JEDINI PREDSTAVNIK HRVATSKE

Istarski grad konkurira za titulu Europske prijestolnice uključenosti i raznolikosti. Za tu titulu bore se još 72 grada iz cijele EU

| Autor: Branko BIOČIĆ
Nagradom se prepoznaju nastojanja u stvaranju društva bez diskriminacije (Foto: Unsplash)

Nagradom se prepoznaju nastojanja u stvaranju društva bez diskriminacije (Foto: Unsplash)


Između 74 prijave iz svih dijelova Europske unije, Grad Labin izborio se za ulazak među finaliste te je korak bliže osvajanju Nagrade za Europsku prijestolnicu uključenosti i raznolikosti. Drugu godinu zaredom velik broj europskih lokalnih tijela odgovorio je na poziv kojim Europska komisija traži dobitnike Nagrade za europske prijestolnice uključenosti i raznolikosti te predstavio svoje politike, planove i inicijative za uključenost i raznolikost u svojim lokalnim društvima.

Veliko priznanje za mali Labin

Labin je izborio svoje mjesto u užem krugu uz još 28 regija, gradova i mjesta iz devet europskih zemalja i to Luksemburga, Finske, Poljske, Francuske, Njemačke, Italije, Portugala, Španjolske i Belgije.

- Zahvalna sam što su se 74 lokalna tijela prijavila za ovogodišnju Nagradu za europske prijestolnice uključenosti i raznolikosti. Na najbolji mogući način pokazujete do koje mjere Europska unija podržava ravnopravnost i raznolikost te nastoji biti uključiva za sve svoje zajednice. Vaša nastojanja da osigurate jednako postupanje prema svima i da svima osigurate uživanje vlastitih građanskih prava treba podržati i pohvaliti, rekla je europska povjerenica za ravnopravnost Helena Dalli.

Labinski gradonačelnik Valter Glavičić dodao je kako je to veliko priznanje za Labin i način života u njemu, ali i za cijelu Hrvatsku jer je Grad Labin njezin jedini predstavnik u ovom finalu.

- Ovo je upravo društvo u kojem zaslužujemo biti i nešto što Labin živi otkad postoji. Uključivost, raznolikost, multikulturalnost, ravnopravnost naša su snaga i jedno od glavnih obilježja, zato zaista veseli prepoznavanje ovih kvaliteta s najviše europske razine i stavljanje jednog 'malog' Labina u društvo gdje pripada - uz najrazvijenije i najnaprednije europske gradove i regije. Upravo stoga, već danas osjećamo se kao pobjednici te u ime svih Labinjanki i Labinjana zahvaljujem Europskoj komisiji na prepoznavanju svega što činimo i živimo, istaknuo je Glavičić.

Stvaranje uključivijih okruženja

Kandidate koji su ušli u uži krug čeka završnica vrednovanja u kojem će se odlučiti tko će osvojiti zlatnu, srebrnu i brončanu nagradu u jednoj od sljedećih triju kategorija: Lokalna tijela s više od 50.000 stanovnika, Lokalna tijela s manje od 50.000 stanovnika i Posebna nagrada za promicanje ravnopravnosti LGBTIQ osoba.

Dobitnici ovogodišnje Nagrade bit će objavljeni na svečanosti koju će povjerenica Dalli održati 27. travnja u Bruxellesu. Nagradom se prepoznaju nastojanja gradova, mjesta ili regija u Europskoj uniji u promicanju uključenosti i stvaranju društva bez diskriminacije. Natjecanje je prilika lokalnim tijelima da pokažu politike i inicijative kojima se stvaraju uključivija okruženja za njihove građane. Obuhvaća inicijative kojima se promiču raznolikost i uključenost na temelju spola, rasnog ili etničkog podrijetla, vjere ili uvjerenja, invaliditeta, dobi i ravnopravnosti LGBTIQ osoba te kojima se promiču intersekcionalnost i međupovezani odnosi različitih oblika društvenih kategorija.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum