TURISTIČKA ZAJEDNICA MOTOVUNA

Zlatna plaketa za mračne tajne motovunske čarobnice Dilette

Storytelling tura turistički je proizvod utemeljen na stvarnim događajima iz 1271. godine kada je prvi motovunski podestat zbog čarobnjaštva dao osuditi i pogubiti vlastitu suprugu Dilettu, a o čemu svjedoči originalna pergamena pronađena u arhivu u Veneciji

| Autor: Gordana Čalić Šverko
Turistička zajednica Općine Motovun dobitnik je međunarodne kulturno turističke nagrade "Plautilla"

Turistička zajednica Općine Motovun dobitnik je međunarodne kulturno turističke nagrade "Plautilla"


Turistička zajednica Općine Motovun dobitnik je međunarodne kulturno turističke nagrade "Plautilla" koja se dodjeljuje u sklopu Kongresa povijesnih gradova u Solinu, za kvalitetu i inovativnost u upravljanju povijesnim gradovima, u domeni interpretacije i zaštite kulturne baštine te promidžbe i distribucije kulturno turističkih proizvoda.

"Plautilla" se dodjeljuje u četiri kategorije, a motovunski je TZ plaketu sa zlatnim znakom osvojio u kategoriji "Najbolji kulturno turistički itinerer" za storytelling turu "Mračne tajne motovunske čarobnice Dilette", realiziranu u suradnji s Istra Inspiritom.

Riječ je o novoj interpretativnoj šetnji pokrenutoj prošle godine, koja se temelji na istinitim događajima iz 1271. godine i uprizoruje se na izvornim lokacijama. Šetnja prati sudbinu Dilette Michiel, elokventne venecijanske gospođe iz visokog društva i supruge prvog motovunskog podestata, koja je zbog ljubavi i potrebe za poštovanjem pribjegla čarništvu, što joj je u konačnici i presudilo.

Tijekom prošle godine storytelling tura održana je u pet termina i privukla je veliki interes posjetitelja, što potvrđuje da je priča o motovunskoj čarobnici Diletti postala važan segment doživljajnog turizma u destinaciji koja se diči iznimnim bogatstvom kulturne baštine.       

gg

Međunarodni kongres povijesnih gradova, koji je okupio domaće i svjetske stručnjake kulturnog turizma, u svom je devetom izdanju održan u organizaciji Turističke zajednice Grada Solina, Hotela President Solin i Grada Solina. Prema sloganu Meet, Share & Build, kongres je imao za cilj potaknuti susrete ključnih ljudi u upravljanju povijesnim gradovima, razmjenu iskustava u pogledu što bolje zaštite i valorizacije kulturne baštine te razvoj novih turističkih proizvoda.

Nagradu "Plautilla" za motovunsku storytelling turu na završnoj svečanosti kongresa preuzeo je David Matković, direktor Turističke zajednice Općine Motovun.

- Iznimno smo sretni i počašćeni što smo dobili ovu vrijednu nagradu, pogotovo što se priča o motovunskoj čarobnici Diletti tek u protekloj godini počela valorizirati, ponajprije kroz storytelling turu. Sve skupa ima dodanu vrijednost s obzirom da je riječ o izvornim lokacijama, autentičnoj priči o kojoj postoje povijesni zapisi, staroj 752 godine, i koja pomiče tijek povijesti u Motovunu. Prošle godine, uoči premijere storytelling ture, izdana je knjiga "Proces protiv Dilette [Motovun 1271.]. U prožimanju rimskog, kanonskog, običajnog i mletačkog prava", koja oživljava daleki dio motovunske povijesti koji je zbilja zanimljiv i intrigantan, i zato je Diletta privukla toliku pozornost jer je riječ o neobičnoj priči, gledano iz današnjeg rakursa", izjavio je Matković.

Priča se temelji na pergameni iz 1271. godine, pronađenoj u arhivu u Veneciji, izvornoj bilježničkoj ispravi, svojevrsnom zapisniku sa suđenja venecijanskoj plemkinji Diletti Michiel zbog čarobnjaštva. Upravo je ta autentična isprava, datirana 6. srpnja 1271. godine, okosnica spomenute knjige, čiji su autori Dunja Milotić i Ivan Milotić, a nakladnici Državni arhiv u Pazinu i Općina Motovun.

U Istra Inspiritu također su iznimno ponosni na desetu po redu nagradu koju su osvojili, i to upravo u suradnji s motovunskim TZ-om na jednom iznimnom projektu.

- Kada smo je počeli osmišljavati prije točno godinu dana, i to na desetu godišnjicu Istra Inspirita, zaista nismo očekivali da će poprimiti takve obime i osvojiti ovakvu hvale vrijednu nagradu. Interpretativna šetnja u suradnji s motovunskim TZ-om uprizorena je na originalnim lokacijama, utemeljena na povijesnim činjenicama, a likovi i glavna protagonistica Diletta, koju je utjelovila Linda Kliman, vode publiku kroz prošlost, što je fascinantno, a sve je osmišljeno u suradnji s redateljem Franom Novljanom. Sama atmosfera u Motovunu je uvijek čarobna, tako da smo ovom nagradom zaokružili cijelu priču i nadamo se naravno daljnjoj suradnji s motovunskim TZ-om na ovom projektu, izjavila je Nevenka Lorencin iz Istra Inspirita.

Istra Inspirit je projekt kulturno-doživljajnog turizma koji se provodi u sastavu Istarske razvojne turističke agencije - IRTA, uz podršku Upravnog odjela za turizam Istarske županije. On oživljava priče, mitove i legende poluotoka već 11 godina.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of