BUJE

Vijećnici iskazali zadovoljstvo radom vatrogasaca JVP-a Umag: VATROGASCI POHVALJENI ZA BROJNE USPJEŠNE INTERVENCIJE

| Autor: Luka JELAVIĆ
(M. MIJOŠEK)

(M. MIJOŠEK)


Vatrogasne intervencije ne baziraju se samo na gašenju požara, nego je lepeza intervencija vrlo široka. Iz tog razloga je potrebno stalno ulagati u nove uređaje i opremu, kao i u obrazovanje naših vatrogasaca, jer samo dobro obučeni i opremljen vatrogasac može pružiti građanima ono što se od njega traži, rekao je zapovjednik JVP-a Bojan Štokovac

U prošloj godini vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe Umag imali su 521 intervenciju, od čega su 194 intervencije bile zbog vanjskih ili unutarnjih požara na cijelom području. To je nešto manje intervencija u odnosu na 2017. godinu koja je ostala upamćena po tri jaka nevremena praćena pijavicama. Rečeno je to na sjednici Gradskog vijeća Buja koje je razmatralo i usvojilo izvješće o aktivnostima Javne vatrogasne postrojbe Umag koja djeluje na području gradova Umag, Buje i Novigrad te općina Brtonigla, Oprtalj i Grožnjan.

Veliki požar kod Kaldanije

Te su lokalne jedinice i osnivači JVP-a sa sjedištem u Umagu, postrojbe koja ima 34 vatrogasna operativca, od 36 zaposlenih. U prezentaciji prošlogodišnjih aktivnosti, zapovjednik JVP-a Bojan Štokovac naglasio je da djeluju na 398 kvadratnih kilometara, ali da su do sada uspijevali, u suradnji s dobrovoljnim vatrogasnim društvima u Bujama, Umagu, Oprtlju i Novigradu, uspješno djelovati kako na gašenju požara, tako i na brojnim tehničkim intervencijama, od intervencija nakon prometnih nezgoda i nevremena do potrage za nestalim osobama. Najveći prošlogodišnji požar prošle godine zabilježen je na bujskom području, kod Gamboca i Kaldanije, kada se požar zbog jakog vjetra brzo širio pa su u pomoć došla i dva kanadera. Tada je izgorjelo oko 10 hektara trave i niskog raslinja.

- Imali smo mnogo tehničkih intervencija nakon nevremena, ispumpavanja vode iz objekata, piljenja stabala i oslobađanja prometnica od porušenih stabala, ali i dosta intervencija u spašavanju životinja te potraga za nestalim osobama. To govori da se vatrogasne intervencije ne baziraju samo na gašenju požara, nego je lepeza intervencija vrlo široka. Iz tog razloga je potrebno stalno ulagati u nove uređaje i opremu, kao i u obrazovanje naših vatrogasaca, jer samo dobro obučeni i opremljen vatrogasac može pružiti građanima ono što se od njega traži, dodao je Štokovac i napomenuo da je u zadnje tri godine dosta uloženo u nabavku potrebne vatrogasne opreme, kao što su termo kamere, moduli za gašenje šumskih požara, komunikacijski uređaji, specijalna oprema za tehničke intervencije i drugo.

Nabavka kamiona cisterne

U ovoj godini bit će, rekao je, nabavljen novi kamion cisterna, u zamjenu za stari dotrajali koji se ne koristi. Uz operativne aktivnosti, JVP se bavi i preventivnim radom kroz suradnju s poslovnim subjektima, školama i vrtićima, gdje se organiziraju zajedničke edukacijske vježbe.

Vijećnici su iskazali svoje zadovoljstvo radom vatrogasaca JVP-a Umag, uputili su svima pohvale za ukupno djelovanje, jednako kao i članovima Dobrovoljnog vatrogasnog društva Buje, čije je izvješće o radu također razmatrano.

Predsjednik DVD-a Buje Goran Rašić naglasio je da imaju 65 odraslih članova i 25 članova vatrogasne mladeži, među članovima je 18 žena od kojih osam imaju položen ispit za zvanje vatrogasca. Bujski vatrogasci sudjeluju u raznim intervencijama s profesionalnim kolegama, ali i u raznim drugim aktivnostima u gradu, po čemu se svrstavaju u red najaktivnijih bujskih udruga. Imaju 27 osposobljenih vatrogasaca, imaju jedno navalno vozilo za šumske požare, ali im treba još jedno vozilo za te namjene. Rašić je naglasio i potrebu gradnje vatrogasnog doma, jer su sada s vozilima i opremom na tri lokacije, a vozila su na otvorenom.

Odluke o prodaji nekretnina

Na sjednici Gradskog vijeća Buja bilo je riječi i o komunalnim temama, utvrđena je odluka o komunalnom redu, a usvojeno je i izvješće o gospodarenju otpadom na području Buja. Prihvaćene su i predložene odluke o prodaji nekretnina na području Šaina i Momjana, a raspisuje se natječaj i za prodaju još nekih nekretnina.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of