Hoće li se doživjeti odlazak u dom?

U jednom istarskom gradu na mjesto u staračkom domu čeka se više od desetljeća. Na listama se nalazi jako puno ljudi

| Autor: Helena MOSTARKIĆ GOBBO
Ilustracija (Unsplash)

Ilustracija (Unsplash)


Životni vijek se, ističu stručnjaci, posljednjih desetljeća znatno produljio, a udio stanovništva koje pripada starijoj dobnoj skupini, odnosno osobama iznad 65 godina života, u Hrvatskoj iznosi 22,45 posto, što pokazuju podaci s posljednjeg popisa stanovništva provedenog 2021. godine.

To je samo jedan od razloga zbog kojih sve veći broj osoba, ili članova njihovih obitelji, traže smještaj u domovima za starije i nemoćne. Na području Istre potreba za smještajnim kapacitetima domova prati nacionalne trendove, a potražnja je još uvijek iznad realnih smještajnih mogućnosti.

Pitanja o smještajnim kapacitetima domova, broju njihovih zaposlenika, ali i listi čekanja, cijenama te dodatnim aktivnostima za korisnike uputili smo na 11 različitih adresa, nastojeći obuhvatiti sve dijelove Istre.

 Osnivač nekih od domova od kojih smo dobili odgovore je Istarska županija. Iz Županije ističu da je socijalna skrb, uz zdravstvo i obrazovanje, visoko na listi njihovih prioriteta, što, ističu, potvrđuju kapitalna ulaganja i konkretne brojke u županijskom proračunu. Navode da ukupne investicije u narednom trogodišnjem razdoblju za socijalnu skrb iznose 8.199.968 eura.

- Problem nedostatka smještajnih kapaciteta u domovima za starije osobe prisutan je na razini države, a Istarska županija kontinuirano radi na njegovom otklanjanju. Valja stoga podsjetiti da je 2020. godine završen projekt dogradnje i opremanja Doma za starije osobe Domenico Pergolis u Rovinju, investicija vrijedna preko 4,2 milijuna eura, koju su zajednički i u jednakim omjerima sufinancirali Istarska županija i Grad Rovinj, odgovaraju iz Županije.

Napominju da su po jednakom principu trenutno u tijeku projekti izgradnje domova u Labinu i Pazinu, koje Županija sufinancira s 50 posto, iako nije njihov osnivač.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater