IN MEMORIAM

Preminuo vlč. Ante Močibob, vodio je medulinsku župu gotovo pola stoljeća

| Autor: Glas Istre
Vlč. Ante Močibob (Snimio Milivoj Mijošek)

Vlč. Ante Močibob (Snimio Milivoj Mijošek)


Danas je u 86. godini života i 58. godini svećeništva, u Puli preminuo velečasni Ante Močibob, umirovljeni svećenik pulske i porečke biskupije. Vlč. Ante Močibob rođen je 14. lipnja 1937. godine u Karojbi gdje je pohađao i osnovnu školu. Nakon gimnazije u Biskupskom sjemeništu u Pazinu bogosloviju je pohađao u Pazinu, Zagrebu i Rimu. Za svećenika je zaređen u Rimu 10. listopada 1965. godine. Mladu misu proslavio je dan kasnije, 11. listopada u Rimu, a u rodnoj Karojbi u srpnju 1966. Svećeničku službu u Porečkoj i Pulskoj biskupiji započeo je iste godine kao župni vikar porečke župe. Godine 1968. postaje župni vikar pulske katedralne župe. U rujnu 1971. premješten je u župu sv. Agneze u Medulin, od kuda je do 1989. upravljao i župom Pomer. Godine 2006. i 2007., za bolesti tadašnjeg župnika mons. Graha, upravljao je i župama Ližnjan i Šišan.

Umirovljen je 2018. godine, u 53 godini svečeništva, a nakon 47 godina obnašanja službe medulinskog župnika, te je po umirovljenju živio u Svećeničkom domu Betanija u Puli. Za njegove župničke službe u Medulinu, župi koja ima pet crkava, dvaput su popravljeni zvonici, temeljito je obnovljena crkva Svetog Petra na Barbolanu, crkva Majke Božje na placi osposobljena je za redovitu upotrebu, a župna crkva i crkva Majke Božje obogaćene su umjetničkim djelima. Bio je više godina urednik Vjerskog informativnog lista Ladonja, a sve do konca života bio je urednik Kalendara Istarska Danica. Ranije je sudjelovao i u izdavanju časopisa za svećenike „Naše zajedništvo: list pulskih župa/Zajednica svećenika grada Pule“. Zastupljen je kao autor u knjizi "Kako je lijepo biti svećenik: svjedočanstva radosti i nade...". Aktivno se služio njemačkim, francuskim i talijanskim jezikom. S njemačkog na hrvatski jezik preveo je i priredio hrvatsko izdanje djela „Put u radost: životne mudrosti iz životne predaje“. Nakon tragične smrti prijašnjeg predsjednika mons. Antuna Heka 2002. godine, vlč. Močibob postao je predsjednik Istarskog književnog društva "Juraj Dobrila".

Svoj zlatomisnički jubilej, 50. godina svećenstva, proslavio je 11. listopada 2015. u rodnoj Karojbi. Posebnost toga slavlja bila je svakako da je vlč. Močibob bio prvi zlatomisnik Porečke i Pulske biskupije, a vjerojatno i nešto šire, čija je zlatna misa bila prenošena streamingom on-line na župnoj stranici medulinske župe. Naime, širokih interesa i znatiželjnog duha, rano je shvatio važnost i snagu elektroničkih medija te je tako medulinska župa još davne 2007. godine, među prvima u Istri, imala svoju internetsku stranicu koju je on pokrenuo i više godina osobno uređivao. Aktivan je bio i na društvenim mrežama.

Misa za vlč. Močiboba bit će u srijedu, u 13.30 sati, u župnoj crkvi u Medulinu, a nakon toga sprovod na mjesnom groblju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini