konferencija za novinare

FOTO / Dan nakon velikog onečišćenja u Kampu Stupice: "Jutros smo odahnuli, situacija je puno bolja"

| Autor: Doria Mohorović / Glas Istre
(Snimio Duško Marušić Čiči / Glas Istre)

(Snimio Duško Marušić Čiči / Glas Istre)


Pri kraju je čišćenje velike mrlje koja se jučer, nošena jugom, pojavila uz obalu autokampa Stupice u Premanturi, kao i obližnjim uvalama Lokve i Dražice.

Jučer je onečišćenje ugljikovodikom nepoznatog porijekla zacrnilo stijene u uvalama, a zrakom se proširio miris nečega što podsjeća na naftni derivat. No, čišćenje je do sada uspješno obavljeno, a angažirana je i specijalizirana tvrtka koja će ukloniti ostatke zagađenja, istaknula je kapetanica Lučke kapetanije Pula Dolores Brenko-Škerjanc na današnjoj konferenciji za novinare održanoj u uvali kampa, koja je u ovom ekološkom incidentu prošla najgore.

(Snimio Duško Marušić Čiči / Glas Istre)(Snimio Duško Marušić Čiči / Glas Istre)

Okupljenima su se ondje obratili i županijski vatrogasni zapovjednik i načelnik Stožera civilne zaštite Dino Kozlevac, medulinski načelnik Ivan Kirac te ravnatelj Javne ustanove Kamenjak Slobodan Belević.

Kozlevac je kazao da je pravovremena reakcija nadležnih službi dokaz da sustav u Istri dobro funkcionira te da je on spreman za ovakve situacije.

- Glavni dio koji se odrađivao na ovom području nakon dojave o onečišćenju završen je jučer u večernjim satima. Situacija je puno povoljnija. Postavljene su brane koje su sada izvučene, a preventivno će se postaviti druge. Pokupljeno je svo ono onečišćenje koje se moglo pokupiti, a za ostalo će se pobrinuti specijalizirana firma koju smo angažirali. Avion je letio jutros i pregledao cijeli teritorij, više nema zagađenja ni fleka.

(Snimio Duško Marušić Čiči / Glas Istre)(Snimio Duško Marušić Čiči / Glas Istre)

(Snimio Duško Marušić Čiči / Glas Istre)(Snimio Duško Marušić Čiči / Glas Istre)

Prema tome mogu samo izraziti zadovoljstvo da je preko 100 ljudi jučer učestvovalo u tome, od profesionalnih i dobrovoljnih vatrogasaca, djelatnika općine Medulin, komunalnog servisa, djelatnika Javne ustanove kamenjak, dvadesetak mještana, rekao je Kozlevac dodajući da su u akciji bila uključena i plovila mještana i nadležnih službi.

Još uvijek se ne zna što je sadržaj mrlje, a kako je kazala Brenko-Škerjanc, može se potvrditi samo da je riječ o ugljikovodicima, no ne i kakvim.

- Izuzeti su uzorci, dati ćemo ih na analizu pa ćemo utvrditi o čemu je konkretno riječ, kazala je kapetanica, dodajući da je onečišćenje stiglo s mora, a da je prema procjeni 800 metara do jednog kilometar obale zahvaćeno onečišćenjem, no ne kontinuirano, već na nekoliko lokacija. Kako je rečeno, nakon sanacije ne bi trebalo biti posljedica u vidu utjecaja na okoliš.

(Snimio Duško Marušić Čiči / Glas Istre)(Snimio Duško Marušić Čiči / Glas Istre)

Zadovoljan razvojem događaja je i medulinski načelnik koji je istaknuo da se čišćenje privodi kraju.

- Ovim putem želim zahvaliti svim snagama koje su jučer i danas tijekom dana bile na terenu, rekao je Kirac, na što se nadovezao i ravnatelj JU Kamenjak.

- Jutros smo odahnuli, situacija je puno bolja. Specijalizirana tvrtka i dalje vrši čišćenje. Zahvalio bih se ovim putem djelatnicima Javne ustanove Natura Histrica koji su nam došli pomoći uz sve stručne službe, a naši će zaposlenici kroz idućih nekoliko dana nastaviti čistiti teren i pratiti situaciju, poručio je Belević.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter