DAN SV. MAURA

FOTOGALERIJA / Marijanu Vukušiću Nagrada sv. Maura za izniman doprinos porečkom školstvu

| Autor: Milan Pavlović


Nizom prigodnih događanja i svečanosti Poreč obilježava dan svojeg zaštitnika, kao i zaštitnika Porečke biskupije - svetog Maura.

Središnji događaj proslave već tradicionalno je svečana misa u čast sveca zaštitnika koja će se održati sutra u 10.30 sati u Eufrazijevoj bazilici, a nakon nje će krenuti procesija ulicama sv. Eleuterija, Decumanus, Cardo, zatim rivom do zgrade gradske uprave, pa Negrijevom ulicom, do Trga slobode i potom opet u Decumanus. Svečanu misu predvodit će mons. Roko Glasnović, biskup dubrovački, uz koncelebraciju nadbiskupa i biskupa Riječke metropolije, te svećenika Porečke i Pulske biskupije.

Izniman pedagog

Uvertira u proslavu bila je današnja dodjela Nagrade sv. Mauro koja je ove godine pripala Marijanu Vukušiću, prosvjetnom djelatniku koji je s mnogobrojnim suradnicima značajno doprinio razvoju školstva 60-ih i 70-ih godina u Poreču.

Odluku o dobitniku donijelo je Povjerenstvo za dodjelu Nagrade, koje je imenovalo Upravno vijeće Pučkog otvorenog učilišta Poreč, a u obrazloženju se navodi kako je, Marijan Vukušić, rođen 1927. godine u mjestu Katuni pokraj Omiša, počeo raditi u nastavi već 1948. godine predajući po različitim školama, te je tako došao u kontakt s velikim brojem ljudi, upoznao velik broj radnih sredina u onda izrazito teškim vremenima koja su bila jako izazovna.

- Sve je to bio dragocjeni izvor iskustava koja je zatim uspješno koristio u kasnijem dugogodišnjem radu s učenicima različitih profila i mnogobrojnim nastavnicima s kojima je sudjelovao u izgradnji velikog broja porečkih, ali i učenika drugih dijelova Istre koji su izabrali Poreč kao mjesto svojeg školovanja. Osim rada u razredu, Marijan Vukušić 1962. godine postaje ravnatelj tadašnje Ekonomske škole Poreč osnovane krajem 50-ih godina koja je od samog početka okupila značajan broj učenika. Reformom školstva krajem 70-ih godina, dolazi do spajanja nekadašnjih škola, Ekonomske, Ugostiteljske i Poljoprivredne i osnivanja Školskog centra za stručno obrazovanje čiji on postaje ravnatelj. Uložio je puno truda u stvaranje tadašnjeg Centra za stručno obrazovanje. Iznimne je napore uložio i radeći na reformi školstva. Bio je poznat po iznimnom pedagoškom radu, proučavanju ekonomske opravdanosti postojanja srednjoškolskog obrazovanja u Poreču, i stvorio čvrste temelje srednjoškolskog obrazovanja u Poreču koje je i danas poznato po izuzetno uspješnim učenicima i profesorima, stoji među ostalim navodima u obrazloženju Povjerenstva. Osim kao izuzetan prosvjetni djelatnik, Marijan Vukušić se po samom dolasku u Poreč uključio i u sportski život grada, te dao doprinos razvoju nogometa i odbojke u svom Poreču i na Poreštini.

- Gospodin Vukušić, s njegovih 96 godina života, danas prima nagradu za izniman doprinos razvoju školstva na Poreštini. Kroz svoju karijeru on nije samo prenosio znanje, već je oblikovao živote generacija učenika i djelatnika s kojima je surađivao. No, gospodin Vukušić nije bio samo učitelj u učionici; bio je i mentor. Njegova strast prema obrazovanju nije se zaustavila unutar školskih zidova. Istaknuo se i svojim angažmanom u lokalnoj zajednici, posebno u sportskim klubovima. Danas, kada mu uručujemo ovu zasluženu nagradu, želimo izraziti veliku zahvalnost gospodinu Vukušiću za njegov neumorni rad, požrtvovnost i predanost našoj zajednici. Njegov primjer služi kao inspiracija svima nama da se trudimo biti bolji građani, odgajatelji i lideri u vlastitim zajednicama, rekao je gradonačelnik Loris Peršurić predajući Svetog Maura u ruke članovima obitelji koji su u odsutnosti laureata preuzeli nagradu u njegovo ime.

Svjetovna proslava

Današnjoj svečanosti u Istarskoj sabornici prisustvovali su i biskup Porečki i Pulski, mons. Ivan Štironja, gradonačelnik prijateljskog grada Poinga u Njemačkoj Thomas Stark s delegacijom, predsjednik Gradskog vijeća Zoran Rabar, gradski vijećnici i brojni gosti.

Svjetovni dio proslave blagdana svetog Maura održat će se danas na Trgu slobode, gdje će se nakon svečane mise održati tradicionalna podjela palente s brodetom, kojima Grad Poreč časti sugrađane i goste, a za glazbeni dio pobrinut će se Baredinesauri te Sergio Pavat i Orchestra Istriana. Ovom prilikom svoju će 60. godišnjicu djelovanja na Trgu slobode proslaviti i porečka tvrtka Agrolaguna, koja će sve okupljene počastiti tortom, te podjelom 500 čaša pjenušca.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater