Mještani žele rješenje

Sjever Istre koji je na udaru migrantske rute grca u smeću koje oni ostavljaju. Treba li država sufinancirati zbrinjavanje tog otpada?

Na putu do planinarskog doma Žbevnica gdje vikendom prolazi stotine planinara, proteklog su vikenda Zagorci komentirali da takav otpad u prirodi nisu nigdje vidjeli i pitali se zar to ne može netko pokupiti. No, to nije rješenje, jer smeće se može pokupiti, ali uzalud ako se za tjedan dana pojavi novo. Treba riješiti migrantske rute i zaustaviti vodiče, uvjereni su mještani

| Autor: Gordana Čalić Šverko
Ilustracija (Snimila Gordana ČALIĆ  ŠVERKO )

Ilustracija (Snimila Gordana ČALIĆ ŠVERKO )


Na sjeveru Istre, u naseljima uz željezničku prugu, mještani se žale na smeće koje migranti, na svom putu prema državnoj granici, ostavljaju za sobom u prirodi. Fotografije snimljene ovih dana na potezu od Nugle pa sve do planinarskog doma Žbevnica, Mjesni odbor Roč proslijedio je Gradu Buzetu, gradskom komunalcu Parku, kao i gradskim vijećnicima od kojih očekuje da se uključe u rješavanje ovog problema. Povratna informacija je da će ga Gradsko vijeće uvrstiti kao temu svoje iduće sjednice.

- Puno je smeća u prirodi, deka, jakni, cipela, kozmetike, hrane, nema čega nema, požalili su se mještani čijim područjem prolaze migrantske rute, prenosi predsjednik Mjesnog odbora Roč Renis Gržinić i dodaje da se, prema tvrdnjama mještana, ulaskom Hrvatske u Schengen nije bitno smanjio broj migranta. Čak dolaze ispred kuća tražiti hranu i vodu. Samo što nešto više koriste automobile i taksije, jer misle da će tako, otkako su ukinute granične kontrole, lakše preći državnu granicu.

 Policijske patrole stalno su na cestama tako da krijumčari, a time i migranti "padaju" i u vozilima. Pješačke rute također su i dalje aktivne. Dnevno se, prenosi Gržinić, viđaju grupe od deset, trideset pa i pedeset ljudi. Kreću se dionicom od Ročkog Polja, Roča i preko Nugle. Shvatili su da ih na željezničkoj i autobusnoj stanici čeka policija pa su malo promijenili rutu. Znaju ići taksijima do Ročkog Polja i pješke preko Nugle. Na proljeće ih se očekuje još i više.

- Na putu do planinarskog doma Žbevnica gdje vikendom prolazi stotine planinara, proteklog su vikenda Zagorci komentirali da takav otpad u prirodi nisu nigdje vidjeli i pitali se zar to ne može netko pokupiti. No, to nije rješenje, jer smeće se može pokupiti, ali uzalud ako se za tjedan dana pojavi novo. Treba riješiti migrantske rute i zaustaviti vodiče, uvjereni su mještani.

 

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter