tradicija i dalje živi

FOTO / Održani izbori po prastarom običaju: Hum ima novog župana na leto dan

| Autor: Gordana Čalić Šverko  


Rino Brnobić Hlevar iz Brnobići novi je humski župan na leto dan. Izbori za novog humskog vlastodršca održani su dan uoči europskih izbora pa su se u Humu, najmanjem gradu na svijetu, dovitljivo dosjetili da bi njihov župan mogao direktno kao europarlamentarac u Europski parlament u Bruxelles, kako ne bi morali dva dana za redom izlaziti na izbore.

Običaj iz 12. stoljeća

Novi župan obećao je da će "sa dela delat pu stuarih nevadvah i užancah", a da "bude črno na belo" notar Matija Nežić kaligrafijom je u Knjigu župana zapisao "Dneva 8. žunja 2024. leta, uz pomoć Boga i raboša, suci sva izbrali Rineta Brnobića Hlevara za župana na leto dan". Novi župan s jednogodišnjim mandatom, preuzeo je župansku palicu, obilježje vlasti u Humu i ključeve Polače.

Najavio je da će zadržati stare poreze kao što je "taša čelibe" ili porez na neženje, ali i odlučio da neće uvoditi nove. Odmah je beskompromisno najavio organiziranje novih rabota. Dužnost župana od starine je bila voditi brigu o javnom redu i miru, uz ostalo i o radovima na uređenju mjesta poput održavanja seoskih putova, čišćenja seoskih lokvi. "Novi župan, nova metla, će boje forši mest" komentirali su u Humu.

Izbor humskog župana obnovljen je 1977. godine, po prastarom hrvatskom običaju iz 12. i 13. stoljeća. Župani na leto dan se mijenjaju no scenarij izbora uvijek je isti i prava je svetkovina tradicije, svojevrsna pučka predstava u kojoj se isprepliću dah starine, sva raskoš običaja i mjesnog govora.

Održava se u gradskoj loži, druge subote u lipnju u sklopu obilježavanja Dana Huma, najmanjeg grada na svijetu, u kojem danas živi svega 26 stanovnika. Titulu po kojoj je postao svjetski prepoznatljiv, svojevremeno mu je nadjenuo Čakavski sabor tražeći načine kako potaknuti revitalizaciju glagoljaškog gradića.

Župana biraju oni iz grada, grašćaki, kao i iz humskog komuna, iz sela i zaseoka Humšćine, Homjani. Suci, stareji ili žudihi, njih jedanaest, novog župana biraju između dva kandidata. Ne trebaju im ni kemijska olovka ni izborni listić, dovoljni su im kosir i raboš - drvena palica. Kosirom urezuju crtice, glasove u drvenu palicu. Biraju "najštabelejega među štabelima". Tako je i ove godine Rino bio za svega jedan zarez nadmoćniji od svog protukanditata.

Primopredaja vlasti protekla je u odličnoj atmosferi. Dosadašnji humski župan Tomislav Zornada obznanio je ponosno "Dragi suci, grašćaki i Homjani, raboš puvije da je Rino Brnobić Hlevar novi župan na leto dan". Novi humski župan svoje je mještane i goste počastio sirom i domaćim vinom, a prvi mu je čestitao buzetski gradonačelnik Damir Kajin.

Izbor novog humskog župana proslavljen je uz susret klapa Kantaduri, va Hum. U klapski susret uveo je Pučki teatar Vrh s predstavom "Štrige" u kojoj su oduševili Zdenka Majcan, Valentina Buršić, Vlado Paladin i Branko Majcan. Prema izreci "Svaka vas ima svoj glas" glumački četverac i ovom se prigodom potvrdio kao pravi čuvar tradicije i svog mjesnog govora.

Kantaduri, va Hum

Uz samu humsku crkvu, na starom istarskom vozu koji je poslužio kao improvizirana pozornica, klape su potom zapjevale tradicionalne pjesme svoga kraja. Kao nekada, kada su se ljudi znali spontano okupiti i zapjevati iz srca, tako su i sada klape a capella zapjevale pjesme svojih starih.

Kantaduri, va Hum, u ovogodišnjem je izdanju bio ujedno in memoriam Homjanu Deanu Prodanu i prijatelju Huma Ljubomiru Mulcu. Njima u čast nastupile su muške klape Pinguentum iz Buzeta, Mirakul iz Veprinca, Skalin iz Matulji, Valdibora iz Rovinja, Boškarini iz Huma te ženska vokalna skupina Vetta iz Vrha i ženska vokalna skupina ŽKUD-a Renato Pernić Roč.

Organizatori subotnje manifestacije, Udruga Hum, OPG Zornada i klapa Boškarin, te pokrovitelji Turistička zajednica Buzet i Grad Buzet, u sklopu oblježavanja Dana Huma, najmanjeg grada na svijetu, pobrinuli su se za cjelodnevni program u kojeg je uveo Festival industrijske konoplje u svom osmom izdanju.

Mnogi su toga dana prošli kroz širom otvorena dvokrilna humska vrata, poznata po glagoljskom zapisu "Vrata se ne zatvaraju danju, nema noći u ovom gradu".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter