EMIL PERDEC

Uz tisućitu kolumnu u Glasu Istre poznatog istarskog sommeliera: "Svjetski trend su vina s niskim postotkom ili bez alkohola"

  Kao sommelier proputovao je veći dio Europe i nije to hobi, kaže, već edukacija. Kada je počinjao, nije bilo Googlea, teško je bilo doći do informacija, osim iz literature, a nije bilo ni dostavne službe da naručiš paket vina izvana, morao si osobno otići u vinoteku. Sommelier mora stalno biti u treningu, educirati se, pratiti scenu, stručne časopise, ističe Perdec

| Autor: Duška PALIBRK
Emil Perdec (snimio Danilo Memedović)

Emil Perdec (snimio Danilo Memedović)


Upravo traje 29. Vinistra, da nije bilo 2020. korona-godine, bila bi jubilarna, 30. manifestacija povezana s izgradnjom istarske vinske scene koja je danas prepoznata u svijetu. "Istarska vinska priča definitivno ide u pravom smjeru, naša su vina, uz maslinova ulja, jedan je od vodećih segmenata koji se odlično pozicionirao, prije svega zahvaljujući turizmu koji je ogroman pokretač cijele te priče, kaže Emil Perdec, poznati istarski sommelier s kojim razgovaramo u povodu njegove tisućite kolumne "Enoteka" u Glasu Istre.

Ideja o kolumni je rođena, kaže, u Šikićima, gdje je zajedno sa suprugom Karin - oboje su sommelieri - imao Wine bar "Tinju". Njihova kolegica Danijela Kramarić tada je imala kolumnu u Novom listu pa je jednom prilikom novinaru Paolu Gregoroviću koji im je bio gost, predložio da o vinima piše za Glas Istre. I s tadašnjom urednicom Vesnom Medvedec dogovorio je tjednu kolumnu o vinima koju piše pro bono evo već 12 godina.

- To je i meni na jedan način reklama, ali i trening. Kad pogledam unazad, u tih 12 godina istarska je vinska scena jako napredovala. Vino broj jedan koje sam prikazao bila je istarska malvazija Benvenutti iz 2009. pa sam za tisućitu kolumnu uzeo isto vino iz berbe 2022. Pitao sam Benvenuttia što se kod njih promijenilo u tih 12 godina i rekao mi je da su onda obrađivali 12 hektara vinograda, sada ih imaju 22, tada su radili 70 tisuća boca, sada 120 tisuća, kaže Perdec.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter