MEĐUNARODNI DAN STARIJIH OSOBA

Obilježena 16. godišnjica Doma za starije i nemoćne osobe u Poreču

| Autor: Glas Istre
(Foto Grad Poreč)

(Foto Grad Poreč)


U Domu za starije i nemoćne osobe Poreč danas je prigodnom svečanošću obilježena 16. godišnjica otvorenja i Međunarodni dan starijih osoba. Proslavi su se pridružili porečki gradonačelnik Loris Peršurić i predsjednik Gradskog vijeća Zoran Rabar, ravnateljica Sandra Ćakić Kuhar, pročelnica gradskog Upravnog odjela za društvene djelatnosti Vesna Kordić te voditeljica Odsjeka u Odjelu i bivša ravnateljica Tihana Mikulčić, te članica Upravnog vijeća, doktorica Radmila Korlević. Čestitke je uputio i predsjednik Upravnog vijeća Franc Dobrilović koji je bio spriječen doći.

Kako je u uvodnom govoru naglasila ravnateljica Ćakić Kuhar, Dom uspješno djeluje od 2007. godine, a njegov je kapacitet 83 mjesta za korisnike na stalnom smještaju. U ovih šesnaest godina 623 osobe boravile su u Domu, a gotovo 150 njih koristilo je Poludnevni boravak, a dok je usluge Posudionice ortopedskih pomagala koristilo 1.307 osoba.

Uz stalni smještaj kao posebno potreban oblik skrbi, Dom od samog početka razvija i programe namijenjene starijim osobama koje žive u svojim kućama, tzv. izvaninstitucionalne programe: pomoć u kući u vidu dostave toplih obroka, pomoći u održavanju osobne higijene i kućanstva te program Medicinske rekreacije, kao i posebno važnu i zahtjevnu palijativnu skrb.

(Foto Grad Poreč)(Foto Grad Poreč)

Dom je tako kroz 16 godina rada postao centralno mjesto skrbi za starije i funkcionalno ovisne osobe iz Poreča, Gradonačelnik Loris Peršurić je istaknuo kako je Dom je od samog svog otvorenja na glasu kao jedan od najkvalitetnijih i najpoželjnijih domova za starije osobe u Istri.

- Sve to možemo prvenstveno zahvaliti vama – kolektivu ovoga Doma i korisnicima – vi činite dušu ovoga mjesta i razlog ste zašto ljudi provode ugodno vrijeme u Domu, rekao je Peršurić.

(Foto Grad Poreč)(Foto Grad Poreč)

Dodao je kako Grad posebnu pažnju daje brizi za sve generacije, pa tako i starije sugrađane. Usto planiraju povećati kapacitete postojećeg Doma za dodatnih 40% ležajeva za što se trenutno rade projekti. Paralelno se nastavlja, uz sufinanciranje dopunskog zdravstvenog osiguranja svim umirovljenicima, uplaćivati dodatak na mirovinu umirovljenicima s najnižim prihodima svakoga mjeseca, sufinancirati komunalnu naknadu i odvoz otpada, financirati smještaj stalnog i poludnevnog boravka do 55 posto, financirati medicinsku rekreaciju i posudbu pomagala, program hospicija i pomoći njege u kući i ostale programe u Domu za starije i nemoćne Poreč, kao i rad udruga umirovljenika.

Svečanost su svojom glazbom razveselili glazbenici volonteri Enco, Nando, Paolo i David, a prigodne likovne radove/plakate izradili su korisnici Doma i Poludnevnog boravka.

(Foto Grad Poreč)(Foto Grad Poreč)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater