kultna pazinska gostionica

U "Bunkeru" jela za svačiji džep

| Autor: Anđelo Dagostin
Marin Gržetić, u svom burger carstvu zvanom "Bunker" (Snimio Anđelo Dagostin)

Marin Gržetić, u svom burger carstvu zvanom "Bunker" (Snimio Anđelo Dagostin)


Kultna gostionica, točnije buffet Bunker, smještena točno podno pazinskog zvonika, bila je nekad davno sastajalište starijih gostiju koji su ondje uz "dec bijelog" kartali briškulu i trešete do kasno u noć. Kasnije prerasta u sastajalište mladih radi kojih su se ondje u boljim danima redovno održavali koncerti, kvizovi, predavanja, igre i slična događanja, da bi nakon zatvaranja, prije tek nešto više od mjesec dana postala meka za sve gurmane koji vole ili obožavaju burgere i slična jela s roštilja.

Možda jedino zajedničko svim trima gostionicama koje su u prošlosti dijelile istu lokaciju jesu tradicionalni karirani stolnjaci koji još krase stolove, a za sve ostalo zaslužan je Marin Gržetić (i prijatelji koji su mu pomogli) koji je brižljivo, u posljednjih godinu dana sve pripremao kako bi ovaj prostor doveo do savršenstva. Od samog otvaranja redaju se samo pohvale gostiju jer vlasnik Marin, iako sam, doista ambiciozno i s ljubavlju priprema vrhunska jela kojih se ne bi postidjele ni neke eminentne gastro kuće. Ugostitelj Gržetić završio je kuharski smjer Turističko-ugostiteljske škole u Poreču, ali je prava ljubav za kulinarstvom stigla dosta kasnije.

Svi kuntenti

- Od 2004. do 2008. san dela kao kuhar tijekom sezona u Poreču u restoranima a la carte ili kao pizzaiolo, nakon čega san malo pauzira, jer sam se bi štufa delat za dva eura na uru, plaće su tada bile nikakove, prisjeća se toga vremena Marin i razloga zašto je bio odustao od kulinarstva odnosno ugostiteljstva. S druge strane bilo je to važno iskustvo, kaže, ali najviše je naučio kad je »po lišerama« kuhao na prijateljskim proslavama.

Unazad tri godine posjećuje prijateljev bar u Balama gdje su se nudili burgeri i jela s roštilja, te se povremeno priključuje toj kulinarskoj ekipi, a iduće godine u istom baru nastavlja sam praviti burgere s vlastitim namirnicama.

- Napravili smo teški bum, ti burgeri su hodili ko ludi, kaže Marin.

A onda je uslijedila korona.

- I tako san odluči da je vrijeme da počnen za sebe delat. Zna san da to Pazinu fali, ali da ću baš toliko dela imat nisan očekiva. Da ne volim ovo delo, nikad ga ne bin dela, dodaje.

Prvi dan je častio prijatelje, a već drugi dan navala. I tako se nastavilo. Iako je sam (uz dva konobara) stiže se posvetiti svakoj narudžbi. U suprotnom se ponekad ni ne stigne javiti na telefonske narudžbe, ali to znači da su puni i da gosti mogu doći u Bunker i pričekati red.

- Radije ću nahranit sto ljudi na dan i da su svi kuntenti nego poć na »industriju« za par euri više ili da mi gost ni kuntenat. Koliko moren toliko ću delat, poručuje.

Najveća je gužva za ručak, a tad prevladavaju turisti. U večernjem terminu najvećim dijelom dolaze domaći gosti. Osim ponedjeljka radno vrijeme im je svakog dana od 10 do 23 sata, s time da kuhinja radi dvokratno od 12 do 17 sati, slijedi jednosatna stanka za "burgermajstora", i onda ponovo primaju narudžbe od 18 do 22 sata.

Planovi

Pitamo ga i o najaktualnijoj temi - cijenama. Misli li da su one u njegovom lokalu previsoke ili preniske.

- Bi san prije otvaranja stavi jako jeftine cijene, ali jedan prijatelj, inače ugostitelj, kad je vidi te cjenike mi je reka da nanke ne rabin otpirat, jer da ću poć u bankrot s tin cijenama. Reka mi je da ako mi ni marža puta tri na nabavne cijene da neman ča ni delat. Tako da san ze kalkulator i sve puta tri od nabavne cijene i tako san sastavi novi cjenik, pojašnjava nam ugostitelj Gržetić dodajući da zbog domaćih gostiju neće povećavati cijene preko zime. Razmišlja i o uvođenju popusta za stalne goste iduće ljetne sezone.

Inače, prostor buffeta nije prevelik (14 stolova), ali je vrlo razveden. Sastoji se od glavnog unutrašnjeg dijela (ispod razine zemlje i zato naziv bunker), šanka, kuhinje, prolaza do toaleta (u kojem mnogi zalutaju tražeći vanjsku terasu, iako su postavljeni znakovi da se do nje stiže vanjskim prolazom, a ne njime ili kuhinjom), unutrašnje terase i vanjske terase smještene ispod vinove loze s pogledom na zeleni pazinski predjel usred grada naziva - Vrtlišće. Ne planira zatvaranje preko zime?

- Ma nanke slučajno, ne boji se Marin da neće biti prometa nakon ljetne sezone. Za drugu sezonu planira zatražiti dozvolu i za terasu koja bi gledala prema pazinskom zvoniku. Ali za to će trebati još personala.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter