Povezivanje mladih s dragocjenim nasljeđem predaka

U Buzetu održan 7. Festival zavičajnosti: Sudjelovali učenici srednjih škola Istarske županije

| Autor: Gordana Čalić Šverko
(Snimila: Gordana Čalić Šverko)

(Snimila: Gordana Čalić Šverko)


Festival zavičajnosti za srednje škole Istarske županije, održan pod pokroviteljstvom županijskog Odjela za kulturu i zavičajnost, u petak je ispred hotela Fontana u Buzetu u svom sedmom izdanju okupio predstavnike 23 istarske škole te pokazao čime su se sve u ovoj školskoj godini u sklopu zavičajne nastave bavili istarski srednjoškolci.

U ime škole domaćina ovogodišnjeg Festivala zavičajnosti, Srednje škole Buzet, ravnateljica Margareta Gumilar zaželjela je dobrodošlicu svim sudionicima, učenicima i mentorima, uz zahvalu Istarskoj županiji koja je prepoznala važnost zavičajnih projekata te ih institucionalizacijom podigla na višu razinu.

- Svi mi koji već godinama radimo na zavičajnim projektima znamo koliko nam je to bitno i koliko truda, pažnje i kreativnosti ulažemo u taj rad pa nas posebno raduje što imamo kada i gdje pokazati čime se sve bavimo i koje zavičajne teme istražujemo. Raduje me i što su se gotovo sve srednje škole u Istarskoj županiji uključene u projekt predstavile u Buzetu čime su obogatile buzetsku svakodnevicu i jedan obični petak pretvorili u šareni, veseli dan, poručila je Gumilar.

(Snimila: Gordana Čalić Šverko)(Snimila: Gordana Čalić Šverko)

Deseta obljetnica

- Osnovna ideja zavičajne nastave bila je da se sačuva tradicija i običaji, prenose naša znanja sa starijih na mlađe, a sve s ciljem da onaj koji jednom dođe u Istru, zavoli Istru i iz Istre ne ode, poručio je pročelnik županijskog odjela za kulturu i zavičajnost Vladimir Torbica.

- Danas je zasigurno jedno od možda dominantnih pitanja kako sačuvati tu našu istrijansku različitost, kako prepoznati tu sličnost, jednom riječju kako zadržati tu svoju prepoznatljivost, nadovezao se je gradonačelnik Buzeta Damir Kajin.

Ove godine obilježava se desetogodišnja obljetnica uvođenja projekta zavičajne nastave u koji su se od 2014. godine, kada ga je Istarska županija pokrenula, uključile sve odgojno-obrazovne ustanove na području županije. Osvješćivanje pripadnosti svojim korijenima i zajednici, povezivanje mladih i njihova modernog svijeta s dragocjenim nasljeđem predaka, čuvanje običaja i kulturne baštine, osnovni su zadaci zavičajne nastave u koju se učenici i nastavnici sa zadovoljstvom uključuju. S velikim se žarom istražuje, razgovara, bilježi, pamti i čuva od zaborava stare običaje, tradicionalne recepte, dijalekte i govore te brojne druge drevne vještine zavičaja.

Zahvalnice istarskim srednjim školama za uspješno odrađene zavičajne projekte podijelili su županijski pročelnik Vladimir Torbica te gradonačelnik Buzeta Damir Kajin. Dobile su ih Gospodarska škola - Istituto professionale Buje - Buie za projekt Solane u Istri, Srednja škola Buzet za projekt Pinokijo - pravica o nesvedneme pupiću, Srednja škola Mate Blažine Labin za projekt Tragom kaštela, Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula za projekt Očuvanje istarske tradicije, Talijanska srednja škola - Scuola media superiore italiana Rovinj - Rovigno za projekt La Collezione storica di Trieste e Rovigno - Povijesna zbirka Trsta i Rovinja, Ekonomska škola Pula za projekt Istarske freske i glagoljski natpisi, Talijanska srednja škola - Scuola media superiore italiana "Leonardo da Vinci" Buje - Buie za projekt I castelli istriani e città fortificante, Škola za odgoj i obrazovanje Pula za projekt Koza nostra, Pazinski kolegij - klasična gimnazija Pazin s pravom javnosti za projekt Trideset godina Pazinskog kolegija u stoljetnoj zgradi, Talijanska srednja škola - Scuola media superiore italiana "Dante Alighieri" Pula - Pola za projekt I tesori dell Istria nel campo economico e informatico, Srednja škola Mate Balote Poreč za projekt "ĐIlet i mullet" - kako su se zabavljali Porečani 80-ih godina, Medicinska škola Pula za projekt Vita, vita glagoljica naša gori gre, Industrijsko-obrtnička škola Pula za projekt Maslinarstvo u Istri, Turističko-ugostiteljska škola Antona Štifanića Poreč za projekt Istra na pjatu - njoki na pinjaricu, Srednja škola Zvane Črnje Rovinj, Scuola media superiore "Zvane Črnja" Rovigno za projekt Povijesni razvoj kule Turnina, Gimnazija i strukovna škola Jurja Dobrile Pazin za projekt Pazinska jama, Strukovna škola Pula za projekt Najposebnija stabla Istre, Srednja škola Vladimir Gortan - Scuola media superiore Vladimir Gortan Buje - Buie za projekt GoRetro - Reinterepetacija tradicijskog odijevanja, Škola primijenjenih umjetnosti i dizajna Pula za projekt Antičke vaze u Istri, Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno za projekt Utjecaj obitelji Hutterott na gastronomiju grada Rovinja, Tehnička škola Pula za projekt Arhitektura i urbanizam antičkih građevina grada Pule kroz vrijeme gotike i renesanse, Glazbena škola Ivana Matetića - Ronjgova Pula - Pola za projekt Tradicijske glazbe Istre i 23. Gimnazija Pula za projekt Povijest prirodnih znanosti.

(Snimila: Gordana Čalić Šverko)(Snimila: Gordana Čalić Šverko)

Prigodni program

U prigodnom programu nastupile su Zdenka Majcan, članica Vokalne skupine Vetta, potom i Karla Havić, bivša učenica Srednje škole Buzet, uz glazbenu pratnju profesora glazbene umjetnosti Roberta Širola na klaviru i učenika 4. b razreda Srednje škole Buzet Allana Podrugovca na harmonici, a stihove je kazivao Vladimir Pernić, ročki književnik, pjesnik, publicist i novinar.

Svi sudionici obišli su potom prezentacijske kutke srednjoškolaca i uživali u učenju o freskama i glagoljici, antičkoj ostavštini, kaštelima i povijesnim zbirkama, gastronomiji, prirodnim bogatstvima, dijalektu, tradicijskoj glazbi, odijevanju i brojnim drugim edukativnim i zanimljivim sadržajima, a za istarske srednjoškolce organizirana je interpretacijska šetnja Starim gradom Buzetom.

(Snimila: Gordana Čalić Šverko)(Snimila: Gordana Čalić Šverko)

Na ovogodišnjem Festivalu zavičajnosti Istarske županije koji se održava u Puli, Buzetu i Marčani, sudjeluju 94 ustanove, od toga 25 dječjih vrtića, 46 osnovnih i 23 srednje škole.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter