More na stolu

FOTO / Posjetitelji uživaju u okusima mora, radionicama i glazbenom programu u čarobnoj Fažani

| Autor: Jelena Milović


Večeras u čarobnoj Fažani posjetitelji uživaju u okusima mora, zanimljivim radionicama i glazbenom programu u sklopu manifestacije More na stolu, gdje se tradicija susreće s modernim.

Fažana, mjesto bogate ribarske prošlosti, od davnina je neraskidivo povezana s morem. Taj duboki odnos utkan je i u lokalnu kuhinju, koju obilježava jednostavnost, svježina i sezonski sastojci. Posebno mjesto među njima zauzima sardela – zdrava plava riba, nekada svakodnevni ulov fažanskih ribara, a danas prepoznatljiv simbol lokalne gastro scene.

(Snimila Jelena Milović)(Snimila Jelena Milović)

Upravo zato, sardela se kao motiv provlači cijelom fažanskom rivom, a varijante kojima se predstavlja su kreativne i mirisom primamljive. Uz popriličan broj domaćih i stranih gostiju, fažanska večer je ono što već godinama u njoj prepoznajeno - posebno šarmantna i topla..

Doduše, kako nam kažu ugostitelji, posjetitelja je nešto manje nego inače zbog večerašnjeg koncerta Gibonnija u Areni, ali oni koji su došli, nemaju se na što požaliti. Duž cijele fažanske rive održava se tako Street Food Festival, posvećen upravo plodovima mora. Posjetiteljima se nude tradicionalna jela poput sardela na savor, pohanih ili pečenih sardela, ali i u modernim interpretacijama – istarskom fish & chipsu, salati od folpi, frittu mistu, giricama, burgeru od sardela, ribljim taquinosima, sendviču od skuše s čilijem te focacciji sa slanim sardela i mariniranim lukom.

(Snimila Jelena Milović)(Snimila Jelena Milović)

Za pripremu morskih delicija u Street Food zoni zaduženi su: Trattoria Fasana, Konoba Vasianum, Stara konoba, Restoran Korta, Luna, Restoran Plaža, Konoba Da Antonio i Restoran Marina. Osim u hrani, posjetitelji uživaju i u edukativnim i kreativnim sadržajima koji otkrivaju fažansku pomorsku i ribarsku baštinu. Na Maloj ribarskoj akademiji Sardela moze se naučiti kako se vežu mornarski čvorovi, puni igla za krpanje mreža, pletu mreže, vesla batanom i sole sardele. Gospođa Luciana nam je rekla da interesa ima, a ona sama oko soljenja sardele ima 50-godišnje iskustvo.
Po završetku radionice, svaki polaznik dobit će simboličnu diplomu kao uspomenu na novo stečeno znanje.

U sklopu programa posjetitelji mogu razgledati izložbu maketa starih brodova koje je s puno strpljenja i ljubavi izradio Vladimir Milohanović – svaka maketa odražava predanost, preciznost i poštovanje prema pomorskoj baštini. Za najmlađe je pripremljena lutkarska predstava i radionica "Lina mala sardelina", a za glazbeni dio večeri zaduženi su
Klape Intriga & Erika Balije, poznatih po emotivnim izvedbama dalmatinskih i istarskih pjesama te glazbeni sastavi Duo Sunrise, Duo DNA i Duo Arealis.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter