"Knjigom do mira"

Bogat program i mnoštvo radionica tijekom Tjedna istarskih knjižnica

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Snimio Duško Marušić Čiči/Glas Istre)

Ilustracija (Snimio Duško Marušić Čiči/Glas Istre)


Tjedan istarskih knjižnica - TIK projekt je Društva bibliotekara Istre, koji se od 2019. trećeg punog tjedna u rujnu održava u knjižnicama na području Istarske županije s ciljem promoviranja i povezivanja knjižnica kroz aktivnosti objedinjene odabranom središnjom temom.

Ovogodišnje izdanje održava se od 18. do 22. rujna pod sloganom "Knjigom do mira" te je osnovna misao svih ovogodišnjih aktivnosti razvijanje svijesti o posljedicama sukoba, kako za pojedince, tako i za društvo. Ujedno, ovogodišnjim TIK-om obilježit će se i Međunarodni dan mira koji se slavi 21. rujna te sve knjižnice šalju poruku mira i naglašavaju važnost tolerancije, suradnje i nenasilnog rješavanja sukoba.

Programske aktivnosti 5. TIK-a održavaju se u suorganizaciji Arheološkog muzeja Istre, Državnog arhiva u Pazinu, Gradske knjižnice Buje, Gradske knjižnice Labin, Gradske knjižnice "Matija Vlačić Ilirik" Rovinj, Gradske knjižnice Novigrad, Gradske knjižnice Pazin, Gradske knjižnice Poreč, Gradske knjižnice i čitaonice Pula, Gradske knjižnica Umag i Sveučilišne knjižnice u Puli.

Uz brojne programe na temu mira namijenjene djeci predškolske i školske dobi, u Tjednu istarskih knjižnica bit će predstavljene knjige "Prekinuta priče" Milanke Marić, "Suze boga Marsa" Snježane Babić Višnjić i "Kamikaze" Romana Pavića. Gosti TIK-a su Goran Božićević, koji će održati susrete naslovljene "Zašto nas nisu naučili graditi mir?" i "MIR kao nasušna potreba", i Ivica Prtenjača. Doc.dr.sc. Marlena Plavšić održat će radionicu "Jesu li mir i sukobi međusobno isključivi?", Luana Poleis radionicu biblioterapije "Riječima do mira", psihologinja Lucije Prepušt radionicu za roditelje "Spajanje srca – radionica jačanja veza roditelj-dijete", a Svjetlana Prkić radionicu "Ja sam OK, ti si OK". Knjižnice će ugostiti i predavače: knjižničarska savjetnica Dorja Mučnjak i prof. Ozren Žunec održat će predavanje "Civilizacija, rat i mir – knjižnice u ratnim zbivanjima", Goran Blažević putopisno predavanje "Kontra vjetra", Anita Pilat predavanje "Art terapija – upoznaj sebe kroz kreativni izraz", a Korado Korlević "Transhuman agenda".

Cjelokupne popise programa možete pronaći na mrežnim stranicama Društva bibliotekara Istre i knjižnica koje sudjeluju u programu.

Kao i ranijih godina, u Tjednu istarskih knjižnica u gradskim knjižnicama i Sveučilišnoj knjižnici u Puli, od 18. do 23. rujna organizirana je akcija "Članarina na po' " koja omogućava učlanjenje u knjižnicu u pola cijene.

Pokrovitelji Tjedna istarskih knjižnica su Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Pula i Grad Vodnjan a realizaciju projekta omogućio je i Arheološki muzej Istre u Puli.

Ovim projektom Društvo bibliotekara Istre želi istaknuti važnost knjižnica u zajednici, promovirati knjižnične usluge, pružiti dodatne sadržaje u knjižnice za građane i korisnike te poticati suradnje i osnaživanje knjižničarske zajednice.

Program u Bujama:

Danas, u 19 sati u vijećnici Pou-a Buje održati će se predavanje Gorana Božičevića na temu "Zašto nas nisu učili graditi mir?". Razgovarati će se o miru i mirovnom radu, kako ga se zamišlja, koliko se zna o prevenciji nasilja i nenasilnom rješavanju sukoba. 

U četvrtak, 21. rujna u 19 sati predstavljanje knjiga Milanke Marić pod nazivom "Prekinuta priča" u vijećnici Pou-a Buje.

Tijekom Tjedna Istarskih Knjižnica:

  • 50% popusta na upis u Gradsku knjižnicu Buje
  • Besplatan upis za prvašiće

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini