U Buzetu Maškarani park, u Sovinjaku maskenbal

Virus pusne groznice nadjačao gripu

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
Račićanske maškare Krušvari (Snimila Gordana Čalić Šverko)

Račićanske maškare Krušvari (Snimila Gordana Čalić Šverko)


Otkako su preuzele vlast, maškare ne popuštaju, virus pusne groznice kao da je nadjačao gripu. Svaki vikend u drugom kutku Buzeštine maškarano je slavlje. Pusna gradonačelnica Mižerna Penzija ne skriva zadovoljstvo jer ne kažu uzalud da je vlast slast pa je tako otvorila i Maškarani park kod Narodnog doma.

KlobaSova u Sovinjaku

Nakon dvije godine korona okolnosti Buzetski karneval u režiji Turističke zajednice Buzet, Grada Buzeta i gradskog komunalca "Parka", doslovno se zahuktao. Maškarane skupine Sovinjaka, Svetog Ivana, Jedinstva, Svetog Martina, Roča, Štrpeda i Krušvari, kojima se ove godine pridružila i zajednička grupa Savjeta mladih i Društva "Naša djeca", postavile su u Maškaranom parku svaka po jednu masku i maškaranu konstrukciju, a podignuta je i zastava Buzetskog karnevala na Fontani. Prezentirana su i tradicionalna jela karakteristična za vrijeme maškara. Svaka grupa donijela je po jednu od gastro delicija kojima se inače dočekuju maškare prilikom maškaranih obilaska naselja, od kupusa, ombola i kobasica, skroba, do kroštula, fritula, ali i domaćeg vina i žestica.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)Maškarani park kod Narodnog doma (Snimila Gordana Čalić Šverko) 

Iva Jeletić Prodan, predstavnica organizatora Buzetskog karnevala, svim grupama koje sudjeluju u maškaranim aktivnostima, kao i zaslužnima za pomoć u njihovoj realizaciji, podijelila je priznanja za doprinos u njegovanju i očuvanju pusnih običaja Buzeštine.

U Sovinjaku su održani maskenbal, maškarana briškula i trešete, ali i KlobaSova, degustacija i ocjenjivanje domaćih klobasica Buzeštine, kojoj je cilj dugoročno se pozicionirati na gastro karti istarskog sjevera.

Najbolji proizvođač Dino Sirotić

U Društvenom domu okupila je četrnaest proizvođača čiju su umješnost u prvom krugu ocjenjivali svi posjetitelji, a u drugom krugu tročlana komisija. Titula najboljeg proizvođača klobasica pripala je Dinu Sirotiću. Drugo mjesto zauzeo je Toni Sirotić, treće Marko Flego, četvrto Alen Žigante, a peto Kristijan Jermaniš. KlobaSova je smotra namijenjena proizvođačima s buzetskog područja koji kobasice pripremaju za vlastite potrebe u svom domaćinstvu. U Sovinjaku su ovim sadržajem, uz pusne običaje, povezali tako tradicionalnu deliciju koja se najviše degustira upravo za vrijeme maškara.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)Maškare Jedinstvo (Snimila Gordana Čalić Šverko)

Na sjeveru Istre pripremaju još nekoliko maskenbala kao i dječju karnevalsku povorku ispred Hotela Fontana. Svoj vrhunac, pusno ludilo doseći će na pusnu nedjelju. Središnji sadržaj Buzetskog karnevala, veliki maškarani mimohod Ulicom II. istarske brigade do Trga Fontana, okupit će 19. veljače u Buzetu osam velikih tradicijskih grupa buzetskog područja. Na Pepelnicu će u buzetskoj kotlini odigrati svetivanjsku igru na ruh, zapaliti pusta, krivca za sva zla, vratiti ključ grada svjetovnoj vlasti i započeti razdoblje korizme.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)Priznanja najboljim proizvođačima kobasica (Snimila Iva Jeletić Prodan)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater