Ruke koje ne poznaju granice kreativnosti

Fažanka Vesna Baćac obožava svoj hobby. Materijal s kojim radi je svemoguć pa makar imala prljave ruke i nokte, teško ga ostavlja

Moja pokojna mama je šivala, tete su plele i dandanas pletu iako imaju skoro 90 godina. I pokojni tata je bio kreativan. Prije sam puno heklala, čim sam imala malo više vremena zbog posla koji je bio u smjenama, pa sam uglavnom bila kreativna navečer. Kao što i sada keramiku radim u noćnoj smjeni, od deset navečer nadalje, otkriva nam Vesna kroz smijeh

| Autor: Helena MOSTARKIĆ GOBBO
Vesna Baćac (snimio Duško MARUŠIĆ ČIČI)

Vesna Baćac (snimio Duško MARUŠIĆ ČIČI)


U vječno pitoresknoj Fažani, mjestu s jednim od najljepših zalazaka sunca na Zemlji, živi Vesna Baćac. Umirovljenica je to čije ruke ne poznaju granice kreativnosti. Iako upoznata s brojnim tehnikama, kao sredstvo svog umjetničkog izričaja odabrala je keramiku. Ili je keramika odabrala nju, tko će znati? I premda njome barata tek šest godina, svaka polica u njezinom domu ispunjena je rukotvorinama od kojih svaka ima posebnu priču.

Vesna Baćac (snimio Duško MARUŠIĆ ČIČI)"Ćakulone" i Glas Istre (snimio Duško MARUŠIĆ ČIČI)

Od zdjelica do skulptura

A priča s keramikom započela je u trenutku kada je na dar dobila zdjelicu za šećer.

- Uvijek sam je gledala, razmišljala kako je lijepa i pitala se mogu li ja tako nešto napraviti. Nakon "hoću-neću" dobila sam poduke od naše Roberte iz Fažane (Weissman Nagy, op.n.) i tako je to krenulo, prisjeća se Vesna.

- Ne volim se ponavljati i uvijek se trudim birati druge boje, da svako djelo bude različito. Prije sam uvijek radila neke sitnice, neke malene stvari, njih posebno volim, a onda je sve krenulo u nekom drugom smjeru, priča.

A drugi smjer dogodio se u Rojcu, u Udruzi Art Studio pod vodstvom Igora Fabrisa kojeg Vesna ističe kao pravu osobu za usmjeravanje njezine kreativnosti.

- Srijedom odlazim u Rojc u udrugu u koju sam se uključila 2017. Od tih prvih malih zdjelica nastale su veće, pa još veće, pa jedna lutkica, druga malo veća i zatim skulpture koje jako volim raditi, govori.

Vesna Baćac (snimio Duško MARUŠIĆ ČIČI)Strpljenjem do detalja (snimio Duško MARUŠIĆ ČIČI)

Među Vesninim djelima mjesto su pronašle ne samo skulpture i prikazi ljudskih lica već i motivi životinja, cvijeća i morskih pejzaža. Svaka skulpturica ima svoju priču i, iako nastaje s jednom mišlju, realizacija može postati nešto sasvim drugo, jer, kako kaže sama stvarateljica, "keramika je živa".

- Već unaprijed imam predodžbu kako bi nešto trebalo izgledati, ali ne bude to tako, smije se Vesna opisujući kako izgleda planiranje izrade neke od njenih rukotvorina.

- Interesantno mi je to što pokušavam za neke stvari vidjeti mogu li ih spojiti, kako će ispasti, jer treba dobro poznavati glinu koja je ponekad mekana, a ponekad pretvrda, pa se neće oblikovati kako želim ili puca. Ali svaki rad me nekako vuče naprijed, da napravim nešto drugačije i novo, pojašnjava.

Po narudžbi Vesna radi pločice za djecu, uglavnom za svoju djecu i njihove prijatelje.

- Najprije sam radila male zdjelice, skulpture, lica koja su u startu bila samo kugle, a kasnije sam počela crtati i oči i detalje mada je to teško. Ali jedno vuče drugo, pojašnjava.  

Okružena kreativnom obitelji

Iako se keramikom bavi tek od odlaska u mirovinu, Vesna Baćac oduvijek je, kaže, bila okružena kreativnošću.

- Moja pokojna mama je šivala, tete su plele i dandanas pletu iako imaju skoro 90 godina. I pokojni tata je bio kreativan. Prije sam puno heklala, čim sam imala malo više vremena zbog posla koji je bio u smjenama, pa sam uglavnom bila kreativna navečer. Kao što i sad keramiku radim u noćnoj smjeni, od deset navečer nadalje, govori kroz smijeh.

Vesna Baćac (snimio Duško MARUŠIĆ ČIČI)Najdraže su joj skulpture (snimio Duško MARUŠIĆ ČIČI)

Za skulpturu "Ćakulone" koja prikazuje dvije osobe koje sjede na klupi uz izdanje Glasa Istre inspiraciju je, veli, pronašla u sjećanju na djetinjstvo, prisjetivši se kako je njezin otac redovito kupovao Glas Istre, kao što to i ona danas čini sa suprugom.

- Nije stalo u boršu, pa sam morala staviti sa strane, strah me bilo da ne pukne, kaže ova kreativka pokazujući na naš dnevni list napravljen u keramici.

- Moj pokojni tata je uvijek puno čitao, a Glas Istre smo kupovali još dok je bio tjednik. Taj list je oduvijek u našoj obitelji, veli s nježnošću se prisjećajući svojih roditelja i obiteljskih trenutaka.

U Rojcu se dvaput godišnje pripremaju velike izložbe od kojih jedna ima određenu temu, a druga je po slobodnom izboru. U pandemiji se radionice nisu održavale, ali je Vesna radila kod kuće iako nema peć. Nakon što je radni vijek provela kao konobarica, za rad s keramikom ističe da je to njezino vrijeme "za sebe". Dosad, tvrdi, nije imala nijednu narudžbu koja je bila neizvediva.

- S keramikom se može baš sve. Glina je zaista nešto posebno, kad je jednom uzmeš u ruke, teško se ostavi. Makar imali prljave ruke i nokte, ona vas jednostavno vuče, priča sa strašću.  

Vesna Baćac (snimio Duško MARUŠIĆ ČIČI)I ulaz u kuću ima pečat djela njezinih ruku (snimio Duško MARUŠIĆ ČIČI)

Velika strpljivost koju posjeduje ova amaterska umjetnica ogleda se u svakom njezinom djelu koje pri nastajanju upravo i zahtijeva tu osobinu. Uz to, njezina empatija i blagost odveli su je do Odjela za pedijatriju Opće bolnice Pula gdje je, putem programa "Pripovjedač/ica priča za laku noć", jedna od "teta pričalica".

- Prije smo djeci čitali svaki dan, a sada se čita dvaput tjedno. To je isto jako interesantno i ispunjava me, skromno kaže dodajući da joj je ispunjen svaki dan. "I noć", dodajemo.

"Da, i noć", kroz smijeh govori Vesna Baćac kojoj je, iako u mirovini, 24 sata dnevno premalo vremena za sve što bi htjela napraviti. No, ono najvažnije, što ponosno ističe je - zadovoljstvo životom. A nije li upravo to cilj i svakoga od nas?

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater