U SRIJEDU, 22. OŽUJKA

Svjetski dan voda - poseban prilog Glasa Istre

| Autor: Glas Istre
Akumulacija Butoniga (snimio Julien Duval)

Akumulacija Butoniga (snimio Julien Duval)


U tiskanom izdanju Glasa Istre ove srijede, 22. ožujka donosimo poseban prilog u povodu obilježavanja Svjetskog dana voda kojega smo realizirali u suradnji s Istarskim vodovodom Buzet.

Vodne krize postaju sve aktualnije diljem svijeta, osobito u vodom siromašnim krajevima i rastućim urbanim sredinama, čemu dodatno doprinose klimatske promjene s izmjenom sušnih i kišnih razdoblja, prirodne katastrofe i ratna zbivanja. Stoga je ovogodišnja tema Svjetskog dana voda “Ubrzaj promjene” da bi se riješila kriza s vodom i odvodnjom.

pro

Globalna kampanja ima za cilj podizanje svijesti o važnosti vode te promicanja održivog korištenja vodnih resursa. Prve važne preporuke o problemima vezanim uz vodu i vodne resurse formulirane su na konferenciji Ujedinjenih naroda o vodama 1977. godine u Argentini, a nakon konferencije UN-a u Rio de Janeiru, rezolucijom iz 1993. godine odlučeno je da će se 22. ožujak obilježavati kao Svjetski dan voda.

Punih 30 godina, kroz više od trideset svojih organizacija, Ujedinjeni narodi naglašavaju temu vode kroz sva glavna fokusna područja, odajući priznanje važnosti vode i potičući na aktivnosti koje doprinose ostvarenju 6. cilja održivog razvoja: Voda i odvodnja za sve do 2030. godine.

Hrvatska je prva u Europi po zalihama pitke vode, a prioritet je osvijestiti potrebu očuvanja ovog resursa.

Jedna od tema našeg priloga je i akumulacija Butoniga bez koje bi Istra ljeti bila žedna, a važno je istaknuti da je Istarski vodovod sa sjedištem u Buzetu, jedan od četiri najveća vodovoda u Hrvatskoj. Ove godine obilježava i 90 godina postojanja.

Više o temi pročitajte u tiskanom izdanju Glasa Istre u srijedu, 22. ožujka.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterWeb kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini