natječajem do kamera

Uskoro nadzor nepropisnog parkiranja i odlaganja otpada u Rapcu  

U planu je nabavka dviju kamera za lokaciju u ulici Maršala Tita u Rapcu, a projektom se planira nabaviti i kamera za lokaciju u ulici Sv. Katarine u starom gradu. Četvrta kamera koja je prijavljena u sklopu ovog poziva nalazila bi se na lokaciji u naselju Rabac u Lošinjskoj ulici gdje se, bez obzira na različita upozorenja i apele, opetovano ponavlja da se građevinski i drugi otpad odlaže na zelene površine  

| Autor: Branko Biočić
Žele se postaviti prometne i nadzorne kamere u Rapcu i starom gradu

Žele se postaviti prometne i nadzorne kamere u Rapcu i starom gradu


Grad Labin prošloga tjedna aplicirao je na otvoreni javni natječaj za poticanje razvoja pametnih i održivih rješenja i usluga pri Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Radi se o prijavi još jednog zanimljivog projekta kojim se dodatno razvija i ulaže u digitalizaciju uprave, ali i utječe na sigurnost u prometu te zaštitu okoliša. Naime, prijavljeni projekt odnosi se na nabavku, instaliranje i montažu prometnih i nadzornih kamera.

Automatizmom se bilježe prekršaji

U planu je nabavka dviju kamera za lokaciju u ulici Maršala Tita u Rapcu koja će bilježiti nepropisno parkiranje i zaustavljanje duž ulice što je problem, pogotovo u ljetnim mjesecima i vremenu velikih gužvi, te opasnost za sve sudionike u prometu. Jednako tako, projektom se planira nabaviti i kamera za lokaciju u ulici Sv. Katarine u starom gradu, odnosno postaviti na lokaciji koja će bilježiti nepropisna parkiranja i zaustavljanja na dvije autobusne stanice. Upravo to zaustavljanje i nepropisno parkiranje uzrok je velikih zastoja i nemogućnosti korištenja ovih autobusnih stajališta za ono za što su i namijenjena - za zaustavljanje autobusa.

Princip rada navedenih kamera jednak je onom koji je trenutno u funkciji na Titovom trgu te se automatizmom bilježe svi prekršaji i dostavljaju na adrese onih koji prekršaj i počine.

Četvrta kamera koja je prijavljena u sklopu ovog poziva nalazila bi se na lokaciji u naselju Rabac, točnije Lošinjskoj ulici gdje se, bez obzira na različita upozorenja i apele, opetovano ponavlja da se građevinski i drugi otpad odlaže na zelene površine i tamo gdje mu nije mjesto. Kamera na ovoj lokaciji funkcionirat će na istom principu kao i gore navedene prometne kamere te automatizmom bilježiti prekršaje nelegalnog odlaganja otpada.

Kamera s umjetnom inteligencijom

Sve navedeno u prijavi za natječaj predstavlja Smart city rješenje za inteligentno prometno i komunalno redarstvo. Temelji se na integraciji najsuvremenije tehnologije - kamera s integriranom umjetnom inteligencijom (AI - Artificial intelligence) za prepoznavanje registarskih tablica, softvera za automatsko prepoznavanje vozila u prekršaju (AI - Artificial intelligence) - serverska infrastrukturu i smještaj softvera za prepoznavanje prekršaja, automatskog očitanja registarskih oznaka s visokom točnošću očitanja (LPR - licence plate recognition), kao i jedinstvenog aplikativnog rješenja za inteligentno upravljanje - platforma PAZIGRAD.

Prijavljeni projekt vrijedan je ukupno 24.900 eura (187.609 kuna), a moguće je ostvariti 40-postotno sufinanciranje Fonda.

  Povezane vijesti


  Podijeli: Facebook Twiter
  Web kamere

  Pula

  Pula: Golden Gate of
  Pula: Golden Gate of

  Pula

  Pula: Forum
  Pula: Forum