doseljavaju se mlade obitelji

Jedna istarska općina ima najmanji proračun, ali najveću želju za razvojem. Natalitet rapidno raste

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
Lanišće (snimio:Milivoj MIJOŠEK)

Lanišće (snimio:Milivoj MIJOŠEK)


 "Općina Lanišće i nakon 30 godina postojanja, najnerazvijenija je u Istarskoj županiji s najmanjim proračunskim prihodima, ali s najvećom željom za razvoj i napredak na dobrobit stanovništva, koje je, unatoč svemu, opstalo i ostalo na Ćićariji. Pričam o skromnim, radišnim ljudima koji vole svoj kraj, koji čuvaju svaki pedalj svoje rodne grude, ne rasprodaju je olako i desetljećima se bore za svoja seoska dobra ili komunele", poručila je načelnica Roberta Medica na svečanoj sjednici Općinskog vijeća u povodu Dana Općine Lanišće koji se prigodno obilježava uz blagdan zaštitnika župe sv. Kancija, Kancijana i Kancijanile.

Činjenica da na 144 četvorna kilometra živi svega 268 stanovnika, svakog ostavlja bez riječi i ne daje preveliku šansu za opstanak, ali podatak da je zadnjih godina na Ćićariji porastao natalitet te da je 25 djece vrtićke dobi, da se doselilo šest mladih obitelji, u ovom trenutku, rekla je Medica, svakako zaslužuje posebnu pažnju.

Nakon ratnih razaranja u Drugom svjetskom ratu, desetljećima se raseljavalo domicilno stanovništvo, prošao je niz godina stagnacije, kolektivnog muka, no sada, Ćićarija se ponovno budi. Uz trud i rad Općine i njenih stanovnika, prepoznatljivosti po prirodnim ljepotama, harmoniji i miru koji pruža, laniška općina postaje poželjna destinacija za boravak i život.

Iako ima statuse potpomognutog područja, područja posebne državne skrbi i brdsko-planinskog područja, naglasila je Medica, ti statusi na državnoj razini laniškoj općini ne donose dovoljne dodatne benefite, stoga je za veći iskorak u razvoju potrebna pomoć šire društvene i političke zajednice Istre. Laniška općina, područje je koje se prema svojim prirodno-geografskim te društveno-gospodarskim i demografskim obilježjima mora izdvojiti od ostalih područja Istarske županije te kao takvo zahtijeva poseban programsko-planski pristup od strane nositelja politike na regionalnoj razini, u vidu poticajnih mjera za demografsku obnovu i naseljavanje, rješavanja socijalnih prilika, stvaranja preduvjeta da se ljudski, prirodni i gospodarski resursi Ćićarije što kvalitetnije koriste za gospodarski razvoj, u obliku posebnog fonda financijske pomoći Općini Lanišće kao najnerazvijenijoj općini u Istarskoj županiji, koja i jedina ima status potpomognutog područja u županiji.

Važni projekti i aktivnosti

- Pomoć koju treba naša općina, temelji se na podizanju svijesti o ravnomjernom razvoju cijele Istarske županije, u svrhu stvaranja boljih uvjeta života. Istra je tolerantna županija velikoga srca, kroz proteklo vrijeme pokazala je da se oko važnih stvari uvijek postigne konsenzus pa se nadam da će veliko istarsko srce prigrliti i našu općinu i pomoći joj u povijesnom trenutku, gdje se s minimalno sredstava može u kratko vrijeme promijeniti slika i prilika ovoga kraja za dobrobit svih stanovnika, poručila je Medica.

Unatoč razvojnim ograničenjima, Općina Lanišće s hrabrošću i optimizmom provodi projekte i aktivnosti, najvažniji koji se realizirao kroz tri faze je zamjena, rekonstrukcija, postojeće javne rasvjete ekološki prihvatljivom LED rasvjetom putem četiri izvora financiranja: vlastitim udjelom, udjelima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine te Istarske županije, u sveukupnom iznosu od 50.226 eura, gdje su zamijenjena ukupno 194 rasvjetna tijela u svim naseljima. Realizirana je 2. faza uređenja prizemlja Područne škole u Lanišću u iznosu od 25.000 eura, namijenjenog otvaranju obrta za čuvanje djece ili nekog drugog oblika predškolske skrbi. U sanaciju crkve sv. Luke, zaštićenog kulturnog dobra u Brgudcu, uloženo je 20.490 eura, izvršena su konzervatorsko-restauratorska istraživanja u unutrašnjosti i pročeljima te građevinsko-obrtnički radovi. Saniran je dio dionice vodoopskrbnog cjevovoda Brest u iznosu od 15.903 eura.

Ovogodišnji laureati (Snimila Gordana Čalić Šverko)Ovogodišnji laureati (Snimila Gordana Čalić Šverko)

U ovoj godini jednako se optimistično planiraju brojni projekti, među ostalim krajobrazno uređenje javne zelene površine - Fitness park u Lanišću u iznosu od 24.530 eura, kandidiranje europskog projekta Kaštelir 2 na program suradnje INTERREG Slovenija-Hrvatska 2021.-2027., a od ostalih investicija, Medica je izdvojila početak radova Istarskog vodovoda Buzet na izgradnji vodovoda Farma - kamp Raspadalica. Procijenjena vrijednost investicije iznosi oko 495.000 eura.

Vodovod stiže do Brguca

Aktivnosti vezane za dugo očekivanu izgradnju vodovoda Brgudac također idu planiranim tempom. Županijska uprava za ceste svake godine obnavlja pojedine dionice županijskih i lokalnih cesta. Tijekom prošle godine uloženo je više od 133.000 eura u obnovu kolnika županijske ceste, dionica Lupoglav - Lanišće, sanirani su pokosi u opasnim krivinama te su se proširili radijusi ceste. Županijski odjel za obrazovanje, sport i tehničku kulturu planira uređenje prostora na prvom katu Područne škole Lanišće za novu učionicu i dvoranu, kako bi se unutarnje prostorije škole stavile u funkciju odgojno-obrazovnog rada za dva odjeljenja, u ukupnoj vrijednosti investicije u iznosu od 39.740 eura.

- Na mladima svijet ostaje, trudimo se osigurati im što bolji standard života i školovanja, stoga stipendiramo sve učenike i studente, s time da izvrsnost dodatno vrednujemo, organiziramo i financiramo održavanje programa predškole u Lanišću, sufinanciramo pohađanje dječjeg vrtića, osiguravamo jednokratnu naknadu za novorođeno dijete u iznosu od 530 eura. Za najstarije i potrebite stanovnike uz pomoć resornog županijskog odjela provodimo program Organizirane dnevne aktivnosti za starije osobe u Lanišću i program Pomoć u kući, rekla je Medica.

Naglasila je također kako su iznimno ponosni što je laniška općina u zadnjih nekoliko godina napravila snažan iskorak u razvoju, uz veliku pomoć župana i svih županijskih upravnih odjela, resornih ministarstava, susjednih općina i gradova, javnih ustanova, crkvenih vlasti, udruga i drugih subjekata.

Spoznaja da je Općini Lanišće potrebna solidarnost, još snažnija potpora i pomoć, kako bi sadašnji i budući stanovnici Ćićarije imali donekle iste šanse za razvoj i napredak, kao i u ostalim dijelovima Istre, uvidjela se, naglasila je Medica, i kroz velikodušnu gestu 17 istarskih gradova i općina, koji su svojim sredstvima kapitalne pomoći u iznosu od 5.850 eura omogućili provedbu projekta uređenja i opremanja dječjeg igrališta u naselju Brest. U njihovo ime skupu se obratio lupoglavski načelnik Franko Baxa.

Bruno Krajcar i laniški mališani (Snimila Gordana Čalić Šverko)Bruno Krajcar i laniški mališani (Snimila Gordana Čalić Šverko)

Svečanu sjednicu službeno je otvorila predsjednica Općinskog vijeća Irena Šverko, općinski praznik čestitala je dožupanica Jessica Acquavita, dok je saborski zastupnik Emil Daus uputio poruku podrške, poruku pomoći te poziv za nastavak zajedništva i solidarnosti.

U prigodnom programu sudjelovali su mezzosopranistica Lora Pavletić iz Buzeta, djeca polaznici predškole u Lanišću te učenici nižih razreda Područne škole Lanišće, Osnovne škole "Vazmoslav Gržalja" Buzet i pjesnikinja Ivanka Šverko iz Prapoća. Na svečanoj sjednici nastupio je i kantautor Bruno Krajcar kojem su se tijekom nastupa spontano pridružili laniški mališani.

Laureati

Općinsko vijeće dodijelio je javna priznanja za iznimna dostignuća i doprinos razvoju i ugledu Općine Lanišće. Nagradu za doprinos u poticanju razvoja civilnog društva dobio je Iztok Ostan iz Vodica, koji je kroz četiri desetljeća postavio 58 klupica uz ceste i šetnice te uredio tri odmorišne točke. Za doprinos u zaštiti i spašavanju Plaketa je urušena DVD Ćićarija Lanišće, a preuzeli su je predsjednik Alen Cesar i zapovjednik Aleksandar Šverko. Plaketu za doprinos u promicanju kulturne baštine dobio je Bruno Krajcar. Idejni začetnik brojnih manifestacija koje čuvaju istarsku tradiciju, pokretač je i smotre tradicijske vokalne baštine Hrvatske "Zarozgajmo na Ćićariji", a kao urednik i producent, stoji i iza Porinom nagrađenog albuma "Na verh gore - bugarenje iz Ćićarije".   Autoservis vlasnika Ivice Posedela iz Sluma dobitnik je Plakete za doprinos u gospodarstvu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater