dugogodišnji projekt

Labinska vodovodna mreža čeka spajanje s Pulom pred završetak radova. Samo u prvih pet mjeseci izdano 540 novih priključaka

| Autor: Branko Biočić
(Snimio Branko Biočić)

(Snimio Branko Biočić)


Za Labinski Vodovod prošla je godina bila godina puna izazova zbog gospodarskog okruženja u kojem su rasle cijene građevinskih radova, problematike radne snage cijelog okruženja ne samo Labinštine već šire i s druge strane neizvjesnog postupka vezano za objedinjavanje Labinskog i Pulskog Vodovoda, u kojem malo koči općina Medulin, što je po ocjeni direktora Alena Golje usporavalo promjene koje su si zacrtali kako bi bili uspješniji.

Uspješna godina

- Bez obzira na sve 2023.godina bila je uspješna. Nastavili smo sa velikim investicijskim ciklusom, ali i unutarnjim restrukturiranjem kako bi organizacijski bili spremni ući u nove izazove budućeg poduzeća Vodovod Pula Labin. Prošle smo godine isporučili smo 1.849.942 m3 vode, a gubici na mreži iznosil su 24.36% što je za jedan posto manje nego godinu prije te se svrstavamo među boljim Vodovodima u RH i polako dolazimo do točke isplativosti smanjenja gubitaka na mreži. Prosjek gubitaka na vodovodnoj mreži u RH je 40 posto. Imali smo lani 13.443 priključaka. Trend porasta broja priključaka sve je veći kao i izdavanje posebnih uvjeta. Samo u prvih pet mjeseci ove godine izrađeno je novih 450 priključaka. Ako gledamo period od 2021. do danas dobili smo još jedno naselje veličine Rapca s 1.200 novih priključaka, govori Alen Golja, direktor Vodovoda Labin te ističe da je kvaliteta vode bila u svim trenucima ispravna sukladno važećem Pravilniku o parametrima sukladnosti vode namijenjena za ljudsku potrošnju te da su sve analize dostupne na stranicama vodovoda Labin.

U prošloj godini ostvareno je ukupno 4.198.247 eura prihoda što je za 2,61 posto više u odnosu na 2022.godinu ali su osim prihoda i rashodi rasli, ali manje od prihoda. Ukupni rashodi rasli su za 2,03 posto pa je ostvarena dobit od 23.840 eura. Pojedinačno najveći porast troškova bili su troškovi radne snage koji su rasli u ukupnom iznosu od 13,76 posto što je više za 194.594 eura ili gotovo 1,5 milijuna kuna.

Golja dodaje i kako je današnji najveći izazov upravljanje ljudskim resursima a jedna od mjera je korekcija plaća te ostalih neoporezivih izdataka.

Zadržati kvalitetnu radnu snagu

- Svjesni smo da javni sektor u današnjim uvjetima teško može konkurirati privatnom sektoru, ali u budućnosti ukoliko se i visine plaće na postave u okvirima privatnog sektora teško ćemo moći isporučiti kvalitetu na koju su naši građani naučeni. Nekada je rad u javnom sektoru bila privilegija, a danas gotovo sramota. Ne mala sredstva su u posljednjih četiri godine odvojila za isplatu plaća. U odnosu na 2021.godinu iznos je veći za 41 posto odnosno 528.472 Eura. Pokušavali smo kvalitetnu radnu snagu zadržati. Ponekad smo uspijevali, a ponekad i ne, ali raduje nas da su se neki radnici počeli raspitivati o mogućem povratku, a neki su se i vratili. Usprkos svemu niti jedno radno mjesto nemamo upražnjeno što je u ovim okolnostima kroničnog nedostatka radne snage u suštini veliki uspjeh, kaže Golja te navodi da su ukupne investicije iznosile 1.244.866 eura.

(Snimio Branko Biočić)(Snimio Branko Biočić)

Napravljena je ili izmijenjena i dopunjena projektna dokumentacija za mnoge vodovodne ogranke širom Labinštine a nastavljena je i digitalizacija poduzeća. Pred Vodovodom je završetak izazovnog i zahtjevnog dugogodišnjeg projekta Aglomeracije Labin-Raša-Rabac vrijednog sto milijuna eura bez PDV-a koji je pretrpio već 15 izmjena je podijeljena u dvije etape.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter