POSLJEDICE VELIKOG ONEČIŠĆENJA

FOTOGALERIJA / Bageri na obiteljskoj plaži u Ližnjanu uklanjaju nauljeno kamenje. To ide sporo, ali ide…

Počeli su prije dva, tri tjedna, a metoda je ista, mlazne pumpe i zagrijana voda na oko 80 stupnjeva. To ide jako sporo, ali se čisti. Treba puno vremena, ali mi sigurno nećemo dopustiti da ni dijelić ostane onečišćen, kaže ližnjanski načelnik Marko Ravnić

| Autor: Jasna Orlić


Ovih dana u uvali Kuje na obiteljskoj plaži i sunčalištu bageri miču oblutke uprljane loživim uljem koje je u velikim količinama doplutalo 13. studenog prošle godine i onečistilo velik dio priobalja od Ližnjana do Šišana.

Masne naslage uvukle su se i ispod kamenčića i nije moguće na drugi način očistiti ovu plažu osim da se obluci fizički uklone. Uskoro će se postaviti novi sloj oblutaka. Na moru su postavljene i upijajuće brane da se ne bi širila masnoća kad se podižu zaprljani obluci.

- Plaža je bila sređena prije par godina, ali sada će se dosta materijala opet morati izmijeniti. U protivnom bi se u more stalno vraćalo onečišćenje jer se mazut zavuće ispod kamenčića, doznajemo od Marka Ravnića, načelnika Općine Ližnjan s kojim razgovaramo o tome do kuda se stiglo sa saniranjem katastrofe iz lanjskog studenog.

Nedavno su predstavnici Općine Ližnjan detaljno obišli teren od lučice Šišan do uvale Kuje kako bi detektirali svaku mrlju.

- Obišli smo škrapu po škrapu i napravili elaborat u kojem je označena svaka lokacija s fotografijom gdje treba još raditi. To je osnova, detaljan prikaz onečišćenja na kojem ćemo inzistirati dok se ne očisti. Većina zaprljanja je na škrapama, a među njima nisu sve niti pristupačne kupaćima. Ali tražit čemo da se očiste, naročito sunčališta od Ližnjana prema Šišanu, kaže Marko Ravnić.

Od njega doznajemo da trenutno Dezinsekcija iz Rijeke čisti teren prema detaljnom prikazu onečišćenja.

- Počeli su prije dva tri tjedna, a metoda je ista, mlazne pumpe i zagrijana voda na oko 80 stupnjeva. To ide jako sporo, ali se čisti. Treba puno vremena, ali mi sigurno nećemo dopustiti da niti najmanji dio ostane onečišćen. Svaki centimetar naših škrapa treba proći. Odlučili su da se ne koristi niti jedno sredstvo niti ekološki disperzatni radi zaštite okoliša, doznajemo od Ravnića.

U prvi mah nakon incidenta prošle godine u čišćenju je sudjelovao velik broj komunalaca i vatrogasaca iz cijele Istre. Za sada nije moguće sudjelovanje volontera. Ovo što sada čisti dezinsekcija mogu obavljati isključivo profesionalci koji imaju opremu i strojeve.

- Prije sezone imat čemo redovne akcije čišćenja priobalja u kojem će se dijelom obići i ti djelovi na kojima će se sakupljati sve ono što more izbaci, a dio naplavina sigurno će biti zaprljano, zamašćeno mazutom, kaže Ravnić.

Do ljeta će se očistiti maksimalno moguće površine, kaže, naročito uvala Kuje i obiteljska plaža Salbunić koja je u županijskom registru plaža i sve one pristupačne plaže do Šišana. Dijelovi koji se možda neće stići proći, su one nepristupačne škrape, a to ne znači da se neće očistiti nakon sezone, najavljuje Ravnić.

        Tko će sve to platiti i kada će se utvrditi krivac, još nije poznato. Uzorci onečišćenja koje je na analizu poslao Županijski operativni centar, istovjetni su onima uzetim u Kostreni, čiju je obalu četiri dana prije katastrofe u Ližnjanu onečistilo loživo ulje koje je izašlo iz postrojenja Termoelektrane Rijeka.

        Međutim, nadležni još nisu uprli prstom u krivca, a niti je HEP priznao krivicu. Državno odvjetništvo je također poslalo uzorke u laboratorij i očekuje nalaz. Konačni rezultati mikrobiološke analize trebali bi utvrditi krivca i izvor onečišćenja. Još jednom treba se utvrditi je li tvar u Ližanu istovjetna onoj koja je utvrđena u Kostreni.

Ukoliko HEP ne prizna krivicu ili se nekim čudom utvrdi da lož ulje nije isteklo iz Termoelektrana štetu ćemo platiti svi skupa kroz proračun županije i države, pa i općine Ližnjan. Za sada sve računa plaća Istarska županija, a oni uopće neće biti mali.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of