SASVIM POSEBAN MARATON

U Višnjanu se četrdesetak astronoma natjecalo na Messier maratonu

| Autor: Glas Istre
Sudionici Messier maratona (Foto: Hrvatsko astronomsko društvo)

Sudionici Messier maratona (Foto: Hrvatsko astronomsko društvo)


Nakon što se tri godine zaredom nije mogao održati, u Višnjanu/Tićanu je opet održan 26. po redu Messier maraton. Na maratonu se natjecalo jedanaest ekipa, a na natjecanju je prisustvovalo četrdesetak članova astronomskih društava iz Višnjana, Pule, Rijeke, Malog Lošinja, Varaždina, Zagreba, Trsta i Farra-e D'Isonzo.

Prije početka natjecanja predsjednik Akademskog astronomskog društva Rijeka Lovro Pavletić održao je predavanje na temu "Visokoenergetska astrofizika teleskopima MAGIC i CTA", a sudionici maratona mogli su pogledati izložbu poštanskih marki i razglednica s astronomskim motivima koju je organiziralo Filatelističko društvo Poreč, a koja je postavljena u prostorijama Višnjanske zvjezdarnice i koju će posjetitelji zvjezdarnice moći razgledati još nekoliko tjedana.

Nakon natjecanja koje je trajalo od sumraka pa skoro do zore i kratkog jutarnjeg odmora, održana je svečanost proglašenja pobjednika maratona te podjela priznanja sudionicima.

Pobjednik ovogodišnjeg maratona je Stefano Schirinzi član Centra za astronomske studije iz Trsta, drugo mjesto je osvojio Robert Lovrinčić iz Akademskog astronomskog društva Rijeka, a treće Saša Nuić predsjednik Astronomskog društva Beskraj iz Zagreba. Nagrade za prva tri mjesta uručili su glavni sudac ovogodišnjeg natjecanja Vedran Vrhovac i voditelj Višnjanske zvjezdarnice Korado Korlević, priznanja za sudjelovanje na maratonu svim ostalim natjecateljima i asistentima natjecatelja uručio je glavni tajnik Hrvatskog astronomskog saveza Dorian Božičević.

Nakon zajedničkog ručka, organizirano je tradicionalno zajedničko fotografiranje kod zvjezdarnice na Tićanu.

"Moramo istaknuti i da je na ovogodišnjem maratonu koji je imao međunarodni karakter, nakon mnogo godina izbivanja, sudjelovao i veteran Sanjin Kovačić, sudionik prvog Messier maratona koji je organiziran 1995. godine koji se na natjecanju pojavio u originalnoj šilterici prvog maratona", poručuju iz Hrvatskog astronomskog saveza.

Inače Messier maraton je natjecanje u pronalaženju objekata iz Messierovog kataloga koji broji 110 nezvjezdanih objekata (galaksija, maglica, kuglastih i otvorenih zvijezda) koji je sastavio francuski astronom Charles Messier krajem 18. stoljeća. Natjecanje se u našim krajevima obično organizira u vremenu od polovice ožujka do polovice travnja kada je moguće u jednoj noći vidjeti skoro svih 110 objekata, a natjecanje, ako to vremenske prilike dopuste, počinje iza sumraka, a završava pred zoru.

Rang lista 26. Messier maratona: 1.   Stefano Schirinzi (84 M objekata), 2. Robert Lovrinčić (81 M objekata), 3. Saša Nuić (78 M objekata), 4. Marko Himelreich (70 M objekata), 5. Luka Blažeković (56 M objekata), 6. Giorgio Rizzarelli (30 M objekata), 6. Lovro Pavletić (30 M objekata), 7. Katarina Šprem (28 M objekata), 7. Una Štromar (28 M objekata), 8. Sanjin Kovačić (24 M objekata) i 9. Kristian Stepančić (22 M objekata).

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of