huiu i istarska kulturna agencija

Uskoro se otvara natječaj za sve postojeće i buduće strip crtače i obožavatelje stripa "Reci to stripom 2!"

| Autor: Glas Istre
(Foto: HUiU)

(Foto: HUiU)


Hrvatsko udruženje interdisciplinarnih umjetnika – HUiU i Istarska kulturna agencija-Agenzia culturale Istriana IKA-ACI pozivaju sve postojeće i buduće strip crtače i obožavatelje stripa od 13 do 19 godina, odnosno polaznike osnovnih ( od 5. do 8. razreda) i srednjih škola (od 1. do 4. razreda) iz Istarske županije da se prijave na natječaj "Reci to stripom 2!" i osvoje vrijedne nagrade.

Cilj natječaja "Reci to stripom2!" je među djecom i mladima promijeniti percepciju o stripu kako isključivo zabavnoj devetoj umjetnosti te ih educirati da ne promatraju strip samo kao vizualnu, nego i kao društvenu činjenicu uz pomoć koje mogu progovarati o najrazličitijim društveno-odgovornim temama.

 

Pravila natječaja
 

Natječaj traje od 11. prosinca 2023. do 12. siječnja 2024. godine Sudjelovati mogu učenici viših razreda osnovnih škola Istarske županije (od V. do VIII.) te učenici svih razreda srednjih škola Istarske županije.

Tema ovogodišnjeg natječaja "Reci to stripom"!" je "Različitost u bilo kojem smislu".
Iako je tema natječaja, za razliku od protekle godine, u ovoj strogo definirana, vjerujemo da nije ograničavajuća. Imajte na umu da je različitost svuda oko nas. Istražite što je za vas različitost i pretočite svoje misli, osjećaje i doživljaje različitosti u strip.
Stripovi moraju biti nacrtani na samo jednom papiru formata A4. Mogu se koristiti bilo koje tehnike crtanja. Stripovi mogu biti crno-bijeli ili u boji. Stripove je potrebno skenirati i poslati u digitalnom formatu (PDF, JPG i TIFF, visoke rezolucija 300 dpi, dimenzija A4) na E-mail adresu [email protected] Uz strip je potrebno poslati i svoje ime i prezime, kontakt br. mobitela; naziv škole, broj godina i naziv stripa.


Ocjenjivanje
 

Sve pristigle radove ocjenjivat će stručni žiri u sastavu Vjeran Juhas, Vibor Juhas i Tihomir Tikulin Tico koji se i sami bave ilustracijom, crtanjem stripova, grafičkim dizajnom i sl.
Stripove će ocjenjivati u dvije kategorije te će iz svake kategorije odabrati po tri najbolja stripa:
Prva kategorija:
 učenici/ice istarskih osnovnih škola od 5. do 8. razreda;
Druga kategorija: učenici/ice istarskih srednjih škola od 1. do 4. razreda.

 

Nagrade
 

Prva kategorija: učenici/ice istarskih osnovnih škola od 5. do 8. razreda:

1. nagrada: Ruksak (rolltop NAPA 600D RPET) i sklopive Pendil bluetooth slušalice s ugrađenom punjivom baterijom
2. nagrada: SPHERE slušalice 09104-02, set flomastera DUAL Nassau FINE ART i poklon bon u trgovini Svijet medija d.o.o. u vrijednosti od 20 €
3. nagrada: SPHERE slušalice 09104-02, komplet Posca flomastera i poklon bon u trgovini Svijet medija d.o.o. u vrijednosti od 15 €

2. kategorija: učenici/ice istarskih srednjih škola od 1. do 4. razreda:

1. nagrada: Ruksak (rolltop NAPA 600D RPET) i sklopive Pendil bluetooth slušalice s ugrađenom punjivom baterijom
2. nagrada: SPHERE slušalice 09104-02, set flomastera DUAL Nassau FINE ART i poklon bon u trgovini Svijet medija d.o.o. u vrijednosti od 20 €
3. nagrada: SPHERE slušalice 09104-02, komplet Posca flomastera i poklon bon u trgovini Svijet medija d.o.o. u vrijednosti od 15 €

 

Promocija
 

Svi stripovi pristigli na natječaj bit će objavljeni u publikaciji RECI TO STRIPOM! te predstavljeni na zajedničkoj izložbi u Zajednici Talijana Circolo u Puli tijekom 2024. godine kada će i najbolje ocijenjenim strip crtačima biti uručene zasluženo osvojene nagrade. O datumu održavanja izložbe svaka će škola i svaki sudionik natječaja biti obaviješten E mailom. Svaki sudionik natječaja i svaka škola dobit će svoj tiskani primjerak publikacije RECI TO STRIPOM!. Publikaciju RECI TO STRIPOM! ćemo u digitalnom obliku objaviti i promovirati u svim lokalnim, regionalnim i nacionalnim medijima, na društvenim mrežama Facebook i Instagram, na službenoj stranici HUiU-a www.huiu.hr i na interaktivnoj digitalnoj platformi IN DIS PLODOVI http://www.huiu.hr/indisplodovi/.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter