EUHARISTIJSKO SLAVLJE U GROŽNJANU

Grličanje na spomendan svetog Blaža

| Autor: Luka JELAVIĆ
(Snimio Luka Jelavić)

(Snimio Luka Jelavić)


Svečanom svetom misom Grožnjanci i vjernici iz drugih krajeva obilježili su spomendan svetog Blaža, suzaštitnika župe Grožnjan. Euharistijsko slavlje vodio je mjesni župnik Miroslaw Paraniak koji je u homiliji podsjetio na biografiju svetog Blaža, jednog od mučenika i svjedoka vjere koji može svakome vjerniku biti primjer vjernosti Kristu i kršćanskog dobročinstva.

Po ustaljenom običaju na kraju svete mise, svećenik je vjernicima podijelio blagoslov grla, u narodu nazvan grličanje, po zagovoru svetog Blaža. Blagoslov se temelji na staroj predaji po kojoj je sveti Blaž spasio dječaka kome je u grlu zapela riblja kost. Sveti Blaž (u nekim krajevima Vlaho) bio je jedan od onih nebrojenih junaka prvih stoljeća crkvene prošlosti koji su svoje uvjerenje platili krvlju i životom. U ranoj mladosti se opredijelio za Krista, njegov nauk i za potpun kršćanski život.

Bio je izobražen čovjek, veliki prijatelj siromaha i bolesnika, a obavljao je i liječničku službu. Kasnije je postao biskupom, bodreći vjernike da ustraju u vjeri. Za kaznu mu je 317. godine odrubljena glava koja je 972. godine, kao dragocjena relikvija, stigla u Dubrovnik. Relikvije svetog Blaža čuvaju se i u grožnjanskoj župnoj crkvi. Sveti Blaž se časti u mnogim mjestima, naročito u Dubrovniku (sveti Vlaho), te u Istri u Vodnjanu, Grožnjanu, Sv. Lovreču i drugdje.

Poslije blagoslova grla, sudionici misnog slavlja nastavili su druženje u prostorijama obližnjeg kaštela, gdje je Općina Grožnjan priredila prigodnu zakusku uz glazbu lokalnih svirača.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter