EU PROJEKT

Pet sati vožnje dnevno uz godišnju članarinu od 25 eura: Vodnjan dobiva 30 električnih brdskih bicikala

| Autor: Paulo Gregorović
Vodnjanski gradonačelnik Edi Pastrovicchio je isprobao bicikl

Vodnjanski gradonačelnik Edi Pastrovicchio je isprobao bicikl


- Tijekom ovog mjeseca korisnicima će biti na raspolaganju 30 novih električnih brdskih bicikala. Rasporedit ćemo ih na pet lokacija: na novoj plaži u Barbarigi, kod vrtića u Peroju, kod Zajednice Talijana u Galižani te na dvije u Vodnjanu, Parku kažuna i na velikom parkiralištu u Istarskoj ulici. Na svakoj stanici bit će fotonaponsko napajanje električnih bicikala, najavio je vodnjanski gradonačelnik Edi Pastrovicchio, u društvu svoje zamjenice Diriane Delcaro Hrelja, na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Sali za vjenčanja, za predstavljanja prekograničnog projekta putem kojeg je sve ovo realizirano.

Riječ je o projektu "SUTRA - sustainable transport in Adriatic coastal areas and hinterland" (Održivi promet na jadranskom priobalnom području i zaleđu) u sklopu programa Interreg Italija – Hrvatska 2014.-2020.

Ante Gustin iz tvrtke Sustav javnih bicikala otkrio je da će mještani grada Vodnjana, ali i svi koji to ugovore, domaći ili stranci, moći koristiti uslugu javnih bicikala.

- U godišnju članarinu od 25 eura naši korisnici dobivaju mogućnost odraditi svaki dan do 10 besplatnih polusatnih vožnji. To znači da se korisnik svakih pola sata mora odjaviti te ponovno prijaviti kako bi uslugu koristio besplatno. To se jednostavno čini tako da se ručkom mehanički zaključa bicikl unutar 30 minuta od početka korištenja usluge pa se ručka otključa i korisnik može ponovno koristiti besplatno 30 minuta. Tamo gdje smo prisutni bilježimo od dva do pet najmova dnevno po biciklu, a čak 86 posto naših korisnika koristi besplatne vožnje unutar 30 minuta, dok preostalih 14 posto nastavljaju vožnju i nakon 30 minuta, pojasnio je Gustin. Ukoliko građanin nastaviti koristit bicikl nakon besplatnih 30 minuta, usluga mu se naplaćuje 1,3 eura za svaku obračunsku jedinicu, a ona je jednaka vremenu od pola sata, kazao je Gustin.

- No, oni koji se odluče na korištenje bicikla bez plaćanja godišnje članarine moći će to činiti ako plate 0,66 eura za prvih pola sata: nakon toga je naknada 1,3 eura za idućih 30 minuta. No, uvijek je registracija na aplikaciji Nextbike by TIER koja se može preuzeti u tri trgovine putem aplikacija App Store, Google Play i Huawei, rekao je Gustin. Naglasio je da su bicikli namijenjeni ženama i muškarcima visokima od 150 do 210 centimetara te da se registrirati mogu samo punoljetne osobe, ali da korisnici mogu po jednom računu, iznajmiti istovremeno četiri bicikla za, primjerice članove obitelji.

- Naši članovi mogu iznajmiti bicikle u 36 hrvatskih i 400 svjetskih gradova. U svakom trenutku znamo gdje se nalazi svaki bicikl putem GPS uređaja, rekao je Gustin te zaključio da, pogonjeni elektromotorom, bicikli postižu najveću brzinu od 25 km/h te imaju autonomiju od 100 km, ako imaju pun spremnik električne energije.  

U projektu, kroz koji su osigurane stanice i bicikli, sudjeluje 10 projektnih partnera: šest ih je iz Italije te tri iz Vodnjana, Poreča i Splita. Ukupni proračun projekta iznosi 2,9 milijuna eura, Gradu Vodnjanu namijenjen je iznos od 309 tisuća eura, od čega se 85 posto financira sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj. Projekt je počeo početkom 2019., ali je zbog pandemije covida-19 provedba projektnih aktivnosti produžena s 30 na 51 mjesec.

- Razvijanje ekološki održivog i 'zelenijeg' društva danas je jedan od fokusa EU-a i šire. Europske politike su u tom smislu jasne - promjena paradigme najizraženije je započela objavom Europskog zelenog plana, a zatim i strategijama i zakonima sa svrhom osiguranja zelene tranzicije EU i postizanja klimatske neutralnosti do 2050., rekao je gradonačelnik Vodnjana Edi Pastrovicchio.

Dodao je da se ovim projektom obuhvaća izazov implementiranja ekoloških načina kretanja, odnosno povezivanja razvoja i zaštite okoliša što je ključan izazov na koji moraju odgovoriti ako žele održivi razvoj Vodnjana i Vodnjanštine.

- Projektom iskazujemo i želju i namjeru da idemo u smjeru zelenih politika i to u što širem smislu na čemu ćemo raditi i u budućnosti, zaključio je vodnjanski gradonačelnik.

- Cilj projekta je razvijanje novih vrsta mobilnosti za bolju povezanost obalnog i ruralnog područja s naglaskom na multimodalna prometna rješenja. Svi uključeni projektni partneri imaju za zadatak provedbu aktivnosti promicanja ekološkog prihvatljivog javnog prijevoza kroz nabavu električnih vozila u svrhu turističkog razvoja i smanjenja emisija razine CO2 u okoliš, rekao je voditelj gradskog Odsjeka za gospodarstvo i zaštitu okoliša Saša Moharić. Električne bicikle moći će, dodao je, koristiti svi koji su željni istraživanja vodnjanske bogate kulturne baštine i povijesti.

- Putem mobilne aplikacije svaki korisnik moći će koristiti iznajmljeni bicikl. Ujedno će aplikacija služiti kao vodič i mapa cijelog područja Vodnjanštine, zaključio je Moharić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini