LUGANIGADA I KROŠTULADA U MARUŠIĆIMA

Fausto Antonini napravio najbolje kobasice, a Greta Vižintin najbolje kroštule

| Autor: Luka JELAVIĆ
Degustacija i ocjenjivanje 12 uzoraka kobasica (Snimio Luka Jelavić)

Degustacija i ocjenjivanje 12 uzoraka kobasica (Snimio Luka Jelavić)


Nakon prošlogodišnje virtualne, tek da se održi tradicija i ne prekida niz, ove je godina tradicionalna marušićanska Luganigada ponovo održana u poznatim okvirima. Na ovogodišnje 31. finalno natjecanje u pripremanju istarskih kobasica (u ovim krajevima nazivanim luganige) po izvornim receptima, dostavljeno je 12 kobasica lokalnih proizvođača koji ih rade za svoje potrebe, u nekomercijalne svrhe.

Vrijeme nije bilo pogodno za kobasice

Oni su stigli kao najbolji na šest lokalnih natjecanja - u Bujama (dvije), Kaštelu, Marušićima, Oskorušu i Krasici, tako da su se u Marušićima našle najbolje kobasice među stotinjak uzoraka koje su se ocjenjivale prije finalne smotre. Ipak, nisu svi došli pa se na stolu za degustaciju našlo 12 uzoraka kobasica pod brojem, da se ne zna tko je koju napravio. Sve uzorke svježih kobasica ocjenjivala su 23 člana komisije, sastavljene od posjetitelja te manifestacije održane u društvenom domu u Marušićima.

(Snimio Luka Jelavić)Fausto Antonini iz Buja pobjednik je 31. Luganigade (Snimio Luka Jelavić)

Bodovali su se glavni elementi, od izgleda, strukture, mirisa i okusa do općeg dojma, a zbrajanjem bodova došlo se do pobjednika ovogodišnje filane 31. Luganigade. Nije bilo velike razlike u bodovima, ali su se prve tri ipak malo odvojile. Ove godine pobjednik Luganigade 2023. godine je Fausto Antonini iz Buja. Njemu je uz diplomu pripao i prijelazni pehar.

(Snimio Luka Jelavić)(Snimio Luka Jelavić)

- Svakako da sam zadovoljan ovom pobjedom, ali moram priznati da sam kobasice radio s mojim rođakom Marinom Škerlićem iz Juricana, pa i njemu pripada dio zasluga. Vrijeme nije bilo pogodno za kobasice, bilo je puno vlage uz visoke temperature, ali Marino je dobar majstor, stvorio je sve uvjete, pogodnu klimu i ventilaciju, tako da su kobasice ispale dobre, a potvrđuju to i ocjene na ovoj Luganigadi, izjavio je nakon dodjele priznanja Fausto Antonini. Na drugom mjestu, sa samo sedam bodova manje, bila je kobasica koju je donio Gianfranco Kozlović iz Vala (Momjan), dok je na trećem mjestu bila kobasica koju je donijela Viviana Pribac iz Škudelina.

(Snimio Luka Jelavić)Dobitnice nagrada za kroštule s bujskim gradonačelnikom (Snimio Luka Jelavić)

Usporedo s natjecanjem za najbolju kobasicu, održano je jedanaesto ocjenjivanje i natjecanje za najbolju kroštulu, tradicijsku slasticu koja traži dosta umijeća, unatoč njenoj jednostavnosti. To je natjecanje, koje su u Marušićima nazvali jednostavno - Kroštulada, uvedeno s ciljem da se nešto organizira i za domaćice, ne samo da se druže proizvođači kobasica.

Ove je godine svoje kroštule donijelo 13 domaćica iz raznih okolnih mjesta, degustiralo ih je i ocjenjivalo deset članova komisije, a najviše bodova dobile su kroštule koje je pripremila Greta Vižintin iz Sv. Ivana kod Oprtlja. Greti je ovo treća pobjeda na Kroštuladi, pa joj je uz prvu nagradu (elektronska vaga) pripao i prijelazni pehar u trajno vlasništvo. Druga nagrada pripala je stalnoj sudionici ovog natjecanja Dorijani Bernobić iz Kaštela, a na trećem mjestu su bile kroštule Ljubice Kovačić iz Buja. Sva priznanja, za kobasice i za kroštule, najuspješnijim natjecateljima uručio je bujski gradonačelnik Fabrizio Vižintin, a moderator cjelovečernjeg programa bio je David Šav.

Nekada se na ocjenjivanje donosilo i vino

Nakon službenog dijela druženje je nastavljeno uz glazbu i fritaju s kobasicama.

Luganigada Bujštine u Marušićima izrasla je iz lokalnog natjecanja koje je prvi put održano 1993. godine na inicijativu nekoliko mještana koji su se nadmetali čija je kobasica bolja, više radi druženja u zimske dane. Od prvog natjecanja Marušićani su uz kobasice na ocjenu donosili i svoje vino, što više nije uvjet za finalnu Luganigadu koja je kroz godine proširena na područje Bujštine.

(Snimio Luka Jelavić)(Snimio Luka Jelavić)

Luganigada u Marušićima postala je tradicionalna gastronomska i turistička manifestacija koja njeguje i promovira pripremanje izvornih istarskih kobasica na tradicionalan način. Luganigada donosi i nekoliko popratnih sadržaja pa je i ove godine održana prigodna biciklijada obližnjim stazama te pješački pohod na deset kilometara.

Organizatori manifestacije su Mjesni odbor Marušići i Turistička zajednica Buje, uz pomoć nekoliko stalnih volontera.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter