Niz mjera

Grad Poreč isplaćuje pomoć građanima zbog rasta cijena energenata. Poznato je tko sve ima pravo na nju

| Autor: Glas Istre
Grada Poreča daje i posebnu pomoć umirovljenicima s najnižim mirovinama

Grada Poreča daje i posebnu pomoć umirovljenicima s najnižim mirovinama


Grad Poreč osmislio je niz mjera kako bi svojim sugrađanima ublažio posljedice porasta cijena energenata, među kojima je i Odluka o pomoći građanima koji se nalaze u teškoj socio-ekonomskoj situaciji izazvanoj rastom cijena energenata za 2023. godinu, a koju je gradonačelnik potpisao ovoga tjedna.

Pomoć stiže kontinuirano

Podsjetimo, Grad je i prošle godine za 53 porečke obitelji isplatio jednokratne pomoći kako bi onima, kojima je to najpotrebnije, ublažio posljedice poskupljenja energenata u 2022. godini u iznosu od 1.000 kuna (132,72 eura), koliko će se isplaćivati i ove godine. Ovo je samo jedna od novih mjera, oblika pomoći, koje će Grad financirati s ciljem zaštite najranjivijih skupina građana u vremenima stalnog porasta cijena.

Osim uvođenja novih, u proračunu za 2023. godinu povećani su i iznosi planiranih sredstava za postojeće programe naknada i pomoći osobama i obiteljima u socijalnoj potrebi, kao što su primjerice: jednokratne pomoći, naknade za besplatan boravak djece u jaslicama i vrtićima, naknade za besplatan boravak u produženom boravku učenika u osnovnim školama, naknade za prijevoz učenika iz obitelji u socijalnoj potrebi i dr.

Iz Grada Poreča posebno ističu i jedan oblik mjesečne pomoći porečkim umirovljenicima s najnižim mirovinama, po kojem je Poreč drugačiji u odnosu na ostale lokalne zajednice, jer takve obitelji pomaže kontinuirano tijekom cijele godine, a ne samo povodom prigodnih datuma. Dodatno, povećani su uvjeti, odnosno, limiti prihoda do kojih takvi umirovljenici mogu ostvariti pravo i to za 8,42 posto, odnosno za onoliko koliko je bio porast mirovina u proteklom razdoblju.

Određene kategorije korisnika

Novčana pomoć isplaćivat će se građanima koji se nalaze u teškoj socioekonomskoj situaciji izazvanoj rastom cijena energenata, ukoliko ispunjavaju uvjete određene Odlukom za ostvarivanje ovog prava. Pravo na pomoć ostvaruju osobe: koje su državljani Republike Hrvatske, koje imaju prebivalište na području Grada Poreča, koje su korisnici naknade za troškove stanovanja (najamnina, električna energija, voda), temeljem Odluke o socijalnoj skrbi Grada Poreča te koje su korisnici naknade temeljem Odluke o pomoći umirovljenicima s malim prihodima za 2023. godinu.

Iznimno, u izrazito teškim situacijama, novčana pomoć može se odobriti i građanima koji ne ispunjavaju uvjete iz stavka 1. podstavka 3. i 4. ove odluke, o čemu će odluku donijeti Odbor za socijalnu politiku i zdravstvo.

Novčana pomoć iznosi 132,72 eura (1.000 kuna) i isplaćuje se jednokratno na tekući račun. Zahtjev s obaveznim dokazima podnosi se osobnim dolaskom u Upravni odjel za društvene djelatnosti na adresi Obala maršala Tita 4, Poreč, u prizemlju (hodnik desno od ulaza - soba broj 8 kod Manuele Krepčić).

Informacije se mogu dobiti i telefonskim putem na (052) 634-320. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater