računaju na tri mandata

Predsjednik IDS-a Dalibor Paus najavio koaliciju s još tri stranke. Među njima nema SDP-a

| Autor: Tea Tidić
Dalibor Paus (Snimio Milivoj Mijošek / Glas Istre)

Dalibor Paus (Snimio Milivoj Mijošek / Glas Istre)


Krenule su pripreme za izbornu utrku, a predsjednik IDS-a Dalibor Paus najavio je u HTV-ovom Dnevniku da će IDS, PGS, Reformisti i Fokus u subotu potpisati koaliciju i zajedno ići na parlamentarne i europarlamentarne izbore.

"Mogu najaviti ekskluzivno za HTV da ćemo potpisati koaliciju u subotu u Samoboru. Dakle, četiri stranke, PGS, koji je već ranije potpisao koaliciju s nama, Reformisti i Fokus", rekao je Paus, te dodao: "Idemo zajedno na izbore, i parlamentarne i europarlamentarne izbore, jer smatramo da ova naša opcija, liberalna opcija, ima što ponuditi našim građanima".

Iako su uoči prošlih izbora bili u Restart koaliciji koju je predvodio SDP, Paus je rekao da ovaj put sa SDP-om nisu vodili razgovore.

"Nismo dobili niti poziv od SDP-a, ali s obzirom na ono što je ta koalicija polučila u osmoj izbornoj jedinici na prethodnim izborima, pokazalo se da nemamo nekakav sinergijski učinak. Dapače, oko 40% manje glasova bilo je 2020., kada smo išli zajedno, nego 2016., kada smo išli odvojeno, rekao je Paus, i dodao: "Očigledno je da naši birači žele da IDS ide samostalno, da mi promoviramo naše politike u Saboru RH, i da se borimo za ono za što mislimo da se valja boriti".

Paus je na čelo IDS-a došao nakon lokalnih izbora 2021. godine, kad je IDS izgubio Pulu, Vodnjan, Pazin... 

"Siguran sam da smo vratili povjerenje naših građana - nismo ga niti izgubili, jer smo na županijskim izborima pobijedili s apsolutnom većinom u županijskoj Skupštini te smo dobili onaj broj glasova koji inače dobivamo. U nekim sredinama smo izgubili izbore, ali bojim se da su izgubili i birači, jer vidimo da nakon dvije i pol godine, zaista te sredine stagniraju i ne napreduju, i sada se vidi tko samo priča, a tko radi na dobrobit građana", kaže Paus.

Ankete za 8. izbornu jedinicu pokazuju da zajedno s koalicijskim partnerom PGS-om imaju tri saborska mandata i da se bore za četvrti.

"Građani će prepoznati stranku koja 30 godina radi na njihovu dobrobit. Mi iza sebe imamo rezultate", rekao je.

Na upit novinara HTV-a koliko su im bliske ili prihvatljive desne opcije, odgovorio je da će, budu li u prilici formirati vlast, to učiniti s lijevim opcijama te da, ako lijeve opcije ne budu mogle formirati vlast, IDS neće biti u toj vlasti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter