TURISTIČKA REVOLUCIJA?

Boris Miletić predložio uvođenje strogog ograničenja broja smještajnih jedinica 

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (snimio Danilo MEMEDOVIĆ)

Ilustracija (snimio Danilo MEMEDOVIĆ)


Istarski župan Boris Miletić sudjelovao je na 65. sjednici Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija u Gospiću, na kojoj je prezentirao turističku 2022. godinu u Istri, istaknuvši da je bilo odlično i da je nadmašena rekordna 2019. Miletić je pritom govorio i o dosezanju turističkog limita, potrebi okretanja prema kvaliteti, a ne više kvantiteti te, kao prvu od metoda da se do toga dođe, predložio strogo ograničenje broja smještajnih jedinica u destinacijama.

- U tijeku su pripreme za sezonu 2023. i prema najavama turističkog sektora, ne samo sezona, već cijela godina bi trebala biti uspješna, čemu svakako doprinose ulazak Hrvatske u Schengenski prostor i Eurozonu. No, ako se vratimo na prethodnu godinu, ali i one prije pandemije, jasno je da se stvari trebaju mijenjati. Kvantiteta je postignuta te nam je ubuduće cilj rast kvalitete. Kao destinacija dosegnuli smo maksimalne kapacitete i rast broja dolazaka gostiju narednih sezona ne smije više biti tema. Zato je ključno pitanje: Kuda ide hrvatski turizam? Koja je budućnost hrvatskog turizma?, istaknuo je Miletić, koji se potom osvrnuo na studiju "Ocjena stanja i trendova održivosti turizma Istarske županije", koju je naručila Hrvatska udruga turizma u partnerstvu s Istarskom županijom.

Naime, cilj studije bio je identificirati stanje i trendove razvoja turizma u Istarskoj županiji, njegovog utjecaja na različite komponente održivosti, ključne probleme i rizike, kao i moguće mehanizme njihovog otklanjanja.

Župan se osvrnuo na ključne pokazatelje iz Studije, poput brojke od ukupno 468.420 kreveta na području Istre u 2022. godini, od čega se njih 334.336 odnosi na komercijalni smještaj, a 134.084 na nekomercijalni.

- Model izgradnje koji se događa posljednjih 10 godina ne može ići zauvijek, a za dugoročne prihode svih dionika bolje ga je zaustaviti što je prije moguće. Budućnost turizma je u: cjelogodišnjem i održivom turizmu, konkurentnom i inovativnom turizmu, podizanju kvalitete turističkog proizvoda, autentičnosti te očuvanju regionalnih posebnosti, istaknuo je Miletić, koji je predstavio i niz konkretnih prijedloga rješenja za koja je tražio konsenzus županica i župana.

To su definiranje strogih pragova količine smještaja po klasterima i destinacijama, uspostavljanje sustava monitoringa održivosti turizma, revizija prostorno-planskih dokumenata s restrikcijom građevinskih područja i bitno strožim uvjetima izgradnje, pregovori sa središnjom državom po pitanju decentralizacije turističkog zakonodavstva, promjene porezne politike vezane uz nekomercijalni smještaj i iznajmljivanje, nove kategorizacije privatnog smještaja, promjene zakona vezane uz naplatu boravišne naknade za nekomercijalni smještaj, podizanje zakonske granice za komunalne doprinose i povezana pitanja, izdavanje rješenja o odobrenju za pružanje usluga smještaja u domaćinstvu samo domaćinima...

- Imamo veliku odgovornost prema lokalnom stanovništvu, čija kvaliteta života ne smije ispaštati zbog turizma, a potom i radi gosta koji dolazi s velikim očekivanjima koja moraju biti ispunjena, zaključio je istarski župan.

Uslijedila je rasprava u koju se prvi uključio zadarski župan Božidar Longin, koji se složio sa svime iznesenim te se osvrnuo na iskustva svoje županije, istaknuvši da je, po njegovom mišljenju, i jug Hrvatske dostigao svoj maksimum u turizmu.

Svoja mišljenja su dali i splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban te dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter