruktivna kritika je što je kasa udaljena od pulta s hranom, pa neki i odustanu, a to je stvarno šteta jer je hrana odlična. Mi smo pojeli skutu, popili vino Marčeta i kušali marmeladu od smokava. Cijene su stvarno pristupačne, opisao nam je bračni par Nevia i Zdravko Bertoncelj koji su cijelu manifestaciju ocijenili visokom ocjenom - onom »zapadnog standarda«.

A kako i vele naši sugovornici, osim gourmet predznaka, ovi Dani imaju i jak edukativni karakter - priču, što glavnoj zvijezdi - mladom maslinovom ulju koje nepravedno zaostaje za svojim starijim i zrelijim bratom, daje snažan zamah i opravdanu vidljivost u javnosti.

(Snimio Milivoj Mijošek)(Snimio Milivoj Mijošek)

- Stvarno sve ide kako treba, izlagača ima puno, a posjetitelje zanima gdje se mogu snabdijeti s uljem, pa ih uputimo na lokaciju. I vina, vidim, idu jako dobro. Razlika između mladog i zrelog maslinovog ulja jest u tome što ulje s vremenom gubi na kvaliteti, tj. polifenoli opadaju, ali i jedno i drugo je vrlo vrijedno i zdravo ulje. Mlađe ulje je intenzivnijeg okusa, saznali smo na štandu Oio Viva.

Velimir Jurić, ispred ovog poznatog brenda ekstra djevičanskih maslinovih ulja veli da je velik izazov u dobroj promociji mladog maslinovog ulja, budući da je teško doprijeti do ljudi s informacijom da je upravo ono i kvalitetniji. U svemu potpuno neopravdano prema njemu vlada podozrivost i nepovjerenje, premda su proizvođači njegove kvalitete itekako svjesni.

(Snimio Milivoj Mijošek)(Snimio Milivoj Mijošek)

- Ovakvi bi događaji svakako trebali u tome pomoći, a ovo je prilika da educiramo naše posjetitelje. Što je i najvažnije, na licu mjesta oni ga mogu i kušati. Oni koji se po prvi put susretnu s njime, odmah reagiraju na njegov specifičan miris, a mi im pojasnimo kako je to čisti sok od masline. Mnogi nikad nisu to probali i neusporedivo je s onim što su do tada od ulja konzumirali. Vrlo brzo ih »udari« taj intenzitet i nekome se to svidi, ali svi prepoznaju kvalitetu. Važno je da se u percepciji stvori povjerenje u mlado maslinovo ulje, a sami time i baza kupaca koji će to onda i valorizirati, poručio je on.

Sudeći prema viđenom, mlado maslinovo ulje dobiva sve više svojih pobornika. Festival je tijekom cjelodnevnog programa u sva tri dana imao ispunjen raspored, a kako je hrana nezaobilazan dio oko kojeg se gosti uvijek rado okupljaju, dinamičan trojac »kuhao je pod objektivom«. Naime, bila je riječ o zabavnom kulinarskom performansu koji je spajao kuhanje i fotografiju. Sve se u Vodnjanu ovih dana odvijalo po zadanom programu, ali u opuštenoj atmosferi uz vesele grupice ljudi i konstantan »moving« među štandovima. Sve je to stvaralo dojam stalne interakcije; onih koji prezentiraju te onih koji rado saznaju sve zanimljive detalje, ali i rado degustiraju naučeno.

(Snimio Milivoj Mijošek)(Snimio Milivoj Mijošek)

Posebnost Dana mladog maslinovog ulja jest i Oil Lab, koji podrazumijeva stručna gostovanja i premium gastronomiju. Na jednom takvom, onom subotnjem, i mi smo se imali prilike uvjeriti koliko moderna gastronomija ima još puno toga za reći. Oil Lab chefa Roberta Perića ovom je prilikom ugostio kuhara Sašu Pribičevića iz restorana Tekka by Lone, a Sandi Chiavalon uveo je goste u ovaj poseban program, naravno, ističući ulogu maslinovog ulja u sljubljivanju s hranom.

- Danas kuhamo s uljima Chiavalon i radi se o zanimljivom sparivanju hrane s uljima različitog intenziteta. Za nas je ovo bila dosta zanimljiva, ali i teška godina. Imali smo dosta čudnu klimu. Svibanj i lipanj su bili sušni, a srpanj i kolovoz kišni, što nije uobičajeno. Ulja su nešto drugačija od prethodnih godina, ali uspjeli smo uz novu tehnologiju i znanje dobiti aromatična ulja, premda nešto blaža. Lani je bila sušna godina pa su ulja tada bila pikantnija i moćna. Ove godine imamo dobru aromatiku, a manju gorčinu i pikantnost. Mlado maslinovo ulje je jedan naš projekt koji je nastao kao i Dani mladog maslinovog ulja, a kao hommage toj namirnici koja nastaje početkom listopada i koja se prije 15-ak godina nije toliko cijenila.

(Snimio Milivoj Mijošek)(Snimio Milivoj Mijošek)

Tada se čekalo da ulje sazrije. Međutim, kako bi razbili tu famu i pokazali da je mlado ulje i najbolje te da s vremenom gubi na kvaliteti, kao firma smo napravili mlado maslinovo ulje. Prva dva dana, što god poberemo, stavi se u bačvu i odlazi na tržište. Ostala naša ulja su s kraja berbe. Beru se i prerađuje sortno. Mlado ulje je ove godine napravljeno od rosignole, bianchere, malo leccina, jako je harmonično i jako intenzivno. Ima preko 700 miligrama polifenola, što znači da je vrlo zdravo i kvalitetno ulje, uveo je Chiavalon goste u ono što je uslijedilo.

Gastro dimenzija

A uslijedilo je nekoliko vrhunskih tanjura, koji su se, osim izgledom, istaknuli okusom i inventivnim spojevima; tartara od brancina s dimljenim školjkama, polusušenom rajčicom i maslinama te još nekih zanimljivih dodataka koji su činili pravi spoj Mediterana i Japana; po principu zero waste, kako je opisao kuhar Pribičević. Iznenađenje je bio i tanjur telećih tripa koje su, spremljene na vrhunski način s potpisom chefa Perića, tek naknadno otkrivene kao tajni sastojak tanjura i uvjerili mnoge koji tripe inače ne preferiraju, da ponovo razmisle o tome.

(Snimio Milivoj Mijošek)(Snimio Milivoj Mijošek)

Maslinovo ulje, hrana, ugodni razgovori i susreti, prateći sadržaji, pa i za najmlađe - primjerice, vlakić, sve se to ovih dana moglo doživjeti na Danima mladog maslinovog ulja u Vodnjanu. Za one koji su bili željni dodatne zabave tu je bio i večernji program uz koncerte - u subotu uz Mineu & band i DJ-a Wazabyja.

I nedjelja je svojim programom ostala na visini zadatka, uz Oil Bar i Tasting Room - cjelodnevne degustacije mladog ulja, dječji kutak te Gourmet Corner i obilje ostale zabave. Vodnjan je tako i ove godine potvrdio status istarskog epicentra mladog ulja, a program jasno pokazuje da manifestacija raste u ambicioznosti, posjećenosti i širini ponude. Dani mladog maslinovog ulja svakako su posebnost ovog kraja i jedna od onih manifestacija kojima se Istra ističe i s pravom ponosi.

(Snimila Jelena Milović)(Snimila Jelena Milović)

Gradonačelnik Igor Orlić više nego zadovoljan

- Prva dva dana XIX. Dana mladog maslinovog ulja pokazala su da ova manifestacija ima posebno mjesto u našem gradu i regiji. Ove godine nastavlja se rast u kvaliteti, sadržaju i prepoznatljivosti.

Posjećenost je izvrsna, a atmosfera iznimno pozitivna. Izuzetno me raduje što su izlagači zadovoljni načinom na koji se manifestacija odvija te što naglašavaju da su njihove sugestije uvažene i vidljive u mnogim segmentima ovogodišnje organizacije. Ta suradnja čini veliku razliku i doprinosi tome da svi koji sudjeluju osjećaju da su dio jedne zajedničke priče - što i jesu. Bez lažne skromnosti mogu reći da smo uspjeli opravdati visoka očekivanja posjetitelja i svih koji ovaj sajam prate dugi niz godina.

(Snimila Jelena Milović)(Snimila Jelena Milović)

To je rezultat zajedničkog truda, predanosti i želje da svake godine budemo još bolji. Još jednom zahvaljujem svima koji su sudjelovali, poduprli i omogućili održavanje ovog događaja – i vjerujem da nas do kraja manifestacije očekuju jednako lijepi trenuci i sjajni rezultati, rekao je vodnjanski gradonačelnik Igor Orlić.

Temeljite i duge pripreme

Iza cijelog programa krije se jako puno pripreme i truda, rekla nam je Velka Šuran, organizatorica i kreatorica manifestacije, koju potpisuje Grad Vodnjan.

(Snimila Jelena Milović)(Snimila Jelena Milović)

- Kako naši maslinari stalno dižu ljestvicu i mi smo manifestaciju željeli podići na novi nivo, organizirajući bogat program koji ima i svoj edukativni karakter u pratnji našeg Oil Laba. Kroz radionice polaznici dobivaju edukacije o samoj organoleptici i senzorici mladog maslinovog ulja, o sortama i vrstama koje se onda sljubljuju s jelima.

Tu je i prezentacija, od strane chefa Roberta Perića i svih gostiju kuhara koji nam dolaze i predstavljaju se. Imamo tradicionalno, autohtono, mediteransko, ali i fuziju različitog, opisala je Šuran.

(Snimila Jelena Milović)(Snimila Jelena Milović)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Trenutno na cestama