inkluzija učenika s teškoćama u razvoju

U tri labinske škole zaposleno 16 pomoćnika u nastavi

I dok je mjera asistenata u školama prisutna u većini tih ustanova, Poreč je prvi grad u Istri i među prvima u Hrvatskoj započeo s financiranjem troškova rada asistenata u vrtićima još 2014. godine i to isključivo vlastitim sredstvima  

| Autor: Branko Biočić
U Poreču je uređen i senzorni park za djecu

U Poreču je uređen i senzorni park za djecu


U sklopu projekta "Ravnomjerna socijalna i obrazovna inkluzija učenika s teškoćama u razvoju II (RAST II)", koji se provodi u okviru instrumenta Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama, faza V Europskog socijalnog fonda, Grad Labin, kao nositelj projekta, koordinira tri škole iz Labina. Projekt je započeo 5. rujna lani s početkom nove školske godine, a zahvaljujući ovom projektu zaposleno je 16 pomoćnika u nastavi koji pružaju podršku za 17 učenika s teškoćama u razvoju u dvije osnovne škole Matije Vlačića i "Ivo Lola Ribar" te Centru Liče Faraguna.

Dobra demografska mjera

Radi se o projektu vrijednom ukupno 102 tisuće eura, a kojim je putem Europskog socijalnog fonda Grad Labin osigurao 85 postotno financiranje za ovu školsku godinu, odnosno čak 86.882 eura bespovratnih sredstava.

- Zapošljavanjem toliko neophodnih djelatnika osigurali smo dobre uvjete i standard te podršku djeci u svakom periodu njihova odrastanja. Ovo je još jedna od dobrih demografskih mjera koje provodimo i kojima nastojimo zaokružiti sva naša nastojanja za boljitak naše djece. Pozitivna vijest je i da smo od 1. siječnja ove godine povisili satnicu pomoćnicima u nastavi na teret Grada Labina, izjavio je labinski gradonačelnik Valter Glavičić.

Cilj projekta je povećanje socijalne uključenosti i integracije učenika s teškoćama u razvoju u redovne i posebne programe u osnovnoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama. Osiguranjem usluga pomoćnika u nastavi ostvaruju se dugoročni pozitivni utjecaji na svako uključeno dijete kao što su poboljšanje uvjeta školovanja, dobra komunikacija, stjecanje kompetencija, kulturno ophođenje kao kvalitetne podloge za sve životne uvjete te u konačnici prevencija institucionalizacije.

Integracija djece s teškoćama u razvoju u redovite programe dječjih vrtića i nastave u školama jedan je od prioriteta i Grada Poreča. Pružanje ove vrste podrške mališanima moguće je jedino uz potporu asistenata u vrtićima i školama, koji su tu za njih kao podrška i kako bi im olakšali uključivanje u svakodnevne vrtićke i školske aktivnosti, stoga su u gradskom proračunu te kroz europske projekte osigurana sredstva za financiranje njihovog rada.

Povećanje satnice 20 posto

I dok je mjera asistenata u školama prisutna u većini tih ustanova, Poreč je prvi grad u Istri i među prvima u Hrvatskoj započeo s financiranjem troškova rada asistenata u vrtićima još 2014. godine i to isključivo vlastitim sredstvima.

Grad je za troškove asistenata (plaće, putne troškove, topli obrok, regres, božićnice) u porečkim vrtićima i školama u 2023. godini planirao ukupno 463.276 eura. Dodatno, rebalansom Proračuna planirat će dodatnih 9.600 eura za troškove rada još jednog asistenta te sredstva za povećanje satnice od 20 posto asistentima u osnovnim školama od početka ove godine. Sredstva su planirana za troškove ukupno 38 asistenta -19 u dječjim vrtićima i 19 u osnovnim školama.

I dok se za plaće i ostala materijalna prava za 19 asistenata u dječjim vrtićima u cijelosti osiguravaju sredstva u gradskom proračunu, za troškove plaća asistenata u školama osigurana su sredstva iz EU projekta "Pomoćnici u nastavi - projekt PUN-a torba zajedništva" Europskog socijalnog fonda i to u 85-postotnom iznosu, dok preostalih 15 posto i novih 20 posto za povećanje satnice asistentima osigurava Grad Poreč.

Uz 38 asistenata, Grad je tijekom ove školske godine uz sufinanciranje Plave lagune uredio i opremio senzorni park za potrebe Posebnog odjela. Istom odjelu uređene su i nove prostorije u Osnovnoj školi Poreč, a od 2015. godine financira rad Ispostave Dnevnog centra za rehabilitaciju Veruda Pula u Poreču. Ova ustanova pruža usluge za provođenje rane intervencije kod djece s neurorizicima i razvojnim poteškoćama i rad, koji su zahvaljujući djelovanju Ispostave u Poreču, dostupni korisnicima s područja Poreča, ali i cijele sjeverozapadne Istre, olakšavajući im svakodnevicu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater