CANBERRA

Samoa: Više od 50 mrtvih u epidemiji ospica

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Najmanje 53 osobe, uglavnom djeca, umrle su na Samoi u epidemiji ospica od početka prošlog mjeseca unatoč uvođenju izvanrednog stanja u zemlji, objavila je vlada tog pacifičkog otoka.

Prema najnovijim podacima objavljenim u ponedjeljak, od izbijanja epidemije zabilježeno je 3728 slučajeva te zarazne bolesti, objavilo je samoansko ministarstvo zdravstva. Gotovo svi umrli su djeca mlađa od četiri godine.

Samo u posljednja 24 sata zabilježeno je pet smrtnih slučajeva i 198 novozaraženih, objavila je vlada. Od sredine studenoga na Samoi su na snazi mjere izvanrednog stanja. Sve škole i sva sveučilišta su zatvoreni, a svima mlađima od 19 godina zabranjena su javna okupljanja.

Vjeruje se da je epidemija ospica na Pacifiku izbila na Novom Zelandu, proširivši se kasnije na druge zemlje poput Tonge, Samoe i Fijija.

Samoa je najteže pogođena zbog niske stope procijepljenosti protiv ospica od samo 28 do 40 posto, objavio je UNICEF. Od početka epidemije vlada je potrošila milijune dolara na kampanju masovnog cijepljenja, te je u međuvremenu cijepljena četvrtina populacije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini