festival šuma na ćićariji

FOTOGALERIJA / Šumska avantura povezala ljude sa šumom, ali i jedne s drugima

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO


Žbevnica je najzapadniji hrvatski tisućnjak. Vršni dio je prostrana livada s koje se pružaju prekrasni vidici na Ćićariju, Učku, i cijeli istarski poluotok, a za dobre vidljivosti i na Alpe u Sloveniji i Dolomite u Italiji.

Podno Žbevnice, selo Brest ugostilo je drugo izdanje Festivala šuma i šumskih plodova. Prava šumska avantura, sve s predznakom šumski: sajam, radionice za djecu i odrasle, umjetnost, krijes, zvukovi, kupka, predavanja, priče uz vatru, planinarenje, gastronomija, privukla je brojne posjetitelje iz Istarske i Primorsko-goranske županije.

Jesensku manifestaciju, koja se i u ovogodišnjem izdanju pokazala odličnim motivom za dolazak na Ćićariju, organizirali su Modelna šuma Istra i Općina Lanišće uz podršku partnera festivala, obrta i udruga, mještana Bresta, velikog broja volontera iz Istre, ali i drugih krajeva Hrvatske.

"Drukčiji" festival

Ponudili su raznolike "šumske" sadržaje za sve generacije, za planinare i rekreativce, za obitelji s djecom, zaljubljenike u prirodu i avanturiste koji su u potrazi za »drukčijim« festivalom.

- Mislim da smo uspjeli okupiti najreprezentativnije predavače, voditelje radionica, umjetnike land arta. Ovo je prvi i jedini festival u Istri koji se bavi šumama i promoviranjem šuma i svih njezinih dobrobiti. Dakle, promoviramo šume na novi način. Gledamo na šumu kao izvor zdravlja, izvor hrane, mjesto za igru, za rekreaciju, u skladu s našim motom "Povežimo se sa sobom s drugima i sa šumom!".

Mislim da smo i u hrvatskim razmjerima jedinstveni jer festivali šuma za koje znam u Hrvatskoj, uglavnom se bave sječom drva ili promocijom motornih pila, a mi se bavimo šumama kroz umjetnost, rekreaciju, zabavu..., kazala je Ana Fornažar, programska voditeljica Modelne šume Istra, udruge sa sjedištem u Pazinu.

Kao i prošlogodišnja premijera u Brgudcu, tako je i ovogodišnje, drugo izdanje Festivala šuma i šumskih plodova u Brestu pod Žbevnicom, izazvalo veliki interes.

- Uzimali smo prijave za radionice i sve su bile odmah popunjene, čak smo imali i liste čekanja dan prije festivala, tako da smo svjesni da je i ove godine veliki interes za ovaj naš jesenski sadržaj, zadovoljna je Fornažar.

Cilj jesenskog festivala, naglasila je laniška načelnica Roberta Medica, promovirati je Ćićariju, njezine prirode ljepote, šume koje su prirodno bogatstvo. Naselje Brest je smješteno ispod vrha Žbevnice koje je poznato odredište planinara, izletnika i rekreativaca, tako da je i sama lokacija posebno vrijedna i time se dodatno promovira u svrhu razvoja turizma.

Šumski sajam

Na šumskom sajmu u šatoru predstavili su se obrtnici, udruge i umjetnici čiji su proizvodi inspirirani šumom, nastali su iz šume pa je festivalski program povezao šume, ruralno nasljeđe, gastronomiju i umjetnost. Među njima ilustratorica i slikarica Sara Gortan iz Sedme kuće, partnerskog obrta festivala. Na svom štandu izložila je rukotvorine od drva i naplavina kao i slike, a u prostoru školske zgrade postavila izložbu ilustracija "Šparuge s kauča", ovom prigodom pojavila se u izdanju šumske vještice, kako je rekla - od glave do pete. Obitelj Kocijančić iz Kaštelira, kao član Modelne šume, predstavila je proizvode koji su pripremljeni samo za šumski sajam, gljive, kisele gljive, ljekovito bilje, sapune na bazi maslinovog ulja, čajeve.

Na livadi i u šumi organizirane su šetnje i radionice. Prva je na rasporedu bila "Skriveni život šume - interpretativna šetnja" pod vodstvom Vide Ungar. Darko Vukelić, međunarodno certificiran vodič za šumsku kupku i za šumsku terapiju posjetitelje je potom proveo kroz šumsku kupku - senzornu šetnju šumom stazom prema Žbevnici.

Senzorna šetnja šumskim prostranstvima, pojasnio je ovaj Ogulinac, wellnes je za koji ne treba kupaći kostim, a koja vraća na "tvorničke" postavke. Mnogi planinari i rekreativci odlučili su se i za uspon na Žbevnicu, vođenu turu Planinarskog društva »Ćićarija« Buje.

Nedjeljni program obuhvatio je i radionicu ekologije "Vijeće šumskih bića" Ulle Antolos. Predavanja: "Osnove planinarstva" predavača Vladimira Rojnića, Istarski planinarski savez, "Dobrobiti zdrave šume" biologinje Marte Blažević, Astra Divina, "Šumski vrt" permakulturnog dizajnera Damira Šelera, "Gljive našeg kraja - interaktivno predavanje" determinatora gljiva Josip Šimića-Marina. Radionice za djecu "Šumske boje" pod vodstvom Else Eliv. "Tragovi divljine - obiteljska radionica" Marte Blažević, "Sve čarolije jeseni" za djecu u organizaciji udruge Drijade.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater