FEŠTA PETIVINA U PIĆNU

Vinari Pićanštine predstavili svoja vina. Najbolje nagradili žiri i posjetitelji

| Autor: Branko Biočić
(Snimio Branko Biočić / Glas Istre)

(Snimio Branko Biočić / Glas Istre)


Vinari s područja Pićanštine predstavili su svoja vina posjetiteljima na tradicionalnoj fešti PetiVina podno gradskih zidina u hladovini stoljetnog parka. Prethodno su svoja vina dali na ocjenjivanje ocjenjivačkom sudu koji je izradio stručnu analizu ali i posjetiteljima. Prema stručnoj ocjeni najbolje bijelo vino imao je Boris Bilić, drugo mjesto osvojio je Miroslav Jelenić a treće Livio Švić.

(Snimio Branko Biočić / Glas Istre)(Snimio Branko Biočić / Glas Istre)

(Snimio Branko Biočić / Glas Istre)(Snimio Branko Biočić / Glas Istre)

Sva trojica osvojila su zlatne medalje. Najbolje crno vino imao je Ivan Domić koji je osvojio zlato ispred Valtra Smokovića i Nevena Tončića koji su dobili srebrne medalje. Muškat nije zadovoljio bodovni prag stručne analize pa u toj kategoriji nisu dodijeljene medalje. Prema ocjeni posjetitelja najbolje bijelo vino imao je Mladen Baćac koji je osvojio zlatnu medalju kao i Vlado Runko koji je imao najbolje crno vino prema ukusu posjetitelja. Uz vina su se sljubljivale i jagode kojih ima dosta kod uzgajivača u ovom kraju.

Ovu smotri vina i jagoda koja je prožeta kapima znoja, truda i strasti domicilnog stanovništva koje se od davnina bavi poljoprivredom organizirala je općina Pićan. Korijene ima još u 17. stoljeću kada je putopisac Valvasor istaknuo vina ovoga kraja te izrazito gostoljubive i prijazne domaćine. I sudbina sv. Nicefora, prvog pićanskog biskupa i zaštitnika mjesta isprepletena je legendom i odlukom mjesnih vinogradara. Iako im je sv. Nicefor ponudio izvore pitke vode, Pićoncima je trebala drača koju kasnije koriste u svojim vinogradima.

A kad smo već kod biskupije, pretpostavlja se da je broj pet u korijenu imena Pićna (Petina, Petinium) označavao petu biskupiju na svijetu pa je „petica“ simbolično dana i samoj manifestaciji. Tako je nastala PetiVina, mozaik različitih sorti vina i tehnika pripreme koje zainteresiranima prezentiraju afirmirani vinari. Novost je ove godine sudjelovanje i ocjenjivanje proizvođača vina „bez etikete“. Ovo je ujedno i poziv svim vinarima s područja Pićanštine i šire na sudjelovanje idućih godina.

(Snimio Branko Biočić / Glas Istre)(Snimio Branko Biočić / Glas Istre)

(Snimio Branko Biočić / Glas Istre)(Snimio Branko Biočić / Glas Istre)


-Želja je smotrom okupiti ljude, proizvođače i ljubitelje dobre kapljice, jednako važne i vrijedne, njihovo zbližavanje i veličanje rada. Priroda ovdje pogoduje i uzgoju jagoda, pa je ovo voće kao i proizvodi od jagoda ponuđeno posjetiteljima u raznim kombinacijama. Svaki 15. kupac degustacijske čaše dobio je i košaricu jagoda. Zadovoljan sam manifestacijom koja promovira naše vino, proizvode i naš kraj te dolaskom puno ljudi, rekao je općinski načelnik Dean Močinić. Zbog nedovoljnog broja prijavljenih nije održan paint & wine program.

Kazališna družina „Rastrepuhi“ iz Pazina „ usmeno je pripovijedala istarske narodne priče a u glazbenom dijelu nastupili su Karla Levak i Valnea Bulić Neya te Pićonske mažoretkinje. U pićanskom Centru za nematerijalnu kulturu Istre otvorena je izložba Etnografskog muzeja Istre „Sopelica – metamorfoze“.

-Pićan je odredište za posjetitelja koji žudi za smirenjem i stajanjem kazaljki sata, a vino opušta, briše stres i zbližava prijatelje, zaključio je načelnik Močinić.

(Snimio Branko Biočić / Glas Istre)(Snimio Branko Biočić / Glas Istre)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter