očekuju se veliki prometni problemi

Pazin će biti "paraliziran" tri mjeseca. Počinje rekonstrukcija središnje prometnice kroz grad

Riječ je o rekonstrukciji glavne prometnice kroz grad Pazin ukupne duljine od oko 300 metara, odnosno o potezu od skretanja za Ulicu Vrtlišće do kružnog toka kod Doma zdravlja. Ukupna investicija iznosi 305 tisuća eura, odnosno nešto više od 2,3 milijuna kuna koje financiraju Hrvatske ceste (187 tisuća eura) te Grad Pazin (nešto više od 118 tisuća eura)

| Autor: Anđelo DAGOSTIN
Brajšina ulica je žila kucavica Pazina (snimio Anđelo DAGOSTIN)

Brajšina ulica je žila kucavica Pazina (snimio Anđelo DAGOSTIN)


"Relativno je jednostavan projekt, ali je zbog lokacije i prometa zahtjevno izvođenje radova", naglašeno je jučer na javnoj prezentaciji projekta rekonstrukcije prometnice u Ulici Matka Brajše Rašana, žili kucavici, kroz Pazin.

Potpisan je ugovor o izvođenju radova između Grada Pazina i Ceste Pula koji započinju sljedeće srijede, 25. siječnja, dok je planirano trajanje radova 90 dana. U ta tri mjeseca središte Pazina bit će paralizirano, očekuju se veliki prometni problemi, pogotovo za stanare. No, nema alternative, s obzirom da je nekadašnja glavna prometnica kroz grad, putem Šetališta pazinske gimnazije i Ulice 25. rujna, odavno pješačka zona, dobrim dijelom i popločana samo za pješake.

Prometna rješenja još se dogovaraju

Naizgled, nije riječ o velikom zahvatu. Riječ je o rekonstrukciji glavne prometnice kroz grad Pazin ukupne duljine od oko 300 metara, odnosno o potezu od skretanja za Ulicu Vrtlišće do kružnog toka kod Doma zdravlja. Ukupna investicija iznosi 305 tisuća eura, odnosno nešto više od 2,3 milijuna kuna koje financiraju Hrvatske ceste (187 tisuća eura) te Grad Pazin (nešto više od 118 tisuća eura).

Tedi Zgrablić, Suzana Jašić, Miro Mirković (snimio Anđelo DAGOSTIN)Tedi Zgrablić, Suzana Jašić, Miro Mirković (snimio Anđelo DAGOSTIN)

Potpisom ugovora, na koji su svoj potpis stavili gradonačelnica Grada Pazina Suzana Jašić i direktor Ceste Pula Miro Mirković, počeo je teći rok od osam dana za uvođenje izvođača radova u posao i početak samih radova. Prema riječima direktora Mirkovića, za efikasno i kvalitetno izvođenje radova te njihov dovršetak u roku, idealno bi bilo zabraniti promet u zoni radova.

Međutim, kako je rečeno, za kamione i autobuse je sigurno da će se preusmjeriti na pazinsku obilaznicu, dok su za privremenu regulaciju i odvijanje automobilskog prometa u samom gradu za vrijeme radova pripremljena rješenja koja treba odobriti MUP te će se do početka radova javnost o svemu obavijestiti.

- Ovo je jedan od naših važnijih projekata kojim ćemo, vjerujem, konačno riješiti dio koji je problematičan zbog oštećenja šahtova i djelomično nesigurnih nogostupa te ćemo dobiti prometnicu sigurniju za vozače i pješake, a u konačnici i smireniji promet kroz grad, rekla je pazinska gradonačelnica Suzana Jašić.

Izmicanje teretnog tranzitnog prometa

Naglasila je i kako je sam zahvat svojevrsni test i prvi korak za izmicanje teretnog tranzitnog prometa izvan grada i njegovo usmjeravanje na zaobilaznicu i prema istarskom ipsilonu. Stoga će Grad paralelno s radovima na rekonstrukciji obaviti sve potrebne pripreme u smislu donošenja potrebnih akata, elaborata prometne signalizacije i druge radnje da po dovršetku radova ovo postane zona smirenog prometa.

Predstavljanje rekonstrukcije ceste kroz Pazin izazvalo je veliki interes javnostiPredstavljanje rekonstrukcije ceste kroz Pazin izazvalo je veliki interes javnosti

- Svjesni smo položaja prometnice i činjenice da će biti gužve. Stoga molimo i apeliramo na građane i građanke te sve korisnike prometnice za strpljenje sljedeća dva, tri mjeseca, istaknula je gradonačelnica Jašić.

Govoreći o gužvama, promet kamiona i autobusa bit će na kružnom toku na zapadnom ulazu u grad (Plodine) preusmjeren prema kružnom toku kod benzinske postaje Petrol i dalje na novu pazinsku obilaznicu D 64 prema Lindarskom Križu odakle će vozači imati mogućnost dolaska u Pazin preko Draželja ili pak mogu koristiti istarski ipsilon te izaći na Ivole.

Što se tiče samog projekta Tedi Zgrablić, projektant, ujedno i nadzorni inženjer radova iz "Učke konzalting", naglasio je da sadašnja prometnica razdvaja grad, a da će rekonstrukcijom sve postati jedna gradska, urbana cjelina.

Suzana Jašić i Miro Mirković potpisali su jučer vrijedan ugovorSuzana Jašić i Miro Mirković potpisali su jučer vrijedan ugovor

Rekonstrukcijom će se također riješiti problemi sa šahtovima, izvest će se obostrano sigurniji nogostupi prilagođeni osobama s invaliditetom, a posebna pažnja posvetit će se izradi povišenih pješačkih prijelaza na mjestu postojećih, dok će se izvesti i još jedan novi pješački prijelaz kod zgrade Županijskog centra 112, u kojoj je dio Trgovačkog suda i Ured za obranu. Unutar zahvata planira se i hortikulturno uređenje, odnosno zelene zone (nisko raslinje) te rješavanje problema sa sustavom oborinske odvodnje koji sada postoji.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum