ZAGREB

Svjetski dan borbe protiv upale pluća: Cijepljenje djece protiv pneumokoka sigurna zaštita

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U Hrvatskoj se od lipnja provodi cijepljenje djece protiv pneumokoka, koje je ove godine uvršteno u kalendar obveznog cijepljenja, a štiti od komplikacija bolesti prouzročenih tom bakterijom prije svega od upale pluća, istaknuto je u povodu Svjetskog dana borbe protiv upale pluća.

Bakterija streptococcus pneumoniae iznimno je rasprostranjena, uzrokuje upale grla, sinusa, bronha, upale pluća i uha, a može izazvati i upalu moždanih ovojnica (meningitis) te je najčešća među djecom vrtićkog uzrasta.

 U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ) kažu kako se cijepljenje zasad provodi bez poteškoća, a još je prerano govoriti o tome koliko je djece dosad cijepljeno.

 Prema kalendaru, cjepivo je obvezno za svu dojenčad stariju od dva mjeseca života, a koja će primiti tri doze unutar godine  dana. Prvu dozu dijete dobiva s dva mjeseca života, drugu s četiri mjeseca a treću s navršenih godinu dana. Cjepivo se, ističu stručnjaci, može primijeniti u kombinaciji s nekim drugim cjepivima koja su redovita prema kalendaru.

 U povodu Svjetskog dana borbe protiv upale pluća, proizvođač cjepiva kompanija GSK pokrenuo je je globalnu kampanju #stoppneumonia, s namjerom da upozori kako je upala pluća jedan od vodećih uzroka smrti djece do pet godina starosti u svijetu, što je moguće spriječiti pravodobnim cijepljenjem.

 Upala pluća teška je respiratorna bolest od koje može svatko oboljeti a naročito su joj podložna mala djeca i starije osobe.

 Uvođenjem cjepiva protiv pneumokoka, koje je prije deset godina uvelo 40 zemljama, došlo je do pada smrtnosti od upale pluća, ovisno o zemlji, od 30 do 50 posto, pa se cjepivo danas primjenjuje u 150 zemalja.

 Osim što smanjuje broj upala pluća, njegova primjena donosi i druge koristi - smanjenu potrošnju antibiotika i manji broj hospitalizacija a s porastom cijepljenje djece i veću zaštitu necjepljene djece.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom