STIGLA JE I U HRVATSKU

Raspitali smo se kakvo je stanje u Istri s opasnom streptokoknom infekcijom, koja predstavlja novu epidemiju

Iz podataka se može vidjeti da, za razliku od prijašnjih godina, ove godine imamo više invazivnih streptokoknih infekcija. Posljednjih mjesec dana zabilježen je porast težih oblika streptokokne infekcije kao što je streptokokna sepsa, kaže dr. Branka Sep-Ševerdija, voditeljicu Odjela za operativnu epidemiologiju istarskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo

| Autor: Jasna ORLIĆ
Ilustracija (snimio Milivoj MIJOŠEK)

Ilustracija (snimio Milivoj MIJOŠEK)


U Hrvatskoj je tijekom siječnja od posljedica gripe umrlo pet, a od streptokoka čak šest osoba. U zadnje je vrijeme neobično učestala pojava invazivnog streptokoka koji se inače javljao u jednom ili dva slučaja u sezoni, a sada ih je bilo čak 15. Invazivni streptokok znači da se bakterija ne zadržava samo u obliku gnojne angine ili šarlaha, nego se razviju meningitis ili sepsa.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, od početka rujna prošle godine do sredine siječnja zabilježena su 3.502 oboljela od streptokokne angine i 965 od šarlaha. Od invazivnih streptokoknih bolesti oboljelo je čak 12 osoba.

Dva smrtna slučaja

Kakvo je stanje s ovom infekcijom u Istri pitali smo dr. Branku Sep-Ševerdija, voditeljicu Odjela za operativnu epidemiologiju istarskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.

- Iz podataka se može vidjeti da, za razliku od prijašnjih godina, ove godine imamo više invazivnih streptokoknih infekcija. U 90 posto slučajeva radi se o blažim oblicima bolesti kao što je streptokokna angina. Posljednjih mjesec dana zabilježen je porast težih oblika streptokokne infekcije kao što je streptokokna sepsa, pojašnjava dr. Sep-Ševerdija.

Ono što ukazuje na porast broja infekcija jesu podaci iz laboratorija samog Zavoda.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater