obilježava se 120. obljetnica hrvatskog dječjeg vrtića u Pazinu

Vrtić nije samo mjesto gdje djeca dolaze učiti i igrati se, on je temelj zajednice

| Autor: Gordana Čalić Šverko
(Foto: Dječji vrtić "Olga Ban"

(Foto: Dječji vrtić "Olga Ban"


Impresivnu 120. obljetnicu hrvatskog dječjeg vrtića slave u Pazinu. Uklopljen u gradski praznik, slavljenički jubilej obilježava se izložbom u Rotondi pazinskog kaštela koja prikazuje razvoj vrtića kroz vrijeme, od skromnih početaka do suvremenih metoda rada i opreme. Otvorena je 5. lipnja, a može se pogledati do 5. listopada.

Značajna je to obljetnica, trenutak prisjećanja na bogatu povijest, na postignuća i predan rad brojnih generacija odgojitelja, drugog stručnog i tehničkog osoblja i naravno, djece koja su prošla kroz vrtić, poručila je Doris Velan, ravnateljica Dječjeg vrtića "Olga Ban" Pazin.

Bogata povijest

- Pazinski vrtić poznat je po svojoj otvorenosti i inovativnosti, ali smo ponosni i na našu bogatu povijest i kulturno nasljeđe. Kao godina osnivanja hrvatskog vrtića uzima se 1904. godina jer iz te godine imamo sačuvanu matičnu knjigu s popisom tada upisane djece, njihovih roditelja i zanimanja kojima su se bavili. Vrtić je od 1904. godine mijenjao objekte i lokacije, a u turbulentim razdobljima bio je i zatvoren. Prvi je put namjenska vrtićka zgrada u Pazinu sagrađena 1971. godine. Ona je i danas glavna zgrada vrtića, gdje se nalazi uprava i glavna kuhinja. U međuvremenu je još dva puta nadograđivana i u njoj trenutno boravi 11 skupina djece. Od 1904. godine do danas vrtić je jako narastao i danas obuhvaća devet objekata na području cijele središnje Istre u kojima boravi oko 600 djece i s kojima svakodnevno radi oko 100 djelatnika. Naš vrtić nije samo mjesto gdje djeca dolaze učiti i igrati se; on je bio i još je temelj zajednice, mjesto gdje djeca stječu prve vrijednosti i znanja koja će ih pratiti kroz cijeli život, naglasila je Doris Velan.

(Foto: Dječji vrtić "Olga Ban"(Foto: Dječji vrtić "Olga Ban"

Izložba otvorena u Muzeju grada Pazina, u suradnji s Dječjim vrtićem "Olga Ban" u povodu 120. obljetnice rada hrvatskog vrtića u Pazinu, informativnog je karaktera, uspomena na rad dječjeg vrtića u Pazinu tijekom 20. stoljeća. Građa izložena u Rotondi pazinskog Kaštela, naglasila je ravnateljica Muzeja grada Pazina Maja Zidarić Pilat, može se podijeliti u dvije skupine.

Prvu skupinu čine radovi na platnu, zajednički radovi trideset vrtićkih skupina Dječjeg vrtića "Olga Ban" Pazin, a produkt su suvremenog doba, nastali u ovoj godini, a koji u svom kompletnom šarenilu podsjećaju na najiskrenije, najjednostavnije, najljepše razdoblje života i vrijeme kada se stvaraju uspomene koje se nose dalje u život.

Drugu skupinu građe čine predmeti iz privatnih zbirki, ustupljeni i posuđeni za potrebe ove izložbe, kao i građa iz fundusa Muzeja grada Pazina i arhive Dječjeg vrtića "Olga Ban". Riječ je, mahom, o fotografijama s proslava dječjih rođendana, manifestacija, programa, radionica, ali i o predmetima korištenim ili nastalim u odgojno-obrazovnom procesu, kao što su slikovnice, knjige, dječje kute, didaktička sredstva i slično. Iz fundusa Muzeja izloženo je nekoliko fotografija, a iz arhive Dječjeg vrtića Olga Ban, između ostalog, i Matica dječjeg zabavišta u Pazinu iz 1904. godine.

(Foto: Dječji vrtić "Olga Ban"(Foto: Dječji vrtić "Olga Ban"

(Foto: Dječji vrtić "Olga Ban"(Foto: Dječji vrtić "Olga Ban"

Informativnog karaktera

Izložba je, naglasila je Maja Zidarić Pilat, okarakterizirana kao izložba informativnog karaktera jer predstavlja samo manji izbor ustupljene građe vezane za rad vrtića, a i iz razloga jer je ona zapravo temelj i poziv na suradnju javnosti u prikupljanju građe za veću tematsku izložbu kojom će se obilježiti jedna od sljedećih obljetnica rada vrtića, a u kojoj će stručnim muzeološkim pristupom biti detaljno prikazana i oslikana povijest osnivanja, rada, djelatnosti i promjena kroz povijest vrtića od osnivanja do suvremenog doba.

Zadovoljstvo izložbom punom uspomena različitih generacija iskazala je na otvaranju izložbe i gradonačelnica Suzana Jašić. Kazala je kako začeci predškolskog odgoja u Pazinu sežu pred sam kraj 19. stoljeća, te naglasila kako je ovo veliko civilizacijsko dostignuće na koje Pazin treba biti ponosan.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter