U Bujama Održana Skupština DVD-a

U novom domu s kompletnom vatrogasnom opremom

Skupština DVD-a je za novog zapovjednika izabrala Petra Rašića, a njegov će zamjenik u narednom razdoblju biti Marko Marušić

| Autor: Luka JELAVIĆ
Sa skupštine DVD-a Buje

Sa skupštine DVD-a Buje


"Prošla godina bila je obilježena mnoštvom akcija, a redovite aktivnosti započeli smo već u siječnju 2022. godine kada smo svaki vikend počeli s redovitim vježbanjem i edukacijom operativnog dijela naših članova. Takvi su nam susreti mnogo značili u stjecanju novih saznanja, sve u svrhu prevencije i želje da budemo ukorak s vremenom kako bismo što bolje djelovali na zaštiti naših sugrađana", rekao je u početku svog godišnjeg izvješća predsjednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Buje Goran Rašić na redovitoj godišnjoj skupštini te bujske udruge održane u novom vatrogasnom domu.

Kupnja vatrogasnog kamiona

Naveo je zatim Rašić poslove na uređenju vatrogasnog doma u zgradi koju im je dodijelio Grad Buje te niz redovitih poslova i aktivnosti tijekom godine.

- Osim redovitih poslova, obilježavanja značajnih datuma, sudjelovanja u osiguravanu raznih manifestacija, druženja sa članovima drugih društava, bilo je i težih zadataka, naročito u gašenju požara s operativcima JVP Umag. Obilježili smo i godišnjicu stradanja naših kolega na Kornatima, a uspješno smo organizirali i vatrogasnu zabavu u Danima grožđa.

Novac prikupljen tom prilikom, kao i na donatorskoj večeri, iskorišten je za nabavku razne opreme, a dio i za kupnju vatrogasnog kamiona. Pored toga, treba napomenuti da smo u svibnju, u povodu Dana našeg zaštitnika svetog Florijana, organizirali Dan otvorenih vrata našega Društva, kada su nas posjetila djeca hrvatskog i talijanskog vrtića iz Buja te naše sugrađanke i sugrađani.

Novim vozilom kompletirana na oprema bujskih vatrogasacaNovim vozilom kompletirana na oprema bujskih vatrogasaca

Tada su posjetitelji mogli pobliže upoznati ono što čini naš rad, čime se bavimo i raspolažemo. Prošla godina bit će zabilježena i po još jednom događaju. Naime, 19. prosinca svečano je otvoren novi vatrogasni dom u Bujama, u kojemu se sada nalazimo. Tada smo od kolega iz slovenskog društva Gradina preuzeli rabljeni vatrogasni kamion kojega smo kupili i kompletirali najveći dio vatrogasne opreme i vozila.

Ovim putem zahvaljujemo svima koji su nam pomogli i sudjelovali u realizaciji ovog, za nas i naš grad, velikog projekta, naglasio je Rašić, spominjući da su članovi DVD-a Buje sudjelovali i u čišćenju zagađenog mora kod Ližnjana.

Kraj prošle godine obilježili su organiziranjem zabave za najmlađe, polaznike bujskih vrtića, kojima su podijelili blagdanske paketiće, a za Božić je organizirana akcija prikupljanja hrane i drugih potrepština za djecu u Domu „Ivana Brlić Mažuranić“ u Lovranu i njihov odjel u Rijeci.

Dobili pokretni defibrilator

O aktivnostima operativnog dijela DVD-a izvješće je podnio zamjenik zapovjednika Dean Đurđević koji je napomenuo da su operativci sudjelovali u 12 vanjskih, šumskih požara, u jednom požaru poslovnog prostora, sudjelovali su u 12 akcija skidanja gnijezda stršljena, u dvije akcije potrage za nestalom osobom, te u više od 60 raznih akcija (piljenje srušenih grana, ispumpavanje, raščišćavanje prometnica i slično). Cijelu požarnu sezonu dežurali su u vatrogasnom domu, uz povremene ophodne područja Buja, Grožnjana i Brtonigle.

- U sezonu smo ušli potpuno spremni, s pripremljenim vozilima i drugom opremom. Inače, lani smo nabavili jednu fiksnu i pet pokretnih radio - stanica, dobili smo deset novih naprtnjača, petnaest kombinezona za šumski požar, mornarske ljestve, četiri vatrogasne metlanice i tri baterijske svjetiljke za potrage po noći.

Inače, u operativnom sastavu imamo dvadeset vatrogasaca koji su u pripravnosti kroz cijelu godinu. U prošloj smo godini na traženje vatrogasne inspekcije dopunili opremu i nabavili još jedno vozilo, tako da smo sada u potpunosti opremljeni po vatrogasnim propisima i potrebama dobrovoljnog vatrogasnog društva.

Lani smo dobili i jedan pokretni defibrilator, deset naših članova je osposobljeno za njegovo korištenje, a defibrilator će tijekom požarne sezone biti u našem vozilu za sve eventualne potrebe na terenu, prenio je Dean Đurđević članovima DVD-a i gostima skupštine.

Skupština DVD-a je za novog zapovjednika izabrala Petra Rašića, a njegov će zamjenik u narednom razdoblju biti Marko Marušić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter