Aktualni sat ŽUPANIJSKE skupštine 

Ivan Glušac: Zbog radova na proširenju "Štiglića" dio korisnika privremeno će biti smješten u zgradu pulskog hospicija

Očekujemo izglasavanje izmijenjenog Prostornog plana Istarske županije do sredine iduće godine, kazao je Demetlika

| Autor: Milan Pavlović
Aktualni sat Skupštine Istarske županije

Aktualni sat Skupštine Istarske županije


- Jedan od razloga zbog čega se kasni s iznošenjem prijedloga izmjena i dopuna Prostornog plana Istarske županije je činjenica da država kasni s donošenjem Izmjena i dopuna zakona o prostornom planiranju. To je najavljeno, bilo je i na javnoj raspravi, no nakon toga se dogodila smjena ministra što je očito usporilo taj proces. Novi ministar Branko Bačić obećao je da će do kraja aktualne saborske sjednice po hitnom postupku biti stavljen na dnevni red izglasavanje te odluke, kazao je na aktualnom satu sjednice Skupštine Istarske županije zamjenik župana Tulio Demetlika odgovarajući na vijećničko pitanje Renata Kalca.

U izmjene Prostornog plana, kazao je Demetlika, išlo se s četiri cilja. - Jedan je bio energetika, drugi su pomorske luke, treći je cestovna infrastruktura, a četvrt, i jednako tako bitan, gospodarenje otpadom. Do sada je proveden natječaj i izabran izrađivač plana gospodarenja otpadom, priprema se odluka za natječaj tko će raditi stratešku procjenu utjecaja na okoliš, a dovršen je prijedlog vezan uz energetiku. Dakle cilj je bio stvoriti elektroenergetski sustav u Istri koji će nam u budućnosti omogućiti što veći stupanj samodostatnosti. Ta strategija je spremna i ona će početkom lipnja biti predstavljena gradonačelnicima i načelnicima, nakon čega se očekuje od njih da daju svoje sugestije i prijedloge vezane uz izmjenu Prostornog plana. Zadaća koju smo postavili izrađivaču je da taj nacrt prijedloga koji bi trebao biti predložen javnosti bude gotov do kraja 2023., te nakon svih javnih rasprava očekujemo izglasavanje izmijenjenog Prostornog plana Istarske županije do sredine iduće godine, kazao je Demetlika.

SDP-ovog Vilija Bassanesea zanimalo je što, osim deklarativnog stava, Istarska županija konkretno čini i ima li sustavni način za borbu protiv bespravne gradnje, te uzurpacije poljoprivrednog, šumskog i pomorskog dobra.

- Točan broj ilegalnih objekata nemoguće je ustanoviti, ali je ključno da se što više gradova i općina aktivno uključuje u borbu protiv takve devastacije prostora, te da donose agrotehničke mjere kojima se onemogućava postavljanje mobilnih objekata na poljoprivrednom ili šumskom zemljištu. Ima slučajeva bespravne gradnje i unutar građevinskih područja, međutim definitivno je najveći problem izgradnje izvan tih područja, na poljoprivrednom ili šumskom području, a onaj vrhunac bezobrazluka je sigurna kad netko to učini u nekom od naših zaštićenih područja. Jedinice lokalne samouprave sa svojim komunalnim redarima i mjerama koje mogu donijeti na predstavničkim tijelima mogu značajno doprinijeti zaustavljanju rasta broja mobilnih nelegalnih objekata, te donijeti odluku o njihovom uklanjanju. Naravno da nitko od nas ne može sjesti u bager i krenuti u rušenje ilegalnih građevina jer to je u nadležnosti Državnog inspektorata, ali upravo na moju inicijativu i inicijativu brojnih gradova i općina, taj mehanizam se pokrenuo i krenuo u pravom smjeru, odgovarajući na njegovo pitanje kazao je župan Boris Miletić.

Bassaneseova stranačkog kolegu zanimalo je u kojoj su fazi pripreme za dogradnju pulskog Doma za starije osobe Alfredo Štiglić, kako će se taj projekt financirati i kako će za vrijeme izvođenja radova biti zbrinuti štićenici. Odgovorio mu je pročelnik Kabineta župana Ivan Glušac rekavši da se radi o projektu koji će se odvijati u tri različite faze. Jedna je samo proširenje Doma na pulskoj Verudi, druga obnavljanje dislocirane depandanse, a treća smještaj i kuhinje i korisnika koji će morati biti zbrinuti izvan Alfreda Štiglića tijekom otprilike 18 mjeseci koliko bi trebali trajati radovi.

- Sami projekti stari su nekoliko godina, te je bilo potrebna njihova izmjena kako bi se prilagodili novim zakonskim propisima i energetskim uvjetima. Novi projekt dogradnje, koji predviđa uređenje između 95 i 100 novih smještajnih mjesta, tijekom lipnja bit će predstavljen javnosti, te u srpnju očekujemo raspisivanje natječaja za izbor izvođača. Projekt depandanse je gotov i narednog tjedna kreće postupak javne nabave za radove. Oni će trajati i najkasnije do siječnja 2024. depandansa bi trebala biti uređena, te će onda u tom objektu biti privremeno smješteno četrdesetak korisnika koji će se zbog dogradnje doma morati izmjestiti. S obzirom na to da se očekuje da će ti radovi proširenja na Štigliću možda početi i prije nego što depandansa bude spremna za korištenje, ta kratka vremenska “rupa” premostila bi se privremenim smještajem korisnika u novoizgrađenoj zgradi pulskog hospicija, kazao je Glušac.

Na konstataciju Belasa kako čitav taj postupak vezan uz realizaciju ovog projekta predugo traje, reagirao je župan Miletić podsjetivši da je do rujna 2021. godine na tom području nisu bili riješeni imovinsko pravni odnosi.

- Istarska županija je osnivač Alfreda Štiglića, ali zemljište na kojem se dom nalazi bio je u vlasništvu HZZMO. Županija nije mogla ići u ulaganje i gradnju na tuđoj zemlji. Nakon što je Vlada ustupila pravo vlasništva županiji mi smo išli najbrže moguće u postupak revizije projekta zato što je protok vremena učinio svoje i danas se suočavamo s bitno drugačijim izazovima nego prije deset godina. Stoga držim da je bilo mudro izvršiti reviziju projekata kako bi izgradili proširenje na najbolji mogući način odnosno bolje, kvalitetnije i energetski učinkovitije nego što je to bilo definirano starim projektom, kazao je Miletić.

Zanimljivo je bilo i pitanje IDS-ove Tereze Banić, a na njezino pitanje o broju škola koje su se prijavile na projekt cjelodnevne nastave, kao i projekt produženog boravka u školama koji Istarska županija financira s 2 milijuna kuna, odgovorila je pročelnica nadležnog županijskog odjela Patricija Percan - ni jedna.

Recimo da na samom početku sjednice Skupštine došlo i do još jedne promjene u vijećničkim klupama budući da je nekadašnji predsjednik Kluba vijećnika IDS-a Vili Rosanda iz osobnih razloga stavio svoj mandat u mirovanje, te ga je u skupštinskim klupama do daljnjeg zamijenio medulinski IDS-ovac Daniele Kumar.            

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater