prijavljeno sveukupno 38 uzoraka

Maslinovo ulje s OPG-a Filipović je šampion 14. smotre maslinovog ulja Općine Barban

| Autor: Tea Tidić
(Snimio Alen Marović)

(Snimio Alen Marović)


Na jučer održanoj 14. smotri maslinovog ulja Općine Barban, brojni izlagači predstavili su ponajbolja barbanska maslinova ulja, kao i gastronomske delicije. A osim toga, posjetitelji su imali priliku poslušati predavanje Edija Družetića, veterana modernog hrvatskog maslinarstva i najboljeg poznavatelja istarskih maslinara i ulja, na temu "Aktualnosti u maslinarstvu".

Na smotri su sudjelovali isključivo maslinari s područja Barbanštine, koji su donijeli vlastita maslinova ulja za analizu i degustaciju.

Ove godine prijavljeno je sveukupno 38 uzoraka maslinovog ulja s područja Općine Barban, a 18 izlagača je sudjelovalo je manifestaciji. Svaki maslinar koji prvi put kreće u berbu pa i onaj koji ulje ima dugi niz godina, želi znati koliko je njegovo ulje kvalitetno.

(Snimio Alen Marović)(Snimio Alen Marović)

Maslinovo ulje s OPG-a Filipović je šampion ovogodišnje smotre, 2. mjesto osvojio je Edvard Grgorinić, a 3. Mjesto Toni Pavlić.

Rezultati kemijske analize pokazali da su ulja s Barbanštine izvrsne kvalitete, pa je tako ove godine dodijeljeno 10 zlatnih medalja, 18 srebrnih medalja te 3 brončane. Ulja su kemijski izvrsna, senzorno su pojačane gorčine, smanjene voćnosti i svježine.

(Snimio Alen Marović)(Snimio Alen Marović)

A da bi upotpunili ponudu smotre, uz eno i gastro ponudu, svi izlagači i posjetitelji mogli su kušati tradicionalni "Barbanski kolač" kojeg je pripremila čuvarica barbanske tradicije Mirjana Prgomet. Nije izostao ni glazbeni dio, gdje se za dobru atmosferu pobrinuo duo na harmonici i roženici.

Organizator manifestacije je Općina Barban zajedno s Turističkom zajednicom, a pokrovitelj je Istarska županija.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter