PRIZNANJA ZA 2023.

Hrvatska sada ima 11 restorana s Michelinovom zvjezdicom, od čega su dva u Rovinju

Zvjezdicu je dobio restoran Korak iz Jastrebarskog, a od je imaju šibenski Pelegrini, dubrovački Restaurant 360, rovinjski Monte i Agli Amici, zagrebački Noel, lovranska Draga di Lovrana, novaljski Boškinac, korčulanski Lešić Dimitri, riječki restoran Nebo by Deni Srdoč u hotelu Hilton te lošnjski restoran Alfred Keller u hotelu Alhambra

| Autor: Glas Istre
Svi dobitnici priznanja

Svi dobitnici priznanja


Metro, partner Michelina za Hrvatsku, službeno je uručio prestižna Michelin priznanja hrvatskim restoranima koji su uvršteni u vodič za 2023. godinu. Novom selekcijom Michelina svih deset dosadašnjih restorana zadržalo je svoju zvjezdicu, a Hrvatska je dobila još jedan restoran s prestižnom oznakom zvjezdice - restoran Korak (Jastrebarsko).

Restoran Korak ujedno je novi nositelj Michelinove Zelene zvjezdice koju sada imaju tri restorana. Na listu Bib Gourmand uvrštena su tri nova restorana: Bugenvila (Cavtat), Taj Mahal (Dubrovnik) i Beštija (Zagreb), a devet ih je dobilo preporuku ovog priznatog gastronomskog vodiča.

Podsjetimo, od ranije Michelinovu zvjezdicu imaju šibenski Pelegrini, dubrovački Restaurant 360, rovinjski Monte i Agli Amici, zagrebački Noel, lovranska Draga di Lovrana, novaljski Boškinac i Lešić Dimitri s Korčule, riječki restoran Nebo by Deni Srdoč u hotelu Hilton te lošnjski restoran Alfred Keller u hotelu Alhambra.

Lokalne namirnice

- Raduje nas što Michelinova priznanja iz godine u godinu potvrđuju kako kvaliteta hrvatskog ugostiteljstva raste. Kao dugogodišnjeg partnera Michelina i hrvatskih ugostitelja naročito nas veseli činjenica što je čak 13 novih hrvatskih restorana uvršteno u vodič, od kojih i jedna nova zvjezdica. Čak su tri restorana nositelji i Zelene zvjezdice koje se dodjeljuju onima koji su napravili značajan iskorak na području održivosti. Korištenje lokalnih i sezonski namirnica svakako je korak u tom smjeru, a u čemu Metro pruža značajnu podršku povezujući restorane izravno s hrvatskim proizvođačima. Na kraju, čestitke svim hrvatskim restoranima i chefovima koji su, svojim umijećem i predanošću vrhunskom iskustvu svojih gostiju, potvrdili i zadržali svoje mjesto u vodiču, izjavio je Imre Horváth, predsjednik Uprave tvrtke Metro Hrvatska

Junior Top Chef

Na svečanosti je predstavljen projekt Metro Junior Top Chef čiji je cilj doprinijeti osnaživanju kuharske profesije u Hrvatskoj te budućim kuharima omogućiti učenje novih trendova u gastronomiji i kulinarstvu. Temelj projekta je natjecanje učenika i učenica regionalnih centara kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu, a pobjednik će za nagradu dobili edukaciju u prestižnim inozemnim kulinarskim školama.

U projektu će sudjelovati Alejandro Serrano, najmlađi chef s Michelinovom zvjezdicom, Olivier Bellin, nagrađivani francuski chef restorana L'Auberge des Glazicks s dvije Michelinove zvjezdice i Mika Alix, počasni član Francuske kulinarske akademije.

Međunarodno priznati chefovi su, uz pomoć učenika Srednje škole Zabok - Regionalnog centra kompetentnosti, pokazali što je potrebno da bi jelo zasjalo Michelinovim sjajem.

Predstavljen je i Michelin izazov zlatne plakete, kreativna inicijativa putem koje Michelin želi potaknuti angažman i povećati vidljivost ugostitelja na društvenim mrežama, kako bi privukli još više gostiju i dodatno osnažili povezanost s Michelinom. Stručni žiri Michelina birat će najkreativniju fotografiju s Michelin priznanjem i najbolju grupnu fotografiju chefova i njihovih suradnika. Metro je dugogodišnji partner Michelinovog vodiča koji je međunarodna referenca za fine-dining. Ovom suradnjom Metro želi dodatno istaknuti svoju predanost sektoru ugostiteljstva i hotelijerstva i pružiti mu profesionalnu podršku koju treba i zaslužuje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter