naučeno su imali priliku pokazati

Učenici i štićenici Down Centra iz Pule pripremili petstotinjak kava na rovinjskoj rivi

| Autor: Aleta Brattoni
Zajedničko kuhanje kava na rovinjskoj rivi

Zajedničko kuhanje kava na rovinjskoj rivi


Ovog utorka diljem svijeta obilježen je Dan osoba sa sindromom Down, a na rovinjskom trgu to je učinilo dvadesetak učenika Strukovne škole Eugena Kumičića uz četrdesetak štićenika Down Syndrome Centra iz Pule. Prolaznicima su, kroz pokaznu vježbu, pripremili kavu, a na stolovima su ih dočekali i raznovrsni kolači i mousse.

Suradnja duga 16 godina

- Protekla dva mjeseca svakog su tjedna štićenici Down Syndrome Centra iz Pule dolazili k nama u školu da bismo radili na pripremanju kave i njezinom serviranju, a danas smo naučeno imali priliku i pokazati građanima, objasnio je Emil Nimčević, ravnatelj Strukovne škole Eugena Kumičića te dodao kako će s vježbama svakako nastaviti i dalje.

Građani su se odazvali u velikom broju pa je tako 40 predviđenih stolica bilo premalo za sve prolaznike. Događanje je podržao Grad Rovinj, u čije je ime štand posjetio i gradonačelnik Marko Paliaga. Učenici i štićenici, kao i njihovi profesori, te Deny Pesce, barista iz Monte caffea koji je donirao kave, spretno su napravili i poslužili oko petsto kava.

Inače, suradnja između ove Strukovne škole i pulskog Centra traje već dugo, točnije šesnaest godina. Prema njihovom modelu sada djeluju i zainteresirane su još mnoge škole i centri. Osim toga, u suradnji ravnatelja ove rovinjske škole i Ines Butorac iz pulskog Centra, u planu su i daljnje zajedničke aktivnosti. Naime, sljedeće bi školske godine, od rujna, štićenici dolazili na praksu intenzivnije, a iz "Eugena Kumičića" navode kako namjeravaju napisati dodatne programe koje bi mogli polaziti u ugostiteljstvu i turizmu.

- Idemo prema tome kako bismo jednog dana mogli neku od te djece i zaposliti, bolje ih integrirati. Smatram da je ovo što trenutno radimo premalo. Trebamo ih još više uključivati, da budu samostalni i da im damo na važnosti, rekao je ravnatelj Nimčević.

Upravo je inkluzija u društvo poruka koju su ovim događanjem, odnosno obilježavanjem ovog dana, htjeli prenijeti građanima. "Naše malo njima znači puno - svi bi mi trebali razmišljati kako ih što bolje i više uključiti u svakodnevicu, da budu dio društva", zaključio je Nimčević.

Različite šarene čarape

Osnovna škola Poreč i Posebni odjel koji djeluje u školi organizirali su također prigodno obilježavanje Svjetskog dana sindroma Down. Korisnici Posebnog odjela su pjevali, plesali i družili se, a u tome su im se pridružili i učenici ostalih, redovnih programa škole, asistenti, roditelji, učitelji i djelatnici škole.

Hol je za tu priliku bio ukrašen porukama, a obilježavanju se pridružilo i troje bivših učenika Posebnog odjela Tihana, Marko i Milan, koji su dobili zahvalnice. Svi su pritom nosili šarene i različite čarape, međunarodni simbol Dana sindroma Down. Nošenjem šarenih čarapa šalje se poruka o prihvaćanju različitosti i daje podrška osobama s Down sindromom da se što bolje integriraju u društvo.

Nošenjem šarenih čarapa pridružili su se i porečki gradonačelnik Loris Peršurić sa suradnicama, pročelnicom Upravnog odjela za društvene djelatnosti Vesnom Kordić i voditeljicama Odsjeka u tom odjelu Tihanom Mikulčić i Nadijom Štifanić Dobrilović te koordinatoricom Zdravog grada i predsjednicom Društva invalida Poreč Natašom Basanić Čuš. Gradonačelnik i suradnice ovom su prilikom polaznike Posebnog odjela počastili tortom i poklonom, glazbenom torbom s prilagođenim didaktičkim materijalima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater