FRIŠKA RIBA DIREKTNO IZ MORA NA STOL

Medulinska ribarnica Vižula po mnogočemu je posebna. Raznježit ćete se kad doznate zašto

| Autor: Doria MOHOROVIĆ
"Sandra" se svakodnevno vraća s velikim ulovom ribe i školjkaša (Snimio Milivoj Mijošek)

"Sandra" se svakodnevno vraća s velikim ulovom ribe i školjkaša (Snimio Milivoj Mijošek)


Mještanima Medulina friška riba nikad nije bila dostupnija. U nabavku lokalne, svježe ulovljene ribe i školjki posljednjih pola godine odlaze u novu, montažnu ribarnicu Vižula smještenu na medulinskom mulu. Svakodnevno se ondje mogu pronaći srdele, oslići, trilje, folpi, kalamari, škampi i morski plodovi. Ujedno je to jedina ribarnica na tom području koja, osim kada vrijeme ne dopušta izlazak ribarice na more, radi cijelu godinu.

Vlasnik ribarnice i lokalni ribar Igor Đokić ističe da je njeno otvorenje financirano sredstvima Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo u okviru provedbe LAGUR/FLAG-a Istarska batana.

Igor Đokić i načelnik Općine Medulin Ivan Kirac pred novom ribarnicom Vižula (Snimio Milivoj Mijošek)Igor Đokić i načelnik Općine Medulin Ivan Kirac pred novom ribarnicom Vižula (Snimio Milivoj Mijošek)

Projektom je započeo prije godinu i pol dana, a vrata, odnosno prozor plavo bijele ribarnice otvorili su lanjskog srpnja.

- Počeli smo s idejom da naše mjesto napokon dobije svježu ribu i da mještani mogu lako doći do ribe. Pogotovo su to priželjkivale naše nonice koje više ne moraju tražiti ribu ili ići po nju u Pulu. Ovdje im je to "na ruku", direktno iz mora na stol, kaže Đokić.

Prodajom lokalne ribe nastoji razvijati kulture potrošnje ribe kod mještana, a osobito kod onih najmlađih (Snimio Igor Đokić)Prodajom lokalne ribe nastoji razvijati kulture potrošnje ribe kod mještana, a osobito kod onih najmlađih (Snimio Igor Đokić)

Uz lokalno stanovništvo pa i turiste koji su raširenih ruku prihvatili ovu inicijativu, svježu ribu konzumiraju i mališani iz dječjih vrtića na području Općine Medulin. Svakog se petka na njihovom jelovniku nađe zdravo riblje jelo.

Naime, s Đokićevog ribarskog broda "Sandra" u ribarnicu Vižula ide tek desetina ulova, drugi dio se plasira preko Ribarske zadruge Istra, a treći dio Đokić velikodušno odnese klincima u vrtić. Vrijedne kuharice svježu ribu pripremaju na razne načine - friganu, na brudet, kao juhu ili pak paštetu.

Vrtićarci s ribarom Igorom ĐokićemVrtićarci s ribarom Igorom Đokićem

Đokić nam kaže da su djeca bila oduševljena kad su im u vrtić prvi put donijeli kašete s ribom. S velikim interesom su ih promatrali, raspitivali kako se ona lovi, a zanimalo ih je i o kojoj je vrsti riječ. A kada su ju jednom kušali, jedva su čekali da ju ponovno ugledaju na tanjuru.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter