fešta

Smotra vina Gračišće: Nema tog nevremena koje može zaustaviti dobra vina i jednake takve ljude

| Autor: Edi Prodan
(Snimio Saša Miljević/Pixsell)

(Snimio Saša Miljević/Pixsell)


Nema te sile prirode, nema tog nevremena koje može zaustaviti fantastični, silno pulsirajući ritam Smotre vina središnje Istre koji se tradicionalno, uvijek na Uskrsni ponedjeljak održava u Gračišću.

Svečana dodjela kojom se zatvara jutarnji i popodnevni dio programa održana je po silnom potopu, ali nije manjkalo glasnog navijanja, aplaudiranja pa i ovacija pojedinim nagrađenim vinarima. Šampion ovogodišnjeg Gračišća, 29. po redu je vinarija Dešković iz Kostanjice u općini Grožnjan čija je malvazija  osvojila 88 bodova. Vrlo blizu nje bili su i malvazija OPG Koraca iz Vranića nedaleko Višnjana kao i Agroturizma Paladnjaki iz popularnog izletišta u blizini Žminja.

(Snimio Edi Prodan)(Snimio Edi Prodan)

Na smotru su stigla vina iz čak 41 vinarije, no, iako je bila zamjetna koncentracija kvalitete na razini zlatnih odličja, velikog zlata za što se mora osvojiti više od 90 bodova nije bilo. Kod crnih vina s 86 bodova najbolji je teran Srećka Kosa iz Šumbera, mjesta u općini Nedešćina.

Ocjenjivačka komisija ove je godine brojala 11 članova, a na njenom se čelu, kao i prijašnjih godina nalazio ugledni profesor s porečkog Poljoprivrednog odjela riječkog Veleučilišta, dr. Kristijan Damjanić. I on je izrazio zadovoljstvo kvalitetom pristiglih vina, kao i generalno rastom opće kvaliteta istarske vinske scene.

Po skoro pa olujnom nevremenu nagrade, reducirane samo na dobitnike zlatnih odličja, na bini podignutoj na središnjem trgu u Gračišću podijelili su dr. Damjanić i načelnik općine Gračišće Ivan Jeromela.

(Snimio Edi Prodan)(Snimio Saša Miljević/Pixsell)

A iako nosi dometak "središnje Istre", smotra vina u Gračišću je u velikoj mjeri prešla i – "priko Učke". Najbolji pokazatelji za to su OPG Darka Mandića iz Rukavca, također ovjenčanog zlatom, kao i tvrtka iz Rijeke Stara dama čiji je vlasnik Vanja Kareuša, koji se također penjao na binu preuzeti zlatno odličje. Mandić je k tome imao i mnoštvo navijača koji su, kao iznenađenje, dali tiskati i posebne majice.

Koliko je pak ovaj jedinstveni vinski događaj, slobodno ga možemo nazvati najveselijom smotrom takvog tipa u Hrvatskoj, omiljen na Liburniji pokazalo je i mnoštvo autobusa koji su u organizaciji caffe bara Tina, u vlasništvu poznatog humanitarca i filantropa Olega Medice, stigli u Gračišće. Prema preciznim mjerenjima bila je to grupa s više od 400 članova. Uvjerit se u kvalitetu sadržaja, kao i odjek velikog truda koji se ulaže u razvoj vinarstva na Kvarneru, došla je i Irena Peršić Živadinov, direktorica TZ Kvarnera.

(Snimio Edi Prodan)(Snimio Edi Prodan)

Program u Gračišću vodila je Lea Medica s Radio Istre, dok su večernji program nastavili – Gustafi. Kad su ljudi pozitivni, veseli i željni dobre zabave, ma uistinu nema te sile prirode, tog olujnog juga koji ih može zaustaviti.

Završilo je još jedno Gračišće, nemojte ni sumnjati kao nisu počele pripreme za njegovo jubilarno, 30. izdanje. Nadamo se s jednako dobrim vinima, ali zato s mnogo boljim vremenskim kondicijama.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater