(Foto: TZ Žminj)
»Istrijanske pinci pod čerepnjon na ugnjišće« manifestacija posvećena pinci, tradicijskom istarskom uskrsnom kolaču, koja podsjeća na neka, ne tako davna vremena, kada je običaj pečenja pince imao veliku važnost prigodom proslave Uskrsa, održat će se ove nedjelje s početkom u 13 sati u svom jedanaestom izdanju u Lovačkom domu u Mužinima kod Žminja. Na konferenciji za novinare program nedjeljne manifestacije najavili su načelnik Općine Žminj Željko Plavčić, direktorica Turističke zajednice Općine Žminj Slavenka Blašković-Janko, te ispred organizacijskog odbora i inicijatora manifestacije Zdenka Jakus i Mirando Mužina.
- Veseli da se jedanaestu godinu održava manifestacija koja njeguje kulturnu baštinu, ne samo Žminja, nego i cijele Istarske županije. Želja je održati jednu tradiciju i prenjeti je na mlade da znaju kako su njihovi stariji dočekivali najveći kršćanski blagdan - poručio je Plavčić.
Manifestacija je posvećena tradiciji, posvećena je kulturi hrane, kulturi stola i blagovanja, nadovezala se je Slavenka Blašković-Janko, direktorica žminjskog TZ-a. Ususret brojnim događanjima kojima se u Istri obilježava značajano uskrsno razdoblje, koje označava početak turističke sezone na istarskom poluotoku, Žminj među prvima otvara svoja vrata posjetiteljima pozivom na »istrijansku pincu«.
(Foto: TZ Žminj)
Pinca se za Uskrs ili Vazan, spremala u svakom domaćinstvu. Bilo je to jedno od rijetkih slatkih jela na skromnoj uskršnjoj trpezi mnogih domaćinstava. Ovaj slatki kruh s grožđicama žene su znale umijesiti i dan prije da bi dizano tijesto postiglo željenu veličinu. Pince su se pekle spod čerepnje na ugnjišću ili u velikim krušnim pećima. Za razliku od kruha, u tijesto za pincu dodaju se šećer, jaja i, naravno grožđice. Na kraju se na vrhu prereže u obliku križa i ukrasi lišćem maslina.
Svi posjetitelji koji se u nedjelju okupe u Mužinima, moći će vidjeti, ali i kušati što se to nekada jelo za uskrsni doručak. Vrijedne domaćice izložit će pince, uskrsne kolače pripremljene po vlastitim receptima i piturana jaja, a sve ove prekrasne starinske slastice moći će se i kušati. Domaćice će kraj ugnjišća pokazati kako se nekad mijesila i pekla pinca, a s gostima će podijeliti i svoje recepte. Na tradicionalnoj proljetnoj manifestaciji naći će se i poznata lica koja će svoje profesionalno okruženje, saborske klupe, zamijeniti svakodnevnim, »običnim« poslovima i demonstrirati svoje vještine u kuhinji, odnosno na ugnjišću. Iskusna Zdenka Jakus prezentirat će mega pincu i pokušati oboriti prošlogodišnji rekord od 46 kilograma težine. U nedjeljnom programu sudjeluju Dječji vrtić Rapčići iz Žminja, Osnovna škola Vladimira Gortana iz Žminja, Žminjske mažoretkinje te Marija i Milan Kranjčić. Za dobar štimung zaduženi su Duo Magnolija i Serđo Valić, dok će kroz program voditi Jelena Vitasović.
Održat će se i tradicionalni turnir u pičenju jaja, a najbolji će biti nagrađeni. Članovi stručnog ocjenjivačkog suda odabrati će najštabelejo pinco, najštabeleji vazmeni kolač i najlepče piturano jaje, za koje će se podijeliti prigodne nagrade.
Tim iskusnih animatora pobrinut će se za one najmlađe i sa djecom izrađivati prigodne ukrase.
Na vazmenon samnju brojni će lokalni OPG-ovi predstaviti svoje raznovrsne proizvode: kobasice, pancetu, špaletu, pince, kolače, šparuge, jaja, domaće žestice i ostala pića. Posebno privlačna bit će i prigodna gastro ponuda: špaleta giravolta, fritaja sa špaletom i šparugama, panin špaleta i prigodne slastice.
Veliku zahvalu organizatori su uputili svim vrijednim domaćicama koje čuvaju baštinu, a koje su radosno prihvatile poziv da na ovaj način, na nedjeljnoj manifestaciji, otkriju svoje tajne i pomognu očuvati dragocjenu starinu.
Niz gastronomskih manifestacija u Žminju nastavlja se već na uskrsni ponedjeljak 1. travnja uz Vazmenu biciklijadu, početkom lipnja uz Craft Beer fest, a zatim i popularnim Istarskim festivalom pašte u srpnju.