(Snimila Jelena Milović)
U uvali Polje na prekrasnom Kamenjaku ove se subote održala tradicionalna i nezaobilazna Fešta od raki. Vrijeme je bilo sunčano, a mnogi su komentirali, čak možda i pretoplo, mada se nitko nije bunio. Naime, riječ je o događaju koji spaja gastronomiju i glazbeni ugođaj, a kada tome pridodamo veliki interes i odaziv domaćih i stranih gostiju, uopće nije bilo dileme da će sve na kraju biti veselo i uspješno.
Ovakav tip fešti svoj šarm zahvaljuje ležernosti i nepretencioznosti, opuštenosti i istovremenom odvijanju različitih oblika društvene interakcije: od plesa, pjevušenja, ćakule uz improvizirane šankove i za drvenim stolovima, sunčanja, kupanja ili samo uživanja u trenutku. Neke je toliko ponijela atmosfera da su plesom započeli na obali, a završili u moru.
(Snimila Jelena Milović)
Manifestacija je započela u 14 sati kuhanjem brudeta i okupljanjem posjetitelja, uz glazbeni program veselog Deana Bakića. Znajući da u činu putovanja nije cilj samo stići na odredište, i ovoga puta to je putovanje svim svojim etapama podizalo atmosferu do velikog finiša i uživanju u degustaciji brudeta.
A upravo je brudet u nastajanju ono središnje mjesto oko kojeg je bilo najživlje, ali i najmirisnije. Uzvrtjela se tu nekolicina spretnih para ruku, izgledajući spretno i fokusirano, miješajući taman koliko treba.
- Dečki su savršeni. Znaju, znaju oko brudeta. Ja malo korigiram, ali su prva liga. Imala sam nekad restoran pa mi je ovo u krvi. Velika padela je, naravno, zahtjevnija, ali u kuhanju su to male tajne našeg društva koje je zaduženo danas za kuhanje. Najbolje je imati dobre sastojke, naravno, a to su danas sipe.
Imamo i ove plave invazivne rakove koje smo očistili i oni imaju posebno dobar okus. Nadamo se da će uz malo vina sve biti kako treba, rekla nam je gospođa Miranda iz Premanture, koja je sebe predstavila kao "nadzorni organ za praćenje brudeta", dok su dečki Đani i Marin, za sebe rekli da su mladi "tu za delati". Rado su im se u miješanju pridružili i oni nešto "malo" stariji, recimo, gospodin Vlado.
(Snimila Jelena Milović)
A brudet se kuha najmanje "dve i po ure", da bi bio mekan i sve kako bi dobio onaj svoj pravi šmek. Uz pjesmu i dobro raspoloženje koje je cijelo vrijeme dizao Bakić uz gitaru i poznate hitove, to je vrijeme proteklo u trenu.
Za ovu je priliku bilo pripremljeno 150 kilograma sipe, a i rakova približno ta količina. U konačnici, od tih je sastojaka bilo nekih 600 do 700 porcija. Kao što to i inače biva s mnogim morskim delicijama, više vremena je trebalo da se rakovi očiste negoli im je bilo potrebno da se skuhaju. Naime, za ove je rakove bilo potrebno osam pari ruku te sat i pol vremena čišćenja, dok je vrijeme njihova kuhanja bilo samo 20 minuta.
Da bi se hrana sljubila prvenstveno s vinom, ali i drugim napitcima, bio je tu i nezaobilazan štand na kojem je ljubazno osoblje brinulo da nitko ne čeka predugo. Jedan od djelatnika na štandu, Goran, otkrio nam je da mu je druga godina da sudjeluju u Fešti od raki. Na pitanje; pije li se puno, samo se potvrdno nasmijao.
- Ide prodaja, a atmosfera je top. Lokacija je prekrasna. Ma najbolja pozicija za ovakvu feštu, kratko je kroz rad komentirao ovaj mladić.
Od 16.30 sati uslijedio je i najukusniji dio manifestacije - kušanje brudeta s palentom, za kojeg nikoga nije trebalo posebno nagovarati. Nakon toga je krenuo i nastup legendarne klape Cambi.
Goran (Snimila Jelena Milović)
Premantura je od davnina poznata po lovu na rake, a još su u prošlim stoljećima premanturski ribari jedrima i veslima prevozili rakove sve do Trga sv. Marka u Veneciji, gdje je njihov dolazak pozdravljan crkvenim zvonima. Danas se ta pomorska i gastronomska baština slavi kroz ovu jedinstvenu manifestaciju.
Ulaz na Kamenjak bio je za ovu priliku slobodan od 13.30 sati za sve posjetitelje manifestacije, a ako se pita posjetitelje ovakvih fešti, od takvih nema bolje i one se ne preskaču. Ljubitelji mora, glazbe i istarskih delicija došli su na svoje, a na jedinstven način na Kamenjaku je obilježen početak ljetne sezone.
Fešta od raki održava se u organizaciji Javne ustanove Kamenjak, uz podršku Općine Medulin, Turističke zajednice općine Medulin i Mjesnog odbora Premantura.
(Snimila Jelena Milović)
(Snimila Jelena Milović)