U dvorani Žatika svečano je otvorena 29. međunarodna izložba vina i vinarske opreme Vinistra koja se već tradicionalno početkom svibnja održava u Poreču. Ova najstarija i najatraktivnija hrvatska izložba vina u protekla tri desetljeća postala je iznimno važna za turističku predsezonu ne samo za grad Poreč, već i čitavu Istru, te jedno od najvažnijih mjesta na kojem se susreću ljubitelji vina, vinskih znalaca, partnera i istarskih vinara.
“Vinistra nije samo sajam vina i sajam vinarske opreme, već je Vinistra brend koji brendira Poreč, koji brendira našu Istru i našu malvaziju koju šalje izvan naših granica i po kojoj smo danas prepoznatljivi u raznim krajevima svijeta.”, kazao je na svečanosti otvaranja porečki gradonačelnik Loris Peršurić. I ministrica poljoprivrede i izaslanica predsjednika Vlade Marija Vučković kazala je da je Vinistra velika manifestacija koja je nadrasla prvo svoje regionalne, a zatim i nacionalne hrvatske okvire, te postala međunarodno prepoznata. “Svega toga ne bi bilo bez vizije i bez ambicije da se bude najbolji, te bez ulaganja velikog truda i kapitala, kako financijskog tako i onog najvažnijeg, životno ljudskog”, poručila je ona. Župan Boris Miletić, koji je otvorio Vinistru, čestitao je organizatorima i izlagačima na svemu postignutom, te kazao kako su gastronomija i uživanje u dobrim vinima jedan od onih motiva koje ljude dovode i vežu uz Istru.
“Nekome je simbol Istre more, nekome je zelenilo i prekrasna priroda, ali dobar dio njih kad se spomenu malvazija i teran odmah znaju na što se to odnosi.”, kazao je Miletić. Novi predsjednik udruge Vinistra Luka Rossi kazao je kako je zadnjih nekoliko mjeseci čitav tim Vinistre imao intenzivno razdoblje s nekoliko vrlo zanimljivih evenata počevši s Vintageom na kojem su predstavljeni odležani terani i malvazije, nakon toga slijedilo je tradicionalno premijerno kušanje mladih malvazija, a zatim i prvi nastup Vinistre na najvećem međunarodnom sajmu vina na svijetu u Düsseldorfu.
“Uslijedilo je ocjenjivanje vina, jakih alkoholnih pića i 14. Svijet malvazije koji su srušili sve rekorde do sada. Ovo danas kruna je ovog razdoblja, a već narednog tjedna čeka naš još uzbuđenja i Concours Mondial de Bruxelles kojem je Istra domaćin.”, kazao je Rossi najavivši novu koncepciju manifestacije odnosno dva noviteta. Radi se o tome da je trećina dvorane odvojena pregradom te se u njoj grupiraju i šifriraju uzorci vina za predstojeći Concours, dok se u ostatku dvorane svi vinari predstavljaju na unificiranim štandovima.
Ovogodišnje izdanje okupilo je osamdesetak istarski vinara, a u godini u kojoj u Poreč, kako je najavio Rossi, uskoro stiže i prestižni Concours Mondial de Bruxelles, organizatori su najavili nikad bogatiji program. Vinistra je i ove godine za sve one koji znaju i vole uživati u dobroj hrani i vinu uredila dvije pop-up zone – Vinistrinu vinoteku i gourmet zonu. U vinoteci se, uz kupnju omiljenog vina, može iskoristiti vaučer od pet eura koji se dobije uz ulaznicu, dok će se u ekskluzivnoj gourmet zoni, uz trodnevno sljubljivanje vina i istarskih gastro delicija, održavati i atraktivni posebni programi. Već danas na rasporedu je sljubljivanje koktela i sireva, dok će tijekom sutrašnjega dana u istom prostoru na svoje doći ljubitelji cigara i jakih alkoholnih pića. Od stručnih događanja koja će se odvijati spomenimo današnje predavanje dr. sc.
Marijana Bubole o sustavu zaštićenih oznaka izvornosti i zemljopisnog porijekla EU kod vina, dok će sutra grupa agronoma pričati o održivom vinogradarstvu koji je već neko vrijeme hit u svijetu. Za sutra je najavljena i predavanje o tehnologiji u proizvodnji rakije, procesu od berbe do destilacije te o tehnologiji pripreme primarne sirovine i tehnologiji očuvanja kvalitete komine uz predstavljanje proizvoda tvrtke DES – Marin Žulj, dok će stručni dio sutra biti zaokružen degustacijom Decanterom nagrađenih vina s Kvarnera u organizaciji Turističke zajednice Kvarnera i udruge Vina Kvarnera.
Nedjeljni program u prostoru za prezentacije ostvarit će se degustacijom istarskih kupaža pod vodstvom sommeliera Tomislava Mikinca, dok će dr. sc. Ivana Rendulić Jelušić održati zanimljivo i vrlo aktualno predavanje na temu kako umjetnom inteligencijom do boljih vina. Nedjeljni program završava radionicom „5 za 5 studija vinarstva“, na kojoj će dr. sc. Mario Staver, pročelnik Poljoprivrednog odjela Veleučilišta u Rijeci predstaviti nagrađena vina studenata koji su znanja stjecali na ovoj visokoobrazovnoj ustanovi.